Makro Sosyal Hizmetin Tarihsel Süreci ve Etki Eden Kuramlar

Makro sosyal hizmetin tarihsel süreci sosyal hizmet mesleğinin ortaya çıkması ile b aşlamaktadır. Toplum ve sosyal hizmet birbirleri ile var olan kavramlardır.

Etnik azınlıkların, kadınların, cinsel azınlıkların ve yoksulların baskı görmesi sosyal hizmet mesleğinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Sosyal hizmet mesleği görüldüğü gibi sosyal değişim ihtiyacı olan bir çevrede ortaya çıkmıştır.

Yerel Hayırseverlik Organizasyonları ve yoksul evleri 1870’li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkmaya başlamıştır. Hayırseverlik Organizasyonları çalışanları yaptıkları iş için sistematik bir yaklaşımın gerektiğini ifade ederken yoksul evleri çalışanları daha iyi hizmet verebilmek için eğitim talep ediyorlardı. Her iki akım ,mahalleye dayalı araştırmalar geliştirdi. Eğitim ve araştırmaya duyulan ihtiyacın sonucunda sosyal hizmet okulları ortaya çıkmıştır. Bu gelişmelerden sonra yeni ortaya çıkmaya başlayan bu mesleğin odağının mikro veya makro mu olacağına dair tartışmalar başlamıştır. Temel sosyal politika konularını içeren makro model destekçileri, sosyal teori, analiz ve reform odaklı bir müfredat talebinde bulunmuşlardır. 1920’li yıllarda toplum organizasyonuna odaklanan ilk kitap yayımlanmıştır. Sonraki on sene içinde ise en az 5 kitap daha piyasaya çıkmıştır. Organizasyonel teorisyen Mary Follet ve Eduard Lindeman gibi sosyal hizmet eğitimcileri ,daha geniş topluluklar içinde yerel alanların güçlendirilmesinde küçük gruplarla çalışmanın önemine dikkat çekmişlerdir. Fakat makro seviyedeki uygulamaların müdahale yöntemlerine dair farklı görüşler ortaya çıkmaya başlamıştır. Görüşlerden biri toplum değişimi için tabandan gelen halk hareketine yönelik çalışmaları savunurken bir diğeri ise politika geliştirme ve kuruma dayalı hizmet yöntemlerini savunmuştur.

1930’ların sonlarında hükûmet kurumları insani hizmetler alanında baskın olmaya başlamıştır ve sosyal hizmet rolleri arasındaki tartışma da bu alana kaymıştır Vaka çalışması modeli savunucuları ,hükûmet kurumlarının çoğuna katılmışlardır ve toplum organizasyoncularını da içeren özel iş tanımları geliştirmişlerdir. Aynı zamanda radikal sosyal çalışmacılar da kamu hizmetleri alanına girmişler ve geniş çaplı bir sosyal reform düşünce sini de beraberlerinde getirmişlerdir.

1950’lerde pek bir gelişim görülmese de 1960’lı yıllarda sosyal değişim alanında radikal değişimler yaşanmıştır. Bu yıllarda hükûmetin sosyal programları gelişmiş ve toplum seviyesindeki müdahaleler için yeni fırsatlar ortaya çıkmaya başlamıştır.

1964 yılında Lyndon Johnson’ın yoksulluğa savaş açması ile sosyal refah programlarının önü açılmıştır. Bu programlar ,makro uygulamaların denenmesi için fırsatlar ortaya çıkarmıştır. Bunlardan biri Toplum Eylemi Programı’dır. Bu program yoksulluğa karşı yasalar için temel nokta olmuştur. Toplum Eylemi Programının amacı toplum hizmetlerinin iyileştirilmesi ve hizmet verilen kitleden bireylerin karar verme mekanizmalarını katılmasıdır.

1965 ve 1969 yılları arasında toplum çalışması eğitimi veren sosyal hizmet okullarının oranı %37 oranında artmıştır ve sonunda ülkedeki tüm okulları kapsamıştır. Bu şekilde toplum çalışması ,sosyal hizmet uygulamasının resmî bir parçası hâline gelmiştir.

Makro sosyal hizmeti etkileyen bazı teoriler ve bilimsel yaklaşımlar vardır. Bunlar :Sistem teorisi, sosyal öğrenme teorsi, sosyal alışveriş teorisi, örtgütlerarası teori ve çatışma teorisididir.