Sosyal Hizmette Makro Uygulamaya Giriş
Makro uygulama, sosyal hizmet uygulamasının temel yöntemlerinden biridir. Bu ünitede toplumla sosyal hizmet uygulaması, toplum çalışması ve makro uygulama kavramları aynı anlamda kullanılmaktadır.
Toplum, aynı zamanda sosyal hizmet müdahalesinin hedefidir. Toplum çalışması, öncelikle bir değerler dizisi, ikinci olarak teknikler, beceriler ve yaklaşımlar dizisi olarak en iyi biçimde tanımlanabilir. Toplumla sosyal hizmet, müracaatçının bireysel olarak güçlenmesi ve toplumsal değişimi sağlamak üzerinde odaklanır.
Genelci Sosyal Hizmet
Sosyal hizmet, insan refahını artırmak için sosyal değişmeyi, insan ilişkilerinde problem çözmeyi ve insanları güçlendirmeyi, özgürleştirmeyi destekleyen bir meslektir. Sosyal hizmet, insan davranışı ve sosyal sistemlere ilişkin teorilerden yararlanarak bireyin çevresi ile etkileşimine müdahale eder.
Misyonu; tüm insanların potansiyelini geliştirmek, yaşamlarını zenginleştirmek ve fonksiyonlarını yerine getirmelerini sağlamaktır.
Genelci sosyal hizmet uygulamasının özü; sorunu, çevresi içinde birey çerçevesinde ele almak ve gerektiğinde birçok farklı düzeyde bu düzeylerin gerektirdiği rolleri gözeterek uygulama yapmaya istekli ve yetenekli olmaktır. Genelci sosyal hizmet uygulaması ile ilgili, üzerinde anlaşmaya varılmış tek bir tanım yoktur.
Genelci sosyal hizmet yaklaşımında tüm sosyal hizmet yöntemleri entegre bir biçimde kullanılır.
Sosyal hizmet mesleği ihtiyaç içinde bulunan bireye, gruba ve topluma mikro, mezzo ve makro düzeyde müdahalede bulunur.
Mikro düzeyde; sosyal kişisel çalışma yöntemi kullanılır. Mikro düzey sistemle çalışma birey, aile ve küçük gruplar üzerinde odaklaşır.
Hedef, bireysel fonksiyonların artırılması, sosyal ilişki kurma becerilerinin artırılması ve sosyal/kuramsal kaynaklarla ilişkiye geçilmesinde yardımcı olmaktır.
Mezzo düzeyde ,sosyal grup çalışması ile grup yöneticisi tarafından yönlendirilen bir grupta ortak ilgi, ihtiyaç ya da sorunu olan bireylerin, grup ortamında diğer grup üyeleriyle aralarında gelişen iletişim ve etkileşim aracılığıyla belirlenen ortak grup ve birey amaçlarına ulaşılmasının sağlanması hedeflenmiştir.
Mezzo düzey sistemle çalışma, büyük gruplar ve örgütler üzerinde odaklaşır. Bazı yazarlar aileyi de mezzo düzey içinde değerlendirmektedirler.
Makro düzeyde ,toplumla çalışma yöntemi kullanılır. Toplumla çalışma temelde toplumun bütünleşmesi ve toplum katılımı esasına dayalı olarak toplumun ihtiyaçlarının karşılanması ve barınma, sağlık, eğitim ve toplum kalkınması gibi alanlardaki eksikliklerin giderilmesinde, geliştirilen toplumla çalışma projeleri aracılığıyla işlevsel olan bir sosyal hizmet yöntemidir.
Makro Uygulama
Toplumla sosyal hizmet uygulaması; toplum örgütlenmesinden insanî hizmetlerin planlanması ve eşgüdümüne kadar kapsamlı uygulamaları içerir.
Toplumla sosyal hizmet uygulaması demokratik süreçlere katılımı güçlendirmeyi, insanî hizmetleri yeniden şekillendirmeyi, ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için gruplara ve topluluklara yardım etmeyi ve sosyal adaleti gerçekleştirmek amacıyla örgütlenme çalışmalarını yürütmeyi amaçlamaktadır.
Toplumla sosyal hizmet uygulaması, toplum örgütlenmesi, toplum kalkınması, sosyal planlama, sosyal eylem ve sosyal yönetim ile bağlantılı becerileri içerir.
Toplum örgütlenmesi, arzulanan değişimi sağlamak için insanları bir araya getirme sürecidir.
Toplum planlaması; veri toplama, bir durumu çözümleme ve bir sorundan yola çıkarak çözüme ulaşmak için stratejiler geliştirmeyi kapsar.
Toplum kalkınması, sosyal ve ekonomik süreçlere artan bir katılım göstermek suretiyle toplumun yaşam koşullarını iyileştirmek için yardım etme sürecidir.
Bir sosyal hizmet yöntemi olarak toplum uygulaması, ideal olarak güçler perspektifine ve güçlendirme modeline uygundur.
Makro Uygulama Modelleri
Toplumsal değişimi gerçekleştirmeye yönelik birçok yaklaşım geliştirilmiştir. Bunlar: Bölgesel gelişme modeli, sosyal planlama modeli ve sosyal aksiyon modelidir. Toplum çalışmasında bu üç modelin özelliklerinin harmanlandığı görülür.
Makro Uygulamanın Yöntemleri
Toplum Örgütlenmesi, sosyal çalışmacının küçük toplum düzeyindeki uygulama tekniğidir. Bütün sosyal çalışma teknikleri gibi toplum örgütlenmesinin amacı da toplumsal sorunlara çözüm getirilmesine yardım etmektir.
Toplum Kalkınması, toplum kalkınması terimi uluslararası kullanılışta, toplumların ekonomik, sosyal ve kültürel koşullarını iyileştirmek, ulusal bütünlüğü gerçekleştirmek ve küçük toplumların ulusal gelişmeye tam katılmasını sağlamak için halkın kendi çabalarını, hükûmetin çabaları ile birleştirdiği süreci belirleyen bir kavram olarak ortaya çıkmıştır.