Tacir Kavramı -Tacir Olmanın Hükümleri -Tacir Yardımcıları

Tacir

Tacir sıfatının kazanılması ve kaybedilmesi gerçek kişiler, tüzel kişiler ile donatma iştiraki, hâkim teşebbüs gibi hukuki kişiliği bulunmayanlar bakımından ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Bir kimsede tacir sıfatının varlığından söz edilebilmesi için kural olarak ortada bir ticari işletmenin bulunması gerekir .Ancak bunun istisnalarından sözedilebilir. Örneğin bir anonim şirketin varlığı hâlinde ve bu şirketin bünyesinde de bir ticari işletmenin bulunmadığı varsayımında, anonim şirket dahi kanun gereği yine de "tacir" sıfatına sahip olur.

Tacir Olmanın Hüküm ve Sonuçları

Tacir sıfatına sahip olmanın birtakım nimetleri ve külfetleri bulunur .Bunlar, tacir olmanın hükümleri ve sonuçları olarak ifade edilir. İflasa tabi olma, ticaret siciline kaydolma, odalara kaydolma, ticaret unvanı seçme ve kullanma, ticari iş karinesine tabi olma, ticari örf ve âdete tabi olma, ticari defter tutma, basiretli bir işadamı gibi davranma, ücret ve faiz isteme, ücret ve cezanın indirilmesini isteyememe, fatura verme, fatura ve teyit mektubuna sekiz gün içinde itiraz etme, ihbar ve ihtarları belli şekilde yapma, hapis hakkını kullanmakta kolaylıktan yararlanma tacir olmanın hükümleridir.

Tacir Yardımcıları

Tacir yardımcıları, bağımlı ve bağımsız tacir yardımcıları olmak üzere ikiye ayrılır. Ticari temsilci, ticari vekil ve pazarlamacı bağımlı tacir yardımcılarıdır. Buna karşılık acente, simsar ve komisyoncu bağımsız tacir yardımcılarıdır.

Ticari temsilci; işletme sahibinin, ticari işletmeyi yönetmek ve işletmeye ilişkin işlemlerde ticaret unvanı altında, ticari temsil yetkisi ile kendisini temsil etmek üzere, açıkça yada örtülü olarak yetki verdiği kişidir.

Ticari vekil; bir ticari işletme sahibinin, kendisine ticari temsilcilik yetkisi vermeksizin, işletmesini yönetmek veya işletmesinin bazı işlerini yürütmek için yetkilendirdiği kişidir.

Pazarlamacı, bir ücret karşılığında, işletme dışında ticari işletme sahibi işveren hesabına işlem yapmayı veya yazılı olarak yetkilendirilmiş olmak kaydıyla işveren adına hukuki işlemler gerçekleştirmeyi üstlenen kişidir.

Simsar, müvekkili tacir ile müşterisi arasında bir sözleşme kurulması imkânının hazırlanmasını veya kurulmasına aracılık etmeyi üstlenen ve bu sözleşmenin kurulması hâlinde ücrete hak kazanan kişidir.

Ticari temsilci, ticari vekil, satış memuru veya işletmenin çalışanı gibi işletmeye (tacire) bağlı bir hukuki konuma sahip olmaksızın, bir sözleşmeye dayanarak, belirli bir yer veya bölge içinde sürekli olarak ticari bir işletmeyi ilgilendiren sözleşmelerde aracılık etmeyi veya bunları o tacir adına yapmayı meslek edinen kimseye acente denir .

Alım veya satım komisyonculuğunda, komisyoncu ücret karşılığında, kendi adına ve vekâlet verenin hesabına kıymetli evrak ve taşınırların alım veya satımını üstlenirken taşıma işleri komisyonculuğunda, komisyoncu eşya taşıtmayı üstlenir.