E-Sağlık Sistemi

e-Sağlık; “sağlık hizmetlerinde bilişim ve iletişim teknolojilerinin kullanılarak hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavi edilmesi, izlenmesi ve sağlığın yönetilmesi” olarak tanımlamıştır. Bu sistem, web tabanlı sağlık sistemidir. Sağlık Bakanlığı, Sağlıkta Dönüşüm Programıyla birlikte e-Sağlık vizyonunu da gündeme getirmiştir. Bu kapsamada; sağlık hizmeti veren kurumlar arası iletişim sağlanmış, kurumların standart tanımları, doktorların veri bankası, uluslararası kabul edilmiş hastalık sınıflaması, ilaç ve tıbbi malzeme kodlamaları gibi standart kodlama sistemleri belirlenmiş ve uyumlu şekle getirerek sektörde kullanılmaya başlanmıştır.

Sağlık Bakanlığı’nın ‘Sağlıkta Dönüşüm Programında yer alan 11 bileşenden birisi “Karar Sürecinde Etkili Bilgiye Erişim; Sağlık Bilgi Sistemi’dir. “e-Sağlık” projesinin temelini, Sağlık Bilgi Sistemi oluşturmaktadır. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın bütün bileşenleri arasında uyumun sağlanabilmesi için entegre bir Sağlık Bilgi Sistemine ihtiyaç vardır.

Sağlık sistemleri, toplumsal altyapının vazgeçilmez unsurlarından biridir. Sağlıklarını korumak ve hasta olduklarında sağlıklarına yeniden kavuşmak, insanların en tabii önceliğidir. Bu bağlamda, e-sağlık, tüm insanlara yarar sağlayacağına inanılan çözümleyici bir sistemdir.

e-Sağlık, hızla gelişen bilişim teknolojileriyle birlikte Avrupa Birliği ve diğer gelişmiş ülkeler gibi Türkiye’de de, uygulanması kaçınılmaz olan birçok elektronik tabanlı devlet hizmetlerinden sadece bir tanesidir. Bu sistemde, web tabanlı sistemde yazılım olarak C#, programlama dili ile ASP.NET teknolojilisinden ve kayıtların tutulması için MS SQL Server veri tabanı yönetim sisteminden yararlanılmıştır.

T.C. Sağlık Bakanlığının, Türkiye Sağlık Bilgi Sistemi adlı sunumuna göre eSağlık, Bilgi ve iletişim teknolojilerinin tüm fonksiyonlarının, vatandaşların, hastaların sağlığını iyileştirmesinde sağlık hizmetlerine ulaşılabilirliğini arttırmak veya Sağlık sektöründe yer alan tüm paydaşlara kaliteli, verimli ve etkin hizmetlerin sunumu için kullanılması olarak yorumlanmıştır.

e-sağlık sistemi Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü 663 sayılı kanun hükmünde kararname ile Türkiye de sağlık hizmetinin geliştirilmesi ve memnuniyetin arttırılması kapsamında elektronik hizmetlerin geliştirilmesi ve bu sayede hizmet kalitesini arttırılması hedeflemektedir.

e-Sağlık; enformasyon ve komünikasyon teknolojilerinin (ICT) tüm fonksiyonlarının sağlık sektörünü etkileyen tüm unsurlar kapsamında, vatandaşların ve hastaların sağlığını iyileştirmek ve sağlık hizmetlerine ulaşılabilirliğini arttırmak için kullanılmasını tanımlamak için kullanılan bir kavramdır.

e-Sağlığın temel amacı, herkes için sağlık hizmetlerinin, kalitesini, etkililiğini, erişilebilirliğini, hakkaniyeti, verimliliği, hastaların güçlendirilmesini, sağlık profesyonellerinin ve tüketicilerin eğitilmesini, kurumlar arası iletişimi ve verinin değişimini standardize bir şekilde sağlamaktır.

Bu sistem kurum yerine hastanın merkezde olmasını, kurumlar arasında bilgi paylaşımını ve birlikte çalışabilirliği sağlayacaktır.

e-Sağlık sistemi konusunda Türkiye’de de çeşitli çalışmalar başlamış durumdadır. Bu kapsamda, Sağlık Bakanlığı 2007 yılında Tele-tıp’la ilgili altyapı ve sistem kurma çalışmalarını başlatmış olup, 2016 yılı itibariyle,” enabız, e-randevu, elektronik hasta kayıtları, doktor bilgi bankası, online randevu sistemi ve dijital hastaneler” konusunda uygulamaya dönük çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın 2013-2017 yıllarına ait stratejik planında sağlık hizmetlerinde “Tele-tıp ve elektronik bilgi sistemlerinin” kullanımı konusunda hedefler mevcuttur.

e-Sağlık Kullanım Alanları:Tele-Tıp,Tele-Radyoloji,Tele-Patoloji, TeleKardiyoloji,Tele-Dermatoloji, Tele-Psikiyatri,Evde Sağlık Bakımı,Tele-Diş Hekimliği,Tele-Epilepsi,Tele-Cerrahi ve Tele-Endokrinoloji

Türkiye ve e-sağlık adına Ulusal sağlık bilgi sistemi alt yapısını oluşturmak amacıyla kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve özel sektörden temsilcilerin katılımı ile Ocak 2003’ün başlarında Türkiye Sağlık Bilgi Sistemi (TSBS) çalışmaları başlatılmıştır. Bu çalışmalar kapsamında yürütülen projelerden bazıları; Ulusal Sağlık Veri Sözlüğü (USVS), Aile Hekimliği Bilgi Sistemi (AHBS), Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi (USBS), Minimum Sağlık Veri Setleri (MSVS), Yeşil Kart Bilgi Sistemleri (YKBS) ve Sağlık-Net olarak belirtilebilir. Bu çalışmaların temel amacı; bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağlık alanında etkin ve verimli bir şekilde kullanımını sağlamaktır.

Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında, vatandaşların sağlık hizmetine daha kolay erişiminin sağlanması ve hastanelerin daha etkin ve verimli şekilde hizmet sunabilmesi için geliştirilmiş bir projedir. Bu amaçla başlatılan çalışmalar 2009 yılında tamamlanıp, 2011 yılında ülke geneline yaygınlaşması sağlanmıştır.

Hastane Randevu Merkezi, vatandaşlarımızın ALO 182 hattını arayarak veya internet üzerinden, Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ile Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinden muayene randevusu almalarını sağlayan bir hizmettir.

Vatandaş hastane randevusu alabilmek için "http://hastanerandevu.gov.tr/Randevu/" adresinden internete girebilecektir.İlk defa sistemi kullanacak olan vatandaş, Yeni Üye butonuna basarak üye kaydını yapabilecektir. Vatandaş kaydını sistem üzerinden yaparken T.C. kimliğinin ön yüzündeki bilgileri kullanacaktır. Vatandaş şifresini de buradan kayıt yaptırarak sisteme giriş yapabilecektir.Kaydını yaptırmış vatandaşlar, şifresi ve T.C. kimlik numarası ile sisteme girebilecektir. Giriş yapan vatandaş, randevu alma sistemi ile istediği hastane ve doktordan randevu alabilecektir. Vatandaş, doktorun boş günü ve saatine göre randevu alarak muayene olabilecektir.