Hasar ve Uygulamaları
Hasar; sigortalının, muhtemel olması sebebi ile teminat altına aldığı rizikonun, onun arzusu dışında tamamen veya kısmen gerçekleşmesi olarak tanımlanabilir.
Hasar Departmanının Önemi
Sigortalı ile ilişkilerde hizmet kalitesinin öne çıktığı en önemli departman,
Hasar departmanınca onaylanan tazminatlardan dolayı sigorta şirketlerinin en önemli gider kalemi,
Eksper, Anlaşmalı Servis, Tramer, Tamirhane, Asistans Firması, Parça Tedarik Firması, Cam Firması vb. ve diğer Sigorta Şirketleri arasında koordinasyonu sağlar.
Departman sonuçları şirketin ileri yönelik stratejilerini belirlemede mesnet teşkil eder.
Hasar Süreci
Hasar gerçekleştikten sonra ilgililer sigorta şirketi ile iletişime geçerek bilgilendirmede bulunurlar. Süreç sırası ile; ihbar, ekspertiz, dosya onay (Genel /Özel Şartlar, Muafiyet, Piyasa Rayiç Bedeli vb) mini onarım, asistans, cam, tedarik, servis, ödeme ve rücu’dur.
Hasar Dosyası Açılması
Sigortalılar hasar durumunda ilgili sigorta şirketleri ile 24 saat aralıksız iletişim kurarak dosya açtırabilirler. Bu aşamada en önemli iki kriter vardır; hasar miktarı ve yeri.
Sigorta Eksperi
Sigorta Eksperi; Sigortalı ve sigortacının güvenini kazanmış, tarafsızlık içinde hasar tespiti yapan, araştırmacı, poliçelerin özel ve genel şartlarına yorumlayabilen, sadece bu işi meslek edinmiş, meslek sahibi özel veya tüzel kişidir.
Kasko Hasarları
Kasko sigortası karayolunda motorsuz, motorlu taşıtlar, karavan ya da römork ve tekerlekli traktörlerden iş makinelerine kadar meydana gelen çarpışma, yangın ve hırsızlık hasarlarını karşılar.
Anlaşmalı Servis Uygulamaları
Sigorta Şirketleri yaptıkları “Anlaşmalı Servis” sözleşmeleri ile sigortalılarına bir hizmet sağlarlar. Sigortalı bir kaza sonrasında Sigorta Şirketinin anlaşmalı servisine giderek cebinden para ödemeden aracını tamir ettirebilir.
Kasko Asistans Hizmetleri
Kasko poliçelerine ilave prim alınan ek teminatlardır. Arabanın patlayan lastiklerinin değiştirilmesi, kilit , benzin bitmesi -kaza -arıza sonucu çekilmesi, sürücü hizmeteleri ve ulaşım/ konaklama masraflarının karşılanması gibi teminatları vardır.
Yeni Kaza Tespit Tutanakları (KTT)
Büyükşehirlerde kaza sonrası yaşanan trafik sıkışıklığının önüne geçme amacıyla 01.04.2008 tarihinde başlayan yeni uygulama ile trafik kazalarında tarafların mutabakat sağlamaları ve kusur oranında anlaşmaları durumunda; polisi beklemeye gerek kalmaksızın zabıtları kendileri tutacaklar ve ortaklaşa tutulan bu form kaza zaptı yerine geçecektir.
Trafik Hasarları
Trafik kanununa göre motorlu aracın işletilmesi sırasında işleten, üçüncü bir şahsa ait bir mala zarar vermişse, işte bu zarardan ötürü kendisine (işletene) düşen sorumluluk Sigortacı tarafından karşılanacak ve poliçe limitleri dahilinde üçüncü şahsın maddi, vefat, tedavi ve maluliyet talepleri giderilecektir. Aynı kanun gereği karayoluna çıkan her işleten, adı geçen sigortayı yaptırmak zorundadır. Trafik sigortasının teminat limitleri yıllar içerisinde artmaktadır. Hasarlar kaza zabıtı ve resmi evraklar yardımı ile değerlendirilip sonuçlandırılmaktadır.
Yangın Hasarları
Hasar Departmanı önceden belirlenen limitler, riziko adresi, hasarın oluş şekli ve özelliklerine göre Eksper görevlendirmesi yapar. Muallağı limit altı kalan ve özel durumlu hasarlar için eksper görevlendirilmeyip; dosyalar faturalı olarak sonuçlandırılır. Yangın sigortası ile yangının, yıldırımın, infilakın veya yangın ve infilak sonucu meydana gelen duman, buhar ve hararetin sigortalı mallarda doğrudan neden olacağı maddi zararlar, sigorta bedeline kadar temin olunmuştur.