Ramp Çalışma Alanları
Giriş
Havayolu taşımacılığı, çok hızlı teknolojik ve yapısal değişimler gösteren bir sektördür. Bir yandan büyük kapasiteli, yakıt tasarrufu sağlayan, düşük gürültü ve emisyon seviyesine sahip uçaklar geliştirilirken diğer yandan bölgesel taşımacılığa daha elverişli olan küçük kapasiteli uçakların imalatı da hızla sürdürülmektedir. Küresel ölçekte olsun yerel ölçekte olsun havacılık sektöründe sağlanan teknolojik ilerlemeler hava trafiği sayılarında artışa neden olmuş dolayısıyla havayolu şirketleri ve yolculara verilecek olan hizmetlerin niteliğinin ve niceliğinin de önemini artırmıştır.
Ramp Çalışma Alanları
Ramp hizmetlerinin neler olduğu ilk ünitede anlatılmıştı. Bu hizmetler havaalanlarında hava sahası olarak tanımlanan bölümde gerçekleştirilir. Ramp, trafiğin meydana iniş gerçekleştirmesinden önce verilecek hizmeti sağlayacak ekipmanların hazır bulundurulmasıyla başlatılır.
Havaalanı
Havaalanı, hava araçlarının iniş, kalkış ve yer hareketlerini gerçekleştirebilmeleri için karada veya suda inşa edilmiş (bina, tesis ve teçhizatla donatılmış) yer olarak tanımlanır. Yer ekipmanları ve personelin hizmet üretiminde bulunduğu uçak park alanı, araç park alanı, araç harekat sahaları ve personel harekat alanlarından oluşur.
Manevra Sahası
Havaalanında apron dışındaki hava araçlarının kalkışı, inişi ve taksi yapması için kullanılacak bölümdür.
Hava ve Kara Sahası
Hava sahası; manevra sahası, apron ve servis yollarını kapsayan, uçaklara inişten kalkışına kadar geçen sürede yer hizmeti verilen, yükleme ve boşaltma işleminin yapıldığı saha ile geliş ve gidiş salonlarının gümrük tarafından kontrol altında olan bölümünü barındıran alandır. Kara sahası; havaalanı terminallerinin, giriş, gümrük ve geçiş kontrolleri gibi tüm güvenlik erişim noktalarının dışındaki alanı kapsayan alanlarına denir.
Pat (pist-apron-taksiyolu) Sahaları
Pist; uçakların kalkış iniş yaptıkları, kendilerine özgü genişlik ve uzunlukta olan, iniş ve kalkış için yardımcı donanımlara sahip alanlardır.
Uçak Park Pozisyonları
Uçak tipi ve modeline göre havaalanlarında yolcu indirme -alma, yük yükleme -boşaltma, bakım ve de -icing vb. hizmetleri alması esnasında ya da havaalanında konaklayacağı zamanlarda uygun park yeri tahsisi yapılır. İki grup park pozisyonu vardır.
Uçak Hakkında Genel Bilgiler
Uçak Kategorileri: Dar gövdeli uçaklar, u çak gövde genişliği 3 m (10ft) ve koltuklar arasında tek koridoru olan uçaklardır. Geniş gövdeli uçaklar, uuçak gövde genişliği 4.72 m (15ft. 6in) ve koltuklar arasında iki koridor olan uçaklardır.
Uçak Bölümleri
Main deck; yolcu uçağının ana ve üst katı, kabin bölümü olarak kullanılan yolcuların oturduğu bölümdür. Kargo uçağının ana katında kargo, palet ve konteyner taşınır. Lower deck; alt kat, uçak tipine göre iki sınıfa ayrılır: Yığma yükleme ve ULD yükleme yapılan ambarlar. Yığma yükleme yapılan ambarlara yükler istifler hâlinde konulur. Yüklerin kaymaması için kilitlenebilen ağ sistemleri mevcuttur. ULD yükleme yapılan ambarların iç yüzeyindeki kilit sistemleri ile konteyner ve paletlerin sabitlenip uçuş süresince kayması engellenir. Upper deck, bu bölüm de pilot kabini ve yolcular için tasarlanmıştır.
Yolcu ve Servis Kapıları
- Kargo Kapıları
- İniş Takımları
- Uçak Tekerlekleri
- Uçak Lastikleri
Ramp Ekipmanları
Havalimanlarında uçağın inişi ya da kalkışı için uçağın boşaltılması ya da yüklenmesi, yolcuların uçaktan indirilmesi veya uçağa bindirilmesi esnasında yapılması gereken tüm teknik detayları içeren süreç ramp faaliyetleri içerisinde yer almaktadır. Hava araçlarının park edeceği alanın hazırlanması ve emniyetli hâle getirilmesi, uçağın özel işaretler ile park ettirilmesi, uçağa su yüklenmesi, uçaktaki kirli suyun boşaltılması, açık alana park eden hava araçlarındaki yolcuyu terminale taşımak için gerekli otobüslerin temin edilmesi, uçağa yakıt, enerji verilmesi, uçağın temizlenmesi, olumsuz hava koşullarında buzdan arındırılması ve buz önleyici maddeler ile dezenfekte edilmesi ramp faaliyetleri arasında yer almaktadır.