Operasyonel Bölümler ve Çalışma Alanları

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de havalimanlarımıza uçuş düzenleyen bütün şirketlerin uluslararası düzeyde ve standart seviyelerde yer hizmetleri alabilmeleri esastır. Sürekli gelişen ve kendini yenileyen havacılık sektöründe devletimizin de koyduğu hedefler dahilinde ülkemizde gerek transit gerekse konaklamalı gerçekleşen seferler için verilecek hizmetin standartlarından ödün verilmemelidir.

Yasal Dayanak

Ülkemizde yürütülen bütün Sivil Havacılık faaliyetlerini düzenlemek ve uluslararası mevzuata uygunluğunu sağlamak amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda 19/10/1983 tarihinde yürürlüğe giren 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu kabul edilmiştir. Bu yönetmelik de 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu’nun 44. maddesine ve 3348 sayılı Ulaştırma Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunu’nun 2, 12 ve 35. maddelerine dayandırılarak hazırlanmıştır. Yer hizmetleri kuruluşları veya hava taşıyıcılarının yer hizmetleri yapacakları her havaalanı ve her bir hizmet türü için SHY -22’ de istenen koşulları sağlayarak ayrı bir çalışma ruhsatı almak zorundadır.

Yer Hizmeti Veren Kuruluşlar

Yer hizmeti kuruluşları havalimanlarında uçuş operasyonları için gereken hizmetleri sunmalarının yanı sıra operasyonların etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Uçuş operasyonlarının emniyetli gerçekleştirilmesi için yer hizmetlerinin faaliyetleri önemlidir. Hava aracının uçurabilmek için gereksinimler ve havayolu firmalarının müşterilerini ağırlamak için ihtiyaç duydukları hizmetler yer hizmetleri kuruluşlarının hizmet alanları olarak sayılır. Yer hizmeti kuruluşları havayolu taşımacılığında hava seyrüseferi dışında kalan ancak hava seyrüseferi için gerekli olan tüm destek hizmetlerin yürütüldüğü kurumlar olarak ele alınmaktadır. Havayolu firmaları yer hizmeti kuruluşu ile yaptığı anlaşma dâhilinde faaliyetlerini devam ettirir.

Operasyonel Bölümler

  • Yolcu Hizmetleri
  • Yük Kontrolü ve Haberleşme Hizmetleri
  • Kargo Hizmetleri
  • Ramp Hizmetleri

Yolcu Hizmetleri

Yolcunun alana girişinden uçağa binişine kadar ulusal ve uluslararası kurallar ile şirket standartlarına göre bagaj, bilet ve pasaport işlemlerini eksiksiz ve doğru yapmak Yolcu Hizmetler Departmanı’nın görevidir. Uçağın varışında yolcuları karşılayarak pasaport kontrolüne yönlendirmek ve yolcunun bagajı ile ilgili her türlü problemine yardımcı olmak yine bu departmanın görevleri arasındadır.

Yük Kontrolü ve Haberleşme Hizmetleri

Yük planlama, yük kontrolü, uçuş operasyonu, haberleşme, koordinasyon ve tüm verilerin arşivlenme işlemleri bu başlık altında toplanır. Bu departmanda çalışanlar uçuş programları hazırlamak, verilen hizmetleri muhasebeleştirmek, kullandıkları haberleşme programları ile uçak hareketleri ve yük bilgileri hakkında bilgi akışı sağlamak gibi hizmetleri yerine getirir.

Kargo Hizmetleri

Genel bir tanımlama yapılacak olursa kargo hizmeti bir tür taşıma işidir ve uluslararası ve ulusal havacılık mevzuatına uygun kurallar çerçevesinde havayolu şirketlerinin verdiği bir hizmettir.

Ramp Hizmetleri

Havayolu şirketleri veya özel uçuş düzenleyen müşterilerin istekleri doğrultusunda uçak parkı, yakıt temini gibi hizmetlerin sunulduğu uluslararası kurallara bağlı kalınarak yapılan ramp hizmetleri uçak inişini tamamlayıp park pozisyonuna gelmeden hizmet için gerekli ekipmanların hazırlanmasıyla başlar.

  • Marshalling (Yer gösterme)
  • Park ettirme
  • Ramp ile pilot arasındaki haberleşme
  • Yükleme- boşaltma ve indirme- bindirme
  • De-icing
  • Motor çalıştırma
  • Güvenlik önlemleri
  • Uçağın yer değiştirmesi