Kol Çeşitleri, Kol Yırtmacı, Kol Ağzı Temizleme ve Üretim Teknikleri
Kollar
Kişinin model özelliğine göre bedene sonradan takılabilen ya da bedenle birlikte çalışılan, farklı genişliklerde, parçalarda ve uzunluklarda olan giysilerin temel parçasına “kol” denir. Model özelliğine göre kullanılacak kol modeli ve kumaş özelliği çok önemlidir. Her kumaşın kendi özelliğine uygun olan kol modelleri tercih edilmelidir. Giyside kol takılmadan önce yaka çalışmasının bitmiş olması gerekmektedir. Yaka çalışılan giysinin omuz formu netleştiğinden kol çalışması düzgün olacaktır. Farklı boylarda, genişliklerde ve parçalarda kol çeşitleri bulunmaktadır. Boy formuna göre kısa, uzun, sıfır, truvakar gibi isimlendirilen kollar vardır. Parça sayısına göre tek parçalı, çift parçalı şeklinde. Takılış biçimine göre bedenden çıkan ya da sonradan takılan kollar vardır. Genişliklerine göre ise altı büzgülü, üstü büzgülü, karpuz kol gibi kol çeşitleri bulunmaktadır. Bir kol bütün özellikleri içine alabilir. Örneğin kol üstü büzgülü, kısa, tek parçalı, takma kol gibi.
Takma Kollar
Takma kollar parça sayısına göre sınıflandırıldığı gibi genişliklerine göre ya da boylarına göre de sınıflandırılabilirler. Kol üstü büzgülü kol, karpuz kol, volanlı kol gibi kollar en bilinen takma kollardır. Parça sayılarına göre kollar tek parçalı ve iki parçalı kol şeklinde gruplandırılabilir.
Parça sayısına göre tek parçalı, iki parçalı olarak inceleyeceğimiz kollar temel beden kalıbındaki kol oyuntu çevresi ve kol uyuntu yüksekliği dikkate alınarak hazırlanan, model özelliğine göre uzun, kısa ya da truvakar kol olarak tasarlanan kollardır. İş akışına göre yakası tamamlanan giysinin netleşen bir omuz ölçüsü vardır. Kol takılmadan önce bedenin öncelikli olarak kol oyuntusu sağda ve soda eşitlenir. Kol takılacak yerlerin çıt işaretleri kontrol edilir.
Çift parçalı kol; genellikle dış giyimlerde kullanılır. Çift parçalı kol kalıbını hazırlandıktan sonra düz boy iplik yönüne dikkat ederek yerleştiriniz. Eğer kullanılan kumaşın kareli, desenli, çizgili gibi özellikleri var ise kol kalıpları yerleştirilirken ve birleştirilirken daha dikkatli olunuz.
Karpuz Kol; tek parçalı olarak hazırlanan karpuz kolun bedene takma işleminde her iki takma yöntemi de kullanılabilir. Karpuz kolda en uygun olanı kolun bileştikten sonra bedene takılmasıdır.
Bedenden Çıkan Kollar
Reglan kol, japone/kimono kol, düşük kol olarak sınıflandırılır.
Reglan Kol: Kol oyuntusu kol altından başlayarak yakada, omuzda ya da model özelliğine göre ön roba hattında biter. Reglan kolların kol ortası kol ucuna kadar dikişli olabileceği gibi, kol üstünde omuz formuna uygun bir pens çalışılıp aşağı kısmı kumaş katı olabilir.
Japone Kol: Kol oyuntusu olmayan kol çeşididir. Japone kol kalıbı hazırlanırken; tek parçalı temel kol kalıbı ortasından kesilir. Ön ve arka bedenlere kol işaretleri dikkate alınarak yerleştirilir. Kol ortası yaka oyuntusundan kol ucuna kadar dikişli olabileceği gibi model özelliğine göre kumaş katıda çalışılabilir. Japone kol genişliğine ve model özelliğine göre kimono ya da yarasa kol olacakta adlandırılır. Kol oyuntusu olmayan bu kolların bedeni rahat ettirmesi için yerleştirilen parçalara kuş denir. Japone kollarda kullanılan bu kuşların şekline göre; uçurtma kuşlu japone, kare kuşlu japone gibi çeşitleri bulunmaktadır.
Düşük Kol: Beden ile birlikte çalışılan kısa kol çeşididir. Kol boyu çok uzun olmayan modellerde tercih edilir.