Roba, Yaka Çeşitleri ve Üretim Teknikleri

Robalar

Kadın ve erkeklerin üst giyimlerinde, model özelliğine göre tek kat ya da çift kat olarak, arka bedende yada ön bedende yapılan enine kesiklerdir.

Yakalar

Giysi tasarımında model özelliğine göre kapanma ile birlikte kullanılan giysinin kolay giyilip çıkarılmasını sağlayan, trend ve modanın etkisiyle formu değişebilen, üst bedende giysinin boyun çevresini oluşturan yerdir.

Oyuntulu Yakalar

“U”, “V”, “0”, kare, kayık yaka bu tür yaka çeşitleri arasında değerlendirilirler. Bu yaka için kalıp üzerinde yakanın şekli verilir ve kumaştan kesildikten sonra yaka oyuntusu şekline göre pervaz temizleme tekniği ile yakanın hem şekli verilir hem de temizlenir.

Bedene Takılan Yakalar

Bedene sonradan takılan bebe yaka, şömiziye yaka… gibi yakalar olduğu gibi erkek yaka, şal yaka gibi röverli bir kısmı bedenden çıkan takma yakalarda bu grupta değerlendirilebilir.

Bebe Yaka

Çoğunlukla çocuk giyimde tercih edilen ayaklı bebe yakalar kadın bluz/gömleklerde de tercih edilebilen bir yaka türüdür. Bedene takmaya hazır hale getirilen bebe yaka iki farklı şekilde bedene takılabilir. Yakanın şekline göre kesilen pervaz ile. Verev parçadan hazırlanan şerit ile.

Dik Yaka

Dik yaka kalıbının kumaşa yerleştirilme şekilleri itibariyle farklılık gösterebilmektedir.7

Hakim Yaka

Hakim yakanın adının hakimlerin cübbelerinde(biniş) kullanılan bir yaka türü olmasından dolayı aldığı düşünülmektedir. Boynu saran bu yaka daha sonra akademik camiada da sıklıkla kullanılan formal giysi yakası haline gelmiştir

Ayaklı Gömlek Yakası

Erkek gömleklerinde tek kata dog tela tercih edilirken kadın gömleklerinde kumaşın cinsine uygun olan yapışkan telalar kullanılabilir. En çok erkek gömleklerinde kullanıldığı için erkek gömlek yakası olarak da bilinir.

Şömiziye Yaka

Şömiziye yakanın ayaklı, ayaksız şeklinde form çeşitleri ve bedene yerleştirme tekniklerinde de farklılıkları vardır. Şömiziye yaka model özelliğine göre bedene yerleştirilirken arka ortası pervazlı ya da pervazsız olarak yerleştirilir.

Bedenden Çıkan Yakalar

Ön bedendeki röver hattından göğüs üzerine geri katlanan yakalardır. Bu tür yakalarda röverli bir alt yaka ve alt yakaya takılan üst yaka olması sebebiyle “bir kısmı bedenden çıkan bir kısmı takma yakalar” şeklinde ayrı olarak da gruplandırılmaktadır. Ayrıca bazı kaynaklarda da röverli yaka denildiği de bilinmektedir.

Erkek Yaka

Klapa ile çalışılan her şömiziye yaka, yaka açıklığı uzun bırakılırsa aslında bir erkek yaka görünümündedir.

Şal Yaka

Şal yaka hem bedene takılan hem de bedenden çıkan röverli yakalar gurubundadır. Klapası bütün olarak çalışılan şal yakanın en bilinen formunda yaka boynu sarar ve röver başlangıç noktasına doğru incelir.

Jabo

Sözlük anlamı olarak; 1. “giysinin boyun ve ense kısmına kullanılan dekoratif püsküller”. 2. “bluz, gömlek ya da elbisenin boyundan aşağı kısmını kapatan dantelli ya da fırfırlı olan bir tür yakalık”. Rönesans Dönemi’nde boyun çevresinde kullanılan, kenarları dantellerle süslenen statü ve zenginliğin göstergesi olarak kabul edilen bedene sonradan takılan yakalardır.