Kapanma Payı, Pens Uygulamaları ve Pervaz Üretim Teknikleri
Kapanma Çeşitleri
Giysilerin en önemli işlevsel model özelliklerinden birisi olan kapanmaların asıl yapılış amacı giysinin kolay giyinip çıkarılmasına yardımcı olmaktır. Model özelliğine göre kapanmalar giysilerin ön ortası, arka ortası, omuz, yan dikiş ve yırtmaç yerlerinde kullanılabilir. Giyimde kullanılan kapanma teknikleri kapanma paysız kapanmalar ve kapanma paylı kapanmalar olarak iki ana grupta incelenebilir.
Tek Sıra Düğmeli
İki kenar parçasının üst üste gelmesi ile oluşturulan kapanma tekniğidir. Kapanmanın yapılacağı yerde her iki kenarda düğme çapı esas alınarak kapanma payı ölçüsü verilir.
Çift Sıra Düğmeli
En çok uygulandığı yer ön ortasıdır. Model özelliğine göre etek ucu yırtmacında uygulandığı da görülebilir. Giysi da kapanma uygulanacak yerin her iki tarafına, düğme çapı ve model özelliği dikkate alınarak 6 cm ile 10 cm arasında değişen ölçülerde kapanma payı verilir.
Asimetrik Kapanma
Giysi tasarımında oluşan asimetrik durum eğer ön ortasında ise kadın giyiminde giysinin sol tarafına uygulanır. Kapanma gereci olarak ilik -düğme, ve diğer aksesuarlar kullanılabilir.
Patlı
Kapanmanın yapılacağı yerde kumaşın kendisinden veya farklı bir kumaştan hazırlanabilen model özelliğine göre giysinin farklı yerlerinde çalışılabilen kapanma çeşididir. Gizli pat,düz pat, yarım pat şeklinde çeşitleri vardır.düz pat çalışması da kendi içinde çalışma tekniğinde kullanılan kumaşlara göre aynı pat parçası ile yapılan pat , ayrı pat parçası ile yapılan pat,şeklinde gruplara ayrılmıştır. bu çeşitlilik daha da artırılabilir.
Aksesuar ile Yapılan Kapanmalar
Giyside model özelliğinin yanı sıra kumaşın yetmediği durumlarda bir çözüm olarak kullanılan bu kapanmalarda kapanma payının olacağı yerlerde birit, fermuar, cırt bant gibi farklı aksesuarlar kullanılarak kapanma yapılır.
İlik- Düğme Çeşitleri
Bedenin kapanmasının olabilmesi için karşılıklı kenarları düğme ile kapatmak için yapılan açıklıklara “ilik” denir. Düğmelerin yapımında kullanılan malzemeler ve düğmelerin delik sayısı düğmelerin çeşitliliğini artırır. Örneğin; kemik düğme, sedef düğme, ahşap düğme, plastik düğme, iki delikli, dört delikli, alttan delikli,…gibi
Pens Çeşitleri
Giysinin model özelliğine göre bedene oturması için kumaşın yüzeyinde olan bollukların kumaşın tersine doğru dikilmesi ile yapılan daraltmalardır. Örneğin; göğüs pensi, bel pensi, omuz pensi, yaka pensi gibi...
Kup çeşitleri
Giysilerde boyuna yapılan kesiklere kup denir. Model özelliği olarak yapılan boyuna kesikler beden formuna uygun olarak yapılmalıdır. Kuplar omuzdan, yaka oyuntusundan ve kol oyuntusundan çıkan giysinin formuna uygun dönüşler yaparak etek ucuna kadar uzayabilen kesiklerdir.
Pervaz Çeşitleri
Giysilerin kenarlarını veya yuvarlak hatlarını temizlemek için kullanılan parçalardır. En çok kol oyuntusunda ve yaka da kullanılan pervazlar yerleştirilen bölgeyi temizlemek ve oyuntunun deforme olmasını engellemek için kullanılırlar. Pervaz 2 şekilde hazırlanır. 1. Kullanılacak yerin oyuntu şekline göre. 2. Verev kumaş katından hazırlanır.
Kol Pervazı
Kol oyuntusu şekline göre çıkarılan kalıp kullanılabileceği gibi verev parçadan hazırlanan pervaz parçası ile de kol oyuntusu temizlenebilir.
Yaka Pervazı
Yaka oyuntusu şekline göre çıkarılan kalıp kullanılabileceği gibi verev parçadan hazırlanan pervaz parçası ile de yaka oyuntusu temizlenebilir. Hem kol oyuntusu hem de yaka oyuntusu aynı anda tek pervaz ile de temizlenebilir.