Gömlek / Bluz Tasarım Süreci
Trend, Stil Belirleme
Antik Mısır’dan günümüze kadar giysiler, bir statü ifadesi olmuştur. Trend sözcüğü 20. yüzyılın son çeyreğinde moda endüstrisine girmiş olan bir kavramdır. Trend önceden tahmin edebilme eylemidir. Trend tahmini ise farklı yöntemlerle, tüketicilerin mevcut istek ve ihtiyaçlarına odaklanarak, hal ve hareketlerini tüketime yönelik alışkanlıklarını tahmin etmek için ipuçları aramak ve gelecek trendler üzerinde öngörüde bulunmaktır.
Renk; trend, stil belirlemenin en önemli kısmı renk tahmini yapabilmektir. Tüketicilerin tercihlerini ön planda tutarak gelecek sezonda kullanılması öngörülen renkler hakkında veri toplama, analiz etme, anlama ve yorumlama süreci renk tahmincileri tarafından yapılmaktadır.
Tema Belirleme
Dünya çapında temayı belirleyen kişiler tahminlerini, güncel trendi takipte kalarak, trend ile bağlantılı müşteri isteklerini öngörerek yapabilmektedirler. Kişilerin tutum ve davranışları arzuları, beklentilerinde oluşabilecek değişimlerin öngörülebilmesi tema belirlenmesinin ilk aşamasıdır. Moda tasarımcısının ise tasarımı için ilham alabileceği en güzel örnekler arasında görsel kaynaklar da yer almaktadır. Bu nedenle tasarım yapmadan önce tasarımcı, sanat galerilerini gezmeli ya da internet üzerinden gezilebilen galerileri izlemelidir. Her zaman farklı kültürleri, gelenekleri keşfetmeye açık olmalıdır.
İlham panosu; tasarımın ilk evresi diyebileceğimiz sancılı süreçte ilham almak için hazırlanılacak olan panodur. Bu panonun içeriğini resim, yazı, gibi birçok görsel materyal oluşturmaktadır.
Hikaye Panosu; tasarımın kurgulandığı, çıkış noktasının gösterildiği, fikrin gelişim aşamalarının yazılı, görsel ve üç boyutlu malzemelerle desteklendiği bir panodur.
Hikaye panolarında yer alan renk panoları; tasarımcının tasarımında kullanmayı planladığı sezonun, giysi çeşitliliğinin, hedef kitlenin kullanabileceği renkleri kapsamaktadır. Renk panosuna uygun olarak yapılan tasarımlarda hikaye panosunun içeriğini oluşturmaktadır.
İlham panosu, renk panosu ve hikaye panosu hazırlamak tasarımcı için zaman tasarrufu sağlarken, tasarım sürecinin planlanan şekilde ilerlemesini de sağlamaktadır. Bu sayede daha verimli ve düzenli bir tasarım süreci yönetilebilecektir.
Model Belirleme
Tema doğrultunda çıkılan yolda model belirleme temanın yayılma sürecini gösteren kısımdır. Nasıl tema belirleyeceğimizi, nerelerden ilham alabileceğimizi kavradığımız süreçlerden sonra artık tasarımcı bulduğu her yere ve her şeye çizim eskizleri yapabilmelidir.
Eskiz çalışmaları bizi asıl modele götüren basamaklardandır. Her eskizin bir parçası tasarımın oluşmasında etkili olabilecektir. Eskizlerin bazıları genel bazıları detay, kimisi doku, kimisi, aksesuar, gibi birbiri ile ilgisiz gibi duran detayları tek bir tasarımda toplayarak, anlam ifade edebilecektir
Kolaj çalışması; tasarladığınız bir modelin olabilirliğini görmek adına renkli kağıt parçalarından, dergilerden, dokulu kağıtlardan yararlanarak tasarımınızı görme çalışmasıdır. Kolaj çalışması yapmanın pek çok farklı tekniği olmasının yanı sıra Tasarımcıyı güçlendiren, özgür kılan dijital kamera ve çeşitli programlar ile dijital kolaj hazırlama imkanı da bulunmaktadır
Kalıp/Drapaj; esas model belirlenmesine yardımcı olan aşamadır. Bu aşamada prototip dikilecek ürünün kalıbı hazırlanmalıdır. Yapılan eskiz çizimleri ve kolaj çalışmasından sonra belirlenen modelin analizi yapıldıktan sonra modele en uygun kalıp çıkarma tekniği belirlenmelidir.
Prototip
Tasarlanan giysi modelinin uygun teknik ile kalıbı çıkartıldıktan sonra üretime geçilebilmesi için prototip çalışmasının yapılması gerekmektedir. Prototip üzerinde bütün detaylar, uygulanacak aksesuarlar gösterilmelidir. Kalıp serileştirilmeden önce kalıp üzerinde ya da diğer aksesuarlarda yapılacak bütün değişiklikler netleştirilmelidir.
Üretim
Tasarım sürecinin içinde olan üretim süreci içinde kapsamlı bir süreç bulunmaktadır. İlham panosu, renk panosu ve hikaye panosu ile başlayan tasarım süreci protip aşamasına kadar bir belirsizlik içinde iken prototip sonrasında artık tasarım ile ilgili bütün kararların netleştiği bir sürece girilmektedir.
Şablonlama; Üretimi yapılacak tasarım kalıbının her tarafından gerekli dikiş paylarının verilmesi işlemidir.
Serileştirme; Üretimi yapılacak şablonlanmış tasarım kalıbı üzerinden yapılacak beden aralıklarında baz kalıbın(genellikle 38 beden baz kalıptır.) büyültüp küçültülmesi işlemidir.
Üretim sayısı ister az yani bireysel bir üretim isterse toplu üretim (hazır giyim) olsun öncelikli olarak maliyet hesabının yapılması çok önemlidir.
Pastal planı hazırlama aşamasında bütün bu kıstaslar göze alınarak yapılmalıdır. Bu işlem artık dijital ortamda geliştirilmiş CAD/CAM programları ile çok daha hızlı yapılabilmektedir. Bu aşamadan sonra kumaşın serimi ve kesimi yapılmalıdır.