Moda Tasarım İlkeleri ve Yöntemleri

Tasarım Kavramı Ve İçeriği

Tasarım genel tanımıyla; bir nesneyi, ürünü, sistemi veya süreci belli bir amaç için akılda haritalamak, plan ve icat anlamına gelir. Tasarlanan nesneler, ürünler, sistemler veya süreçler hem fiziksel hem de psikolojik özelliklere sahip olabilir. Tasarım ürün geliştirme sürecinde fikirlerin tasarlanması ya da icat edilmesi, bu fikirlerin başkalarına iletilmesi ve belirli bir amaca ulaşmak için fiziksel form üretme aşamasıdır.

Moda Kavramı: Moda, nesnelerin taşıdıkları sembolik, estetik ve kültürel anlamları, özellikle insanların zevklerini, yaşam biçimlerini, toplumsal statülerini ve bir topluluğa ait olma biçimlerini ifade etme etmektedir. Geniş anlamda "moda", nesnelerin taşıdıkları sembolik, estetik ve kültürel anlamları, özellikle insanların zevklerini, yaşam biçimlerini, toplumsal statülerini ve bir topluluğa ait olma biçimlerini ifade etme şeklidir. Belirli bir anlamda, moda, kıyafetlerin tasarım, üretim, ticaret ve tüketimini artıran yenilik sistemini ifade eder.

Moda Tasarım Kavramı: Moda tasarımı, moda sisteminin içerikleri tarafından üretilen, estetik bilgi akımlarını harekete geçiren ve bu bilgiyi fiziksel giysinin gerçekleştirilmesine dönüştüren bir faaliyettir. Moda tasarımı, modanın, endüstrinin tasarım süreçleri ve üretim sistemlerinde, maddi ve maddi olmayan (malzeme giysisi, soyut trend veya tasarım sistemi) nesnelerinde bulunur.

Moda Tasarım Elemanları

Moda tasarımının temel elemanları çizgi, şekil/biçim/form, doku/desen ve renktir.

Çizgi: Moda tasarımında çizgi ögesi, dikişler, bağlantılar, desenler, kümeler, kontrast dikişler ve kesimler gibi giysi yapım detaylarının yarattığı bir giysinin görsel olarak ilgilendiği yönü ifade eder.

Çizgiler, düz çizgiler ve yapısal çizgiler olmak üzere ikiye ayrılır

Şekil/Biçim/Form :Çizgilerin bir diğer işlevi de şekiller oluşturmaktır. Moda endüstrisinde "siluet" terimi normalde giysinin şeklini tanımlamak için kullanılır. Moda tasarım tarihi boyunca silüetler döngüler halinde kendini tekrar etme eğilimindedir. moda tasarımında şekiller kum saati, dikdörtgen, çadır ve çan şekli olmak üzere dört adettir.

Doku ve Desen: Doku, bir nesnenin yüzey kalitesidir. Moda tasarımında doku, dokuma ve ışık yansıması tarafından oluşturulan bir kumaşın yüzeyidir.

Renk: Bir tasarımın tamamlanmasında, tasarım sürecini etkileyen bir diğer önemli etken renktir. Renk, koleksiyonu oluşturan materyaller arasındaki uyumlu model/silüet arasındaki ilişkiyi, desen ve baskı formlardaki bütünlüğü etkileyen en önemli unsurdur. Koleksiyonda renk uyumlarının, kontrast renklerde oran dengesinin, belirlenen sezon ve trendlere uygun renk profillerinin belirlenmesi önemlidir.

Moda Tasarım İlkeleri

Tasarım ilkeleri, tasarım öğelerinin kullanımı için yönergelerdir. Kişi üzerinde ve dışında giysi tasarımları oluşturmak, tartışmak ve değerlendirmek için kullanılırlar. Tasarım öğelerinin iyi düzenlenebilmesi için denge, orantı, vurgu ve birlik/uyum gibi ilkelerin uygulanması esastır.

Denge: Moda tasarımında denge ilkesi, bir kompozisyon iç inde tasarım ögelerinin görsel ağırlığının dağılımıdır. Denge unsuru ile tasarımda görsel ağırlığı artırmak veya azaltmak için tasarım ögelerini manip üle edebilir. Dengeli bir tasarımda tasarım ögeleri rahatlık ve denge hissi verecek şekilde düzenlenir.

Denge dikey-yatay ve simetrik -asimetrik denge şeklinde gruplandırılmıştır.

Ritim: Moda tasarımında ritim, giysinin çizgilerinin, şekillerinin, dokularının ve renklerinin akışıdır. Ritim, tasarım ögelerinin bir veya daha fazlasının artarda organize bir şekilde kullanıldığında oluşur. Tekrarlama, derecelendirme ve ışıma ritim ilkesini oluşturan ilkelerdir.

Kontrast: Moda tasarımında kontrast farklı renklerin, dokuların ve şekillerin bir arada kullanılmasıdır. Gözlerin bir odak alanının önemini diğerine karşı yeniden değerlendirmesine neden olan en güçlü tasarım ilkelerinden biridir.

Oran: Moda tasarımında oran/orantı gözler için çok önemlidir. Tasarım doğru orantılıysa, tasarım efekti uyumlu ve hoş görünecektir. Çünki İyi tasarımların uyumlu ve hoş olması beklenir. Uygun oranın nasıl manipüle edileceğini anlamak için, herhangi bir moda tasarımında "altın oran" uygulanması esastır.

Altın oran matematiksel formülle önerilmiş ve Rönesans'ın başlangıcında, oran estetiği üzerine bir literatür geliştirilmiştir. Bu matematiksel altın oran 1:1.618 olarak kabul edilir ki bu 3:5 ve 5:8'e çok yakındır.

Uyum: Tasarımda birlik ilkesine uyum da denir. Moda tasarımında iyi bir tasarım için tasarım ögeleri arasında birlik ve uyum gereklidir. Uyum, görsel birliğin estetik olarak göze hoş gelmesidir. Uyum, bir bütün içindeki parçalar arasındaki ilişkidir. Moda tasarımında birlik ve uyum, tasarımın tüm parçaları düzenli ve tasarım ilkeleri ile ilişkilendirildiğinde oluşturulur. Tasarım bütünlüğü olduğunda, tasarlanan ürünlerde kompozisyona aidiyet hissi veren genel bir bütünlük ortaya çıkar. Bu etki, tasarım öğelerinin tasarım ilkelerine göre etkin bir şekilde kullanılmasıyla oluşur.