Kur’ân’ın Tanımı ve İlgili Kavramlar
İnsanı yaratan yüce Yaratıcı onu dünya serüveninde başıboş ve yalnız bırakmamış, ilk insandan bu yana elçiler aracılığıyla insanlığa vahiy ile rehberlik etmiştir. Son Peygamberine vahiy ile 23 senede nazil olan Kur’ân’ı Kerîm ilk indiği dönemden kıyamete kadar geçerli olacak en son ve en mükemmel İlahî Kitap ve Hz. Peygamber’in en büyük mucizesidir.
Kur’ân, geçmiş ve gelecekten haber veren, hukukî hükümler ihtiva eden, hakla batılı ayıran, müttakîler için hidayet rehberi, tekrar tekrar okunmaktan usanılmayan, manaları tükenmez, kendisiyle amel edenin mükâfatlandırılacağı, asırlar geçtikçe asla eskimeyen, zaman yaşlandıkça gençleşen en son ilâhî mesajdır.
Hz. Peygamber Kur’ân ahlakıyla ahlaklanmış olduğu gibi, her mü’min de Kur’ân edebiyle edeplenmeli ve onun ahlakıyla ahlaklanmalıdır. Kur’ân’ın faziletlerini anlatan Menâfi’u’l -Kur’ân ve Fedâilu’l -Kur’ân gibi başlıklarla müstakil eserler yazılmıştır.
El-Kitâb, el -Furkân, el -Mesânî, Ummu’l -Kitâb, Kelâm, Nûr, Hudâ, Rahmet, Şifa, Mev’iza, Zikr, Hikmet, Müheymin, Hablullah, Fasl, Tenzîl, Ruh, Beyan, Belâğ, Hak, ‘Urvetu’l -Vüskâ, Tezkire gibi Kur’ân -ı Kerîm’in başka özel isimleri de vardır.
Kur’ân -ı Kerîm; harfler, kelimeler veya cümlelerden oluşan âyetlerin bir araya gelmesiyle meydana gelen sûrelerden oluşur. Sûreler isimlerini; ihtiva ettikleri konularla ilgili bir kelimeden, kıssasını ihtiva ettikleri şahsiyetlerden, muhtevasında anlatılan topluluklardan, sûrenin ilk kelimelerinden veya başlarındaki hurûf -i mukattaadan almışlardır. Sûrelerin isimlendirilmesi tevkîfî olmadığından bazen bir sûrenin birden fazla ismi de olabilmektedir. Kur’ân sûreleri uzunluk ve kısalıkta farklı farklıdır.
Kur’ân ayetlerinin iniş sırası ile mushaftaki sıralaması farklıdır. Kur’ân’ın iniş sırasına göre değil de farklı bir sıralamayla tertip edilmesi içtihad veya kıyasla olmayıp Şâri’(Allah Te’âlâ) tarafından “tevkîfî” olarak belirlenmiştir. Kur’ân’ın nüzul tertibi, ilk muhatapları açısından son derece hikmetli olan Tarihsel tertibi, elimizdeki Mushaf tertibi de evrensel tertibini ifade eder.