Reklam ve Fotoğraf

İletişimin bilgi iletmek yönü olduğu gibi davranışları değiştirmek amacı da olabilmektedir. Reklamcılık daha çok iletişimin ikna yönünü kullanmakta, davranışları satın alma yönünde değiştirmeye çabalamaktadır. Fotoğrafta ise bazen yazılı metinden çok daha fazla mesajı iletmek mümkün olmaktadır. Reklamcılık alanı fotoğrafçılığın bu iletişim gücünü kendi amaçları doğrultusunda kullanmaktadır. Reklam fotoğrafçılığını, fotoğrafın profesyonel amaçlı olarak kullanıldığı diğer alanlardan ayıran önemli özellikleri bulunmaktadır.

Bilgi üretme, iletme ve algılama süreci olan iletişim, kişilerin kendini anlatabilme ve dinletme gereksinimleri sonucunda ortaya çıkmaktadır. İletişim, bir etki oluşturma ve buna bağlı olarak bir davranışa neden olma amacıyla mesajın kaynaktan hedefe bilinçli bir şekilde aktarılması olarak da tanımlanmıştır. Başarılı iletişimin yolu mesajı alacak kişiyi iyi tanımaktan geçmektedir. Bu ne kadar zor gözükse de daha zoru mesajı alacak kişinin davranışlarını bilinçli bir şekilde değişmesine neden olmak, onu ikna etmektir. İletişimin temel kurallarına uyulduğunda ikna etmenin de önü açılmış olmaktadır.

Fotoğraf, ışığın, ışık ile oluşan görüntünün ışığa karşı duyarlı gereçler üzerinde görüntü olarak belirginleşmesidir. Işık olmadan fotoğraf oluşmaz. Fotoğraf makinesinin yapısına benzeyen gözde de, ışık ile görüntü oluşur. Gözün retinasında oluşan görüntü görme sinirleri ile beyne iletilir, beyinde görme merkezinde algılama tamamlanır, görme eylemi gerçekleşir. Fotoğraf makinesinde, sinema kamerasında ve gözde görüntü oluşurken benzer fizik kuralları geçerlidir.

Mevcut fotoğrafçılık türlerinden bazıları; foto muhabirliği, etkinlik fotoğrafçılığı, portre fotoğrafçılığı, düğün fotoğrafçılığı ve stok fotoğrafçılığıdır. Fotoğrafın ticari amaçlar nedeniyle de kullanılabileceği, stok fotoğrafçılığı gibi türlerinde insanlarda etki uyandırma ve ikna etme çabası olabileceği dolasıyla reklamcılık alanı için stratejik önem taşıdığı görülmektedir.

Reklam, kimliği belirli bir sponsor tarafından belirli bir bedel karşılığında satın alınan yer ve zaman aracılığıyla, ürün veya hizmet ya da düşünceyi satmak amacıyla tasarlanan iletilerin belirlenen iletişim kanalları aracılığıyla tüketiciye iletilmesi olarak tanımlanmaktadır.

Reklam faaliyetleri zihinlerde büyük bir marka oluşturmak için tek başına yeterli değildir. Bu nedenle reklamın; pazarlama karması içerisinde yer alan halkla ilişkiler, sponsorluk, lobicilik gibi iletişim çalışmaları ile koordineli çalışarak başarıya ulaşması mümkündür. Marka değeri ancak bu şekilde arttırılabilir, markanın kendine has müşterileri oluşturulabilir ve pazarda rekabet gücü yükseltilebilir.

Reklam fotoğrafı; bir ürün ya da hizmetin tanıtılması ya da satışının yapılması için çekilen fotoğraflar olarak tanımlanmaktadır. Fotoğraflar görsel kanıt sunabilme açısından reklamın ikna kabiliyetini arttırmaktadırlar. Reklam fotoğraflarının ilgi merkezinde ve fotoğrafın en dikkat çekici bölümünde reklamı yapılan ürün veya nesneler yer alır. Yardımcı öğeler reklamı yapılan ana öğeyi destekler özellikte olur ve dikkat çeker. Reklam fotoğrafları çekenlere reklam fotoğrafçısı denir. Reklam çalışmalarında ihtiyaç duyulan fotoğraf görselinin temini için iki yol bulunmaktadır. Bunlardan birincisi çekim yapmaktır, diğeri ise stok fotoğrafçılığıdır. Çekim yapmak da iletişim mesajını istenilen doğru şekilde kodlamak açısından önem taşımaktadır. Stok fotoğrafları ise; fotoğrafçılar tarafından daha önceden belirli konseptler üzerine çekilmiş kullanıma hazır hale getirilmiş arşiv görüntüleridir. Reklamda yaratıcılık çabası; rekabet içerisindeki markaların ürün ve hizmetlerini diğer markalarınkinden farklılaştırmak, markaya olumlu imaj kazandırmak, akılda kalıcı olmak ve ikna etmek için kullanılmaktadır. Reklam fotoğrafları, reklamın ikna amacına hizmet etmek için belirli bir iletişim kampanyasının içerisinde yer alan ve kampanya ile bütünleşmiş çalışmalardır. Reklam fotoğrafının başarılı olabilmesi için gerekenleri şu şekilde sıralamaktadır; tanıtım fotoğrafında mesaj sade ve açık olmalıdır, fotoğraf başlık, slogan ve metin birbiri ile uyum içinde olmalıdır, fotoğraf, vermek istediği mesajı çok kısa sürede, saniyeler içinde vermelidir, kullanılan görsel öğeler ana mesajı ikinci plana itmemelidir. Reklam fotoğrafçısı; fotoğraf tekniğine hâkim olan, reklamcılık alanında bilgili, yaratıcı yeteneği olan kişilerden oluşmalıdır. Bu tavsiyeler bir reklam fotoğrafçısının başarılı olması ve iletişimde istenilen hedefe ulaştıracak reklam fotoğrafları üretmesi için rehber niteliği taşımaktadır.