Bauhaus’tan Günümüze Tasarım
Bauhaus Hareketinin Kaynakları
Artsand Crafts hareketi, Birinci Dünya Savaşı, Alman İş Derneği hareketin kaynaklarıdır.
Bauhaus'un Yenilikçi Yaklaşımı
Bauhaus'un felsefesinin temelinde sanatın öncelikle zanaat dallarıyla, daha sonra da mimariyle kaynaştırılması yatar. Gropius, Güzel sanatlar okulu ile yerel Zanaat okulunu birleştirerek, Bauhaus ismini verir.
Bauhaus'un Amacı
Bauhaus'un manifestosunda Gropius; ustalar ve ressamlar arasında bariyerler oluşturmaya çalışan bölücü sınıfsal iddialarından özgür, yeni bir ustalar loncasını yaratma hedefinden bahseder.
Bauhaus'un Yöneticileri
Walter Gropius, Hannes Meyer, Ludwig Miesvan der Rohe gelir.
Bauhaus Eğitimcileri
İlk davet edilen eğitimcilerden olan Johannes Itten, zorunlu Vorkurs isimli bir hazırlık kursu koydurur. Daha sonra Paul Klee ve VasiliyKandinski de Bauhaus'a katılır ve temel kurslara dahil olurlar.
Bauhaus'un Eğitim Programı
Bauhaus'un eğitim programı üretilen eşyalara ruh katmak ve sanatın sosyal değerini yükseltmek amacıyla, seri üretim ürünü ve gündelik hayatta tasarımın nasıl yardım edeceği fikrine dayandırılır. İşlevin üstünlüğü tercih edilirken süslemecilikten vazgeçilir.
Bauhaus Öğrencileri
Okulun öğrencileri atölyelerde her türlü materyallerle yöntemleri deneyebilir, bina projelerine katılırlar.
Bauhaus Stilin Özellikleri
İşlevselciliğin (fonksyonelliğin) birincil önem taşıyan rolü, formun estetiğini reddetmez, ona daha da büyük anlam katar. Bauhaus'ta anlamsız süsleme detaylarından vazgeçilir ve form, uzam ve zıtlıkla deneyler yapılır. Böylece güçlü bir iç fikir, detayların stratejik açıdan gerekliliği ve görsel çekiciliğiyle, sadeliğine rağmen son derece etkili olur. Bauhaus'un en önemli ilkeleri arasında; binaların ve objelerin ergonomik olması, şehir hayatına uyumlu olması, ulaşılabilir ve teknolojik olması ve süslemecilikten uzak geometrik ve asimetrik olması yer alır. 20. yüzyılın ikonik binalarından Bauhaus'un Dessau'daki binası, okulun işlevsellik ve estetiğin tasarımda bütünleşmesine dair manifestosudur.
Bauhaus'un İmza Tasarımları
Mobilya
Marcel Breuer'in tasarladığı Wassily koltuğu ve Cesca Chair isimli koltuk, Peter Keller'in ürettiği beşik, Ludwig Miesvan der Rohe'nin eseri "Brno" koltuğu, Josef Albers tarafından tasarlanan zamansız sehpalar, Bauhaus'un klasikleridir
Objeler
Wilhelm Wagenfeld'in ikonik "Bauhaus lambası" ve cam mutfak eşyası, Marianne Brandt'ın devrim niteliğindeki lambası ve metal çaydanlıkları, Otto Lindig'in seramikleri, Josef Hartwig'in "Bauhaus satrancı" ikonik Bauhaus tasarımlarındandır.
Tekstil
Gunta Stölzl geometrik kompozisyonlarını duvar halılarına veya mobilyalara aktarır. Anni Albers'in halı ve kumaş için tasarladığı geometrik soyutlamaları 20.yy Tasarım Altın Fonuna dahil edilmiştir.
Duvar kağıdı
En büyük ticari başarısı olan okul ürünü, dokulu, düzensiz desenleri olan kumaş benzeri nötr renklerde duvar kağıtlarının özelliği, tecrübesi olmayanın da yapıştırabileceği duvar kağıtları olmuştur.Bugün Bauhaus'un üretimine devam edilen tek orijinal ürünü duvar kağıtlarıdır.
Bauhaus'un Etkileri
En önemli katkısı, projelere disiplinlerarası yaklaşımla, yeni estetik, yeni hayat tarzı, bireysel özgürlüğü ve kolektif yaratıcılığın yayıldığı yeni ortam oluşturma çabasıdır.
Bauhaus'un dünyaya yayılması
Okulun dağılmasından sonra eğiticilerin ve öğrencilerin Sovyetler Birliği'ne, ABD ve Avrupa'ya dağılır. Moholy-Nagi de Chicago'daki Yeni Bauhaus okulunu kurar.
Sanat Eğitimi Üzerindeki Etkisi
Bauhaus stilin temel ilkelerini şu şekilde özetler: duvarlarda resim olmayan evlerde çok cam ve parlak metal kullanımı, koltuk ve sandalyelerde çelik konstrüksiyon, mat camlı nikel ayaklı lambalar, geometrik desenli duvar kağıtları, küçük harfli metinler. Bauhaus'un hayalindeki tasarım basit, sade, kullanışlı, işlevsel, ulaşılabilir ve güzel olmalı.
Sanat üzerindeki etkisi
Çağdaş sanat birçok disiplinin kesişme noktasında bulunurken, Gropius'un sözlerini hatırlatmak yerinde olur: Sanatçının görevi yeni bir düzen yaratmaktır.
Mimari ve Tasarım üzerindeki etkisi
Gropius, binaların, fabrikada üretilen standart elemanların daha sonra sadece yerinde toplanmasıyla inşa edileceğini öngörmüştür. Bauhaus için tasarım dünyası, güzelliğin ve özgür ve eşit yeni toplumun oluşturulmasına bir araçtır, bu yüzden de Nazi rejimi okulu bir tehdit olarak algılamış ve kapatmıştır. Bauhaus'un sayesinde mimaride, saf geometrik formları, bolca cam ve tek materyalden büyük düzlemlerin kullanımı, süslemecilikten ve işlevsel olmayan detaylardan uzak özellikleriyle tanımlı işlevselcilik (fonksyonalizm) akımı meydana gelmiştir. Bauhaus insanların uzam ve ortamı algılama şekli üzerinde de etkili olduğundan, mekanların şekli, renkleri, aydınlanması, aradaki geçiş ve bağlantıları ile günümüz ofislerin farklı görünmesine kısmen de olsa sebep olmuştur.
Tipografi
Adobe şirketi Bauhaus'u "çağdaş tasarımın beşiği" olarak tanımlar. Moda dünyası da bu düşünce tarzından nasibini almıştır.
Bauhaus'un Önemi
Bauhaus'un önemi 1938 yılında "Bauhaus 1919-1928" isimli kitapta Herbert Beyer tarafından özetler. 21. yüzyılda Bauhaus halen etrafımızda izlerini yansıtmaya devam eder 1932 yılından sonra Bauhaus stili Uluslar arası stil olarak isimlendirilmeye başlar