Talebe Bağlı Kadastral İşlemler
Taşınmazların tesis kadastrosu ile belirlenen geometrik ve hukuki durumları ilgilerinin talebi üzerine yapılan değişiklik işlemleri veya ilgili idareler tarafından yapılan veya yaptırılan tescile tabi işlemler sonucunda değişebilir. Bu işlemler taşınmazların sınırları, geometrik biçimleri, alanları, nitelikleri ve mülkiyet hakları ile diğer sınırlı ayni haklarda değişikliklere neden olabilir. Değişiklik işlemleri taşınmaz malikleri veya vekilleri ve varsa kanuni temsilcileri (vekil, vasi, kayyım ve kanuni müşavir) aracılığıyla yapılan gerekli belgeleri içeren resmi başvuru üzerine başlatılır.
Talebe bağlı kadastral işlemler, ilgilisinin doğrudan kadastro müdürlüğüne veya lisanslı harita kadastro bürolarına başvurduğu ve taleple ilgili teknik işlemlerin kadastro müdürlüğü veya lisanslı harita kadastro büroları tarafından yürütüldüğü süreçlerdir.
Talebe bağlı kadastral işlemler; plan örneği (çap) düzenlenmesi, yer gösterme, aplikasyon, cins değişikliği, ayni irtifak hakkı tesisi ve birleştirme (tevhit) uygulamalarını içerir. Bu işlemlerden plan örneği düzenlenmesi aplikasyon, yer gösterme tescile tabi olmayan; cins değişikliği, irtifak hakkı tesisi ve birleştirme tescile tabi işlemlerdir.
5368 sayılı Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanun ile plan örneği düzenlenmesi dışındaki talebe bağlı işlemler, lisanslı harita ve kadastro bürolarının kurulmuş olduğu yerlerde bu bürolar tarafından yürütülmektedir.
Plan örneği (çap), parselin tapu planından aynen alınan örneğidir. Yer gösterme, parselin veya bağımsız bölümün bulunduğu yerin, herhangi bir ölçü yapmadan yerinde ilgilisine gösterilmesi işlemidir. Aplikasyon, taşınmaza ait mülkiyet veya arzi irtifak hakkı sınırlarının, tapu planındaki bilgi ve belgelerine uygun biçimde zeminde işaretlenerek belirlenmesi işlemidir. Aplikasyonda parsel sınır noktalarının orijinal ölçü krokisinde belirtilen ölçü değerlerine göre zemine uygulanması esastır. Ölçü değerlerinin uygulanamaması durumunda, paftasından hesapla bulunacak yeni değerlerle aplikasyon yapılabilir. Aplikasyon işlemi sonucunda aplikasyon krokisi düzenlenir. Cins değişikliği, bir taşınmazın tapu kütüğündeki niteliğinin yapısızdan yapılıya, yapılıdan yapısıza, bağ, bahçe, tarladan arsaya veya araziden bağ, bahçe, tarlaya dönüştürmek için yapılan işlemdir. Birleştirme, birbirine bitişik birden çok parselin tek bir parsel haline dönüştürülmesi işlemidir. Birleştirilecek parseller imar planı sınırları içindeyse ve İmar Kanunu’nun 18’inci maddesine göre henüz uygulama yapılmamışsa aynı yasanın 15 ve 16’ncı maddeleri uyarınca birleştirme yapılır. İmar planı bulunmayan yerlerde, Plansız Alanlarda Uygulanacak Yönetmelik’te belirtilen ilkelere göre birleştirme yapılır.