Tesis Kadastrosu -2

Sınırlandırmada, taşınmazın geometrik ve hukuki durumlarını belirlemeye yarayacak tüm belge, plan ve haritalardan (örn., tapu kaydı, vergi beyanı) ve bilirkişilerin bilgilerinden yararlanılarak parsellerin sınırları ve hak sahipleri belirlenir. Sınırlandırma işleminin tamamlanmasının ardından, taşınmazların cinsi, sınırları ile bu sınırlar içindeki doğal ve yapay tesisler yaklaşık bir ölçekte gösteren sınırlandırma krokileri hazırlanır. Sınırlandırma krokileri ile sınırları belirlenen parsellerin ölçüleri yapılır ve ölçülen bütün detaylar ölçü krokilerinde gösterilir. Sınırlandırma işlemleri, yukarıda özetlenen yersel yöntemlerin yanı sıra fotogrametrik yöntemlerle de yapılabilir. Kadastro planları, BÖHHBYY’de belirtilen standart pafta bölümlemesi, projeksiyon sisteminde ölçü krokilerinde belirtilen ölçü değerleri temel alınarak hazırlanır.

Mülkiyete konu taşınmaza kayıt sahibi veya mirasçıları zilyet bulunuyorsa;

(a) Kayıt sahibi adına,

(b) Kayıt sahibi ölmüş ise mirasçıları adına,

c) Mirasçılar tayin edilemezse, ölü olduğu yazılmak suretiyle kayıt sahibi adına tespit yapılır.

Taşınmaza, kayıt sahibi veya mirasçılardan başkası zilyet bulunuyorsa;

(a) Kayıt sahibi veya mirasçılarının kadastro teknisyeni huzurunda onay vermeleri halinde zilyet adına,

(b) Zilyet, taşınmazı, kayıt malikinden veya mirasçılarından veya temsilcilerinden tapu dışı bir yolla iktisap ettiğini, onların beyanı veya herhangi bir belge ile veya bilirkişi veyahut tanık sözleriyle ispat ettiği ve ayrıca en az on yıl boyunca çekişmesiz, aralıksız ve malik sıfatıyla zilyet bulunduğu takdirde, zilyet adına,

(c) Kayıt sahibinin yirmi yıl önce gaipliğine (kayıplığına) hüküm verilmiş ya da kayıt sahibinin tapu sicilinden kim olduğu anlaşılamamış ise, çekişmesiz ve aralıksız yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyet bulunan kişi adına tespit yapılır.

Tapuda kayıtlı olmayan ve aynı çalışma alanı içinde bulunan ve toplam alanı sulu topraklarda 40, kuru topraklarda 100 dönüme kadar olan bir veya birden fazla taşınmaz, çekişmesiz ve aralıksız en az yirmi yıldan beri malik sıfatıyla zilyetliğini belgelerle veya bilirkişi veyahut tanık beyanlarıyla ispat eden zilyedi adına tespit edilir.

Kamunun ortak kullanmasına veya bir kamu hizmetinin görülmesine ayrılan yerlerle devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan sahipsiz yerlerden kamu hizmetinde kullanılan, bütçelerinden ayrılan ödenek veya yardımlarla yapılan resmi bina ve tesisler kayıt, belge veya özel kanunlarına göre Hazine, kamu kurum ve kuruluşları, il, belediye, köy veya mahalli idare birlikleri tüzel kişiliği adlarına tespit edilir. Mera, yaylak, kışlak, otlak, harman ve panayır yerleri gibi paralı veya parasız kamunun yararlanmasına tahsis edildiği veya kamunun kadimden beri yararlandığı ispat edilen orta malı taşınmazlar sınırlandırılır, parsel numarası verilerek yüzölçümü hesaplanır ve bu gibi taşınmazlar kamu orta malları siciline kaydedilir. Yol, meydan, köprü gibi orta malları ise haritasında gösterilmekle yetinilir. Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan kayalar, tepeler, dağlar (bunlardan çıkan kaynaklar) gibi, tarıma elverişli olmayan sahipsiz yerler ile deniz, göl, nehir gibi genel sular tescil ve sınırlandırmaya tabi değildir, istisnalar saklıdır.