Sosyal Gelişim Yöntemi ile Suçun Önlenmesi
Suçun Önlenmesi İçin Sosyal Gelişim Programları
Sosyal gelişim projeleri, aile, okul ve toplumdaki dezavantajlı grupların desteklenmesini içerir. Eğer sayılan bu grupların desteklenmesi mümkün olursa toplumda suçun önlenmesi yönünde önemli adımlar atılmış olacaktır. Yapılan bilimsel çalışmalar göstermektedir ki, ekonomik olarak dezavantajlı bölgelerde yetişen gençlerin suç işleme potansiyellerinin fazla olduğu gözlemlenmiştir. Aslında sosyal gelişim çalışmaları, doğrudan suçu önlemek amacı ile yapılmamaktadır, ama bu programların bir sonucu olarak sağlanmaya çalışılan sosyal adalet ve eşitlik ve eğitim yolu ile insan kalitesinin yükseltilmesi ile suçlar dolaylı olarak azalmaktadır. Sosyal hizmetler, konut edindirme, iş, eğitim, sağlık alanlarında yapılan sosyal gelişim programları suç önlemede önemli etkileri olduğu izlenmiştir. Bu durum da göstermektedir ki toplum için yapılan küçük bir katkı, aslında zannedilenden daha fazla suçu önlemektedir. Toplumdaki işsizlik oranının yüksekliği de suç oranlarının artmasını etki eden faktörlerdendir. İşsiz kişiler, suç işlemekle elde edecekleri kazanç beklentilerinin, suç işlemenin getireceği cezai sorumluluğa değer olarak görülmesi halinde, suç işleme olasılığı daha da artmaktadır. Bireylere ve ailelerinin, iş bulmalarına yardımcı olmak ve iş bulana kadar geçimlerini sağlayacak maddi yardımın yapılmasını içermektedir.
Suçun Sosyal Faktörlerinin Analizi
Suçun sosyal faktörlerinin analizi, bize toplumda nerelere müdahalede bulunacağımız konusunda yardımcı olur. Genellikle ekonomik ve sosyal yatırımlar yönü ile dezavantajlı toplum tabakasının yaşadığı yerlerde suç oranları daha fazla olmaktadır. Bu alanlarda sosyal, sağlık, eğitim, konut ve ekonomik hizmetlerin sunulmasında yetersizlik söz konusudur. Gecekondu bölgeleri bu bölgelere örnek olarak verilebilir. 15 ile 18 yaşları arasındaki gençler provokasyona ve şiddete oldukça meyillidirler. Suç ile bu yaşlarda tanışan gençler ileriki yaşlarda da kısmen de olsa devam ettirme eğilimi gösterirler. Sosyal araştırmalar göstermektedir ki, erkekler bayanlara oranla çok daha fazla şiddet ve yıkıcı davranışlar gösterebilirler. Bunun iki sebebi olabilir. Birincisi erkelerin hormonları, vücut yapıları itibari ile bayanlara göre daha kaba davranışlar sergileyebilirler. İkincisi ise toplum bayanlara daha nazik ve sessiz olmayı, ev işleri ile ilgilenmeyi, güce karşı itaat etmeyi öğretirken, erkekler daha çok ev dışı aktivitelere katılmaya, daha sert olmaya, fiziksel açıdan ise daha güçlü olmaya yönlendirilmektedirler. Suçlular arasındaki arkadaşlık ilişkilerinin geliştirilmesi, birlikte veya birbirlerinden bağımsız suç işleme oranlarını artırmaktadır, çünkü arkadaşlar birbirlerini suç işleme yönünde motive etmektedirler. Okul, toplumun normlarının oluşması için önemli bir etkidir. Okul hayatında başarısız olan öğrencilerde okul yaşamına karşı bir tepki oluşmakta, çocukta şiddete olan eğilim artmaya başlamakta, kendine güven ve kendisine saygı azalmaktadır.
İnsanların bir işte çalışıyor olmaları kendilerine güven ve özsaygılarını kazanmaları açısından önemlidir. Sigara, alkol ve uyuşturucu ile suç arasında kompleks bir ilişki vardır. Suça karışanlar mı sigara, alkol ve uyuşturucu kullanırlar yoksa sigara, alkol ve uyuşturucu kullandıktan sonramı suça karışırlar, bu konuda bir netlik olmamakla birlikte sigara, alkol ve uyuşturucu kullananların suça karışma ihtimalleri, kullanmayanlara göre çok daha fazladır. Televizyonda yer alan şiddet içerikli programlar çocukları ve gençleri olumsuz yönde etkilemektedir. Çocuklar ve gençler televizyonda gördüklerini uygulama eğilimi göstermektedirler.
Sosyal Gelişim ile Suçun Azaltılması
Yukarıda her bir sosyal faktörün suç ile ilişkisinden bahsedildi. Ama çoğu zaman bu faktörlerin birkaçı tek bir kişi üzerinde toplanmakta ve o kişinin tam bir suçlu profiline evirilmesini sağlamaktadır. O hâlde tüm bu faktörlerin ıslah edilmemesi hâlinde, polisiye yöntemlerle, kanun ile yaptırımları artırmakla, insanları cezaevine göndermekle suçu azaltmak mümkün olmayacaktır. Aslında öncelikle bataklığı kurutmak gerekir ki sinekler ile mücadele edebilelim, yoksa günde binlerce sinek dahi öldürsek, bataklık orada bulunduğu sürece sineklerden kurtulamayız.
Sosyal Gelişim ile Suçun Azaltılması İçin Neler Yapılabilir?
Mahallede suçlu çocuk gruplarına yönelik özel bir çalışma yürütülmelidir. Yetişkinlerin, mahalle sakinlerinin gençlerin ve çocukların problemlerini daha iyi anlamalarını sağlamak için, mahalle çapında seminerler organize edilebilmelidir. Gençlere iş bulma konusunda rehberlik hizmeti sunmak amacı ile kurslar açılabilir. Uyuşturucu kullandığı, sigara içtiği veya açık alanlarda alkol aldığı görülen ergen yaşındaki gençlerin, ailelerinin haberi olmaması ihtimaline binaen, ailelerine haber verilip, önlem alınması sağlanabilir. İlgili dezavantajlı bölgelere çocuk gündüz bakım merkezleri yapılarak, ebeveynler, mahallelerde kurulacak olan aile merkezlerinde, aile içi şiddet konusunda eğitime tabi tutulabilirler. Okul ile birlikte, öğrenci velilerine yönelik Bilinçli Ebeveynlik Eğitimleri verilebilir. Okul öncesi eğitim desteklenmelidir. Toplu konut programları ekonomik ve sosyal yönden düşük düzeyde bulunan aileleri bir araya toplamaktan kaçınmalıdır. Bu ailelerin boş zaman aktivitelerine katılacakları spor tesisleri, büyük yeşil alanlar inşa edilmeli, müzik ve sanat kursları düzenlenerek, katılım teşvik edilmelidir. Gecekondu mahalleleri olarak tarif edilen bölgelerin, kentsel dönüşüm ile daha yaşanılabilir hale getirilmelidir. Kent içerisine ve suç işlenme olasılığı olan yerlerin kamera sistemi ile takibinin yapılması sağlanabilir. Şehirdeki eğlence mekânlarının, suç üretmelerine izin vermeyecek şekilde çalışma saatlerinin ve şartlarının düzenlenmesi sağlanabilir. Özel güvenlik görevlilerinin suç önlemede yaygın olarak istihdamı için projeler geliştirilebilir. Okul, öğrencilerin akademik bilgilerini artırmanın yanında, onlara hayata dair beceriler kazandıracak formata dönüştürülmelidir.