Suç Önleme Teknikleri
Suç Önleme Teknik ve Uygulamaları
25 suç önleme tekniği, 5 ayrı prensipte yer almıştır. Bu beş prensip şunlardır: Suç işlemek için çok efor sarf edilmesini sağlamak, riski arıtmak ve faydayı azaltmak, faydanın görünürlüğünü azaltmak ve tehlikenin görünürlüğünü artırmak, kargaşayı, stresi ve provokasyonu azaltmak, bahanelere meydan vermemek.Suç işlemek için daha fazla efor sarf edilmesini sağlamak
Suçun işlenmesinde efor düzeyini arttırmak için şu beş teknik kullanılmaktadır:
- Hedefe ulaşmayı güçleştirmek
- Giriş̧ve erişim kontrolü̈
- Giriş̧-çıkış gözetimi
- Suçluları uzaklaştırma veya belirli yerlere yönlendirme
- Suç işlemek için kolaylaştırıcı faktörleri azaltma.
Giriş̧-çıkış̧gözetiminin yapılması suç önlemede önemli bir metottur. Metal detektörleri, X-Ray cihazları, turnike geçiş ve kartlı geçiş sistemleri, hırsızlığa karsı güvenlik geçitleri ve mağazalarda kullanılan güvenlik etiketleri bazı örneklerdir. Suç potansiyeli olan kişilerin, suç̧ isleyebilecekleri ortamlarda
tedbirlerin alınması veya bu kişilerin, suç işleyebilecekleri ortamlardan uzaklaştırılması ile suç işlenmesinin önüne geçilebilir. Suç işlemek için kolaylaştırıcı faktörleri azaltma suç işlenmesini azaltmaya yardımcı olacaktır öreğin Alkol tüketimi olan iş yerlerine ve eğlence merkezlerine girişte silah, kesici, delici ve başka birisine zarar verebilecek eşyaların kontrolünün yapılarak müşterilerin içeriye alınması büyük önem taşımaktadır.
Riski Artırmak, Faydayı Azaltmak
Suçlular acısından riski artıracak faydayı azaltacak beş tekniği üstünde durulmalıdır. Bunlar: Korumayı artırmak, doğal gözetim, bilinmezlikleri en aza indirmek, personel tarafından gözetleme, resmî gözetleme. Birincil görevleri güvenlik olmayan, özel veya kamuya ait yerlerde çalışan personelin suça karşı gözetleme ve kontrol rollerini de üstlenmeleri, suç oranlarını düşürecektir. Bu görevliler satış müdürü veya memurları, hotellerde çalışan kapı ve resepsiyon görevlileri, iş yerinin penceresi ve araba parkına bakan tüm çalışanların gözetleme rollerindeki farkındalıkları güvenlik işine önemli katkı sağlar. Özel güvenlik görevlilerinin varlığı, bunun yanında alarm, kapalı devre kamera sistemi, harekete duyarlı kameralar gibi yardımcı güvenlik cihazları ile desteklenen koruma sistemleri suçluları caydırmaktadır.
Faydanın Görünürlüğünü Azaltmak, Tehlikenin Görünürlüğünü Artırmak
Suç potansiyeli olan kişilerin en öncelikli motivasyon kaynağı faydanın niteliğidir. Bu sebeple suç önleyici tedbirlerden bir tanesi, hedefi, suçluların görebileceği şekilde göz önünde bırakmamaktır. Ayrıca güvenlik var olduğuna ilişkin uyarılar da suçluların tehlikenin varlığından haberdar olması sağlayacaktır. Faydanın görünürlüğünü azaltacak, tehlikenin görünürlüğünü artıracak beş tekniği sıralamışlardır. Bunlar: a) Hedefi kaldırma, b) Hedefi gizleme, c) Eşya tanımlama ve işaretleme, d) Faydaların esirgenmesi, e) Failin motivasyonunu azaltma. Suç potansiyeli olan kişi gerçekleştirmeyi düşündüğü eylemi düşünerek yaşar. Elde edilen her türlü fayda kendisine suç işlemek için gerekli gücü ve motivasyonu sağlar. Bu nedenle, suçlunun ulaşmak istediği faydaya ulaşım zorlaştırılmalı ve ulaşılması imkânsız hâle getirilmelidir.
Kargaşayı, Stresi ve Provokasyonu Azaltmak
Huzurlu ve sakin ortamlarda kimse suç işlemeye cesaretini kendinde bulamayacaktır. Kalabalık, gürültülü ve kargaşanın olduğu ortamlarda ise insanlar suç işlemek için gerekli cesareti kendilerinde bulabileceklerdir. Buna bağlı olarak kargaşa ve stresi azaltıcı yöntemler, suçun önlenmesinde etkilidirler. Stresi ve provokasyonu azaltacak beş teknik a) Stres ve gerilimi azaltma, b) Tartışma ve çatışmadan kaçınma, c) Tahrik ve teşvik unsurlarını azaltma, d) Arkadaş baskısını/teşvikini azaltma, e) Suç örneklerine maruz kalmayı azaltma şeklinde sıralanmıştır.
Bahanelere Meydan Vermemek
İnsanların hepsinde yapmış oldukları yanlışları bir açıklama ile haklı gösterme çabası bulunmaktadır. Suçlular da öyledir. İşledikleri suçun yasalara aykırı olduklarını bildikleri hâlde onu haklı çıkarma ve mantık çerçevesine sokma çabasına girerler. Bu yaptığımın suç olduğunu bilmiyordum, isteyerek olmadı, paraya ihtiyacım vardı gibi bahaneler aramaya başlar, hatta söylediklerine zamanla kendisi de inanır. Açık seçik giyinip beni tahrik etmeseydi; ben ne yaptım ki, ihtiyacım olmasa çalmazdım, o bunu hak ettiği gibi kendisini suçsuzmuş gibi göstererek kendisini işin içerisinden sıyırmaya çalıştığı durumları günlük hayatta da görmelikteyiz. Bu nedenle suçlulara bahane üretecek fırsatı vermemeliyiz. Kural koyma, Talimat ve düzenlemeleri bilinir ve görünür hâle getirme, Vicdana hitap etme, İtaati kolaylaştırma, Uyuşturucu ve alkolü kontrol altına alma gibi tedbirler suç işleme potansiyeli olan kişiler üzerinde bahane üretme düşüncelerini azaltacaktır.