Reklamla İlgili Kurum ve Kuruluşlar
Reklamın bir gereklilik olarak tüm sektörlerde başvurulan bir araca dönüşmesiyle birlikte özellikle büyük işletmelerde reklam bölümleri oluşturulmuş, reklam ajansları kurulmuş ve medya yapılanmalarında reklam işiyle uğraşan birimlere yer verilmiştir. Reklamcılık süreciyle ilişkili olarak ilkin reklama ihtiyaç duyan reklam verenler akla gelmektedir. Bununla beraber reklamın bir fikir olarak belirmesinden tasarlanmış mesaj olarak nihai hedefe aktarılmasına değin geçen süreç içerisinde birbiriyle bağlantılı birey, grup, kurum ve kuruluş aktif rol alır.
Reklamcılık endüstrisinin yapılanmasında çok sayıda kurum, kuruluş ve aktörden bahsetmek mümkündür. Ancak, burada öne çıkan, reklam veren - ajans ve medya ilişkisidir. Bir reklamın ortaya çıkması her şeyden önce ona gerek duyan bir " reklam veren" , reklamı hazırlayan birim ya da " reklam ajansı" ve tasarlanan iletilerin hedef kitleye ulaşması iletişim kanalı olarak "medya" nın varlığına bağlıdır. Reklam kararlarının bazı aşamalarında reklam veren, bazısında reklam ajansı etkili olurken; kararların önemli bir kısmını da ortak uzlaşı ile alırlar. Tüm süreç paydaşların koordineli çalışmaları ile tamamlanır. Reklam medyasının çeşitlenmesiyle birlikte reklam ajansının işini kolaylaştıran ve hızlandıran tamamlayıcı yapılanmalar da oluşmuştur. Bunların başında yapım şirketleri, araştırma şirketleri, reklam üretim sürecinde gerekli hizmetleri sunan şirketler gelmektedir.
Yeni iletişim teknolojilerinin ortaya çıkması, geleneksel medya anlayışını dönüştürücü rol oynayarak yeni reklam ortamları ve buna bağlı olarak da yeni reklam stratejilerinin geliştirilmesini beraberinde getirmiştir. Pazarlama ve kitle iletişim sektöründe görülen gelişme ve yoğunlaşmalar reklamcılıkta yeni yeni uzmanlaşmaları sağlamaktadır. Özellikle reklam planlaması, mecra seçimi gibi temel karar süreçleri açısından reklam veren- reklam ajansı -medya ilişkisi karmaşıklaşmaktadır.
Reklamcılık uygulamaları her zaman toplumsal, ekonomik ve hukuki boyutları ile ele alınmış ve olumlu ya da olumsuz olarak eleştirilmiştir. Bu bağlamda, dünyada olduğu gibi ülkemizde de reklamcılık standartları geliştirilmeye çalışılmış, reklamcılıkla ilgili yasal düzenlemeler getirilmiştir. Reklam uygulamalarını yasal açıdan yönlendiren ve denetimine esas olan önemli düzenlemelerden biri de 23 Şubat 1995 tarihinde kabul edilen 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’dur. Bu kanunla Reklam Kurulu da kurulmuştur. Reklam Kurulu, ticari reklam ve ilanlarda uyulması gerekli ilkeleri belirlemede, ülke koşulları ve dünya çapında reklamcılık kurallarını da esas alarak uygulamaların toplumsal zararlarını azaltıcı rol oynar.