Spor Yönetimi Çalışma Alanları
Spor toplumlarda ve ülke ekonomilerinde önemli rollere sahiptir. Spor yönetimi içerisinde yer alan; sporcular, spor kulüpleri, organizasyonlar, yarışmalar ve bunların yönetiminde yer alan spor yöneticileri, personel ve gönüllüler sporun cezbedici yönünü milyonlara ulaştırmaktadır. Sporun bu eşsiz izlenim yönünün yanı sıra ekonomik özellikleri de ülkelerin gelişmişlik düzeylerine büyük katkı sunmaktadır. Bu özellikler sporu uluslararası alana taşıyarak küresel ölçekte büyük bir güç haline getirmiştir.
Spor yönetimi, yoğun olarak sporun iş özelliklerine odaklanan bir alandır ve bu sektördeki birçok kişi spor yönetimi alanında uzman bireylerdir. Bu sektörde çalışan kişiler spor yönetici olarak tanımlanmakla beraber, asıl amacı spor veya fiziksel aktivitelerle ilgili olan bir bölümün veya organizasyonun planlama, organize etme, yönetme ve denetim yönleriyle ilgilenir. Spor yönetimi alanında uzman bireyler, ön büro personeli, eğlence amaçlı spor yöneticileri, takım yöneticileri, atletik direktörler, pazarlama ve halkla ilişkiler uzmanları, spor finansmanı ve daha fazla birçok alanda çalışmaktadır.
Spor Yönetiminin Kapsamı
Spor yönetimi, sosyal, organizasyon veya iş alanı gibi sporla ilgili tüm konuların yönetimini içerir. Spor yönetimi, spor veya fiziksel aktivite ile ilgili olan bir organizasyon veya departman bağlamında planlama, organize etme, yönetme, kontrol etme, bütçeleme, liderlik etme ve değerlendirme ile ilgili becerilerin kombinasyonunu içmektedir.
Sporun gerçekleştiği çok çeşitli organizasyonel ortamlar mevcuttur. Bu ortamlar arasında; kamu/özel kuruluş, kar amacı gütmeyen kuruluş, amatör ve profesyonel sporlar gibi spor yöneticilerinin seçtikleri ve en uygun oldukları çalışma ortamında uzmanlaşabilecekleri ve kariyer yapabilecekleri seçenekler mevcuttur.
Uluslararası Boyutta Çalışma Alanları
Uluslararası spor yönetimi, modern sporun organizasyonunu, yönetimini, ticari faaliyetlerini ve uluslararası düzeyde kültürler arası bağlamını kapsamlı bir şekilde ele alır. Uluslararası spor yönetiminin omurgasını oluşturan organizasyonlar, ekonomi, turizm, hukuk, ve medya gibi alanlara çoklu bir bakış açısı sunmaktadır.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi: Uluslararası Olimpiyat Komitesi, IOC üyeleri tarafından yönetilir ve IOC üyeleri kendi ülkelerinde IOC temsilcileridir. Uluslararası Olimpiyat Komitesi uluslararası spor yönetiminde önemli bir çalışma alanıdır. Olimpiyat Oyunlarının organizasyon komiteleri spor yönetiminde uzmanlaşmış işgücüne başvururlar.
Uluslararası Spor Federasyonları: Spor yönetimi alanında geniş bir çalışma alanı bulunan Uluslararası Spor Federasyonları yönetimsel düzeyde özerklik ve bağımsız yapılarını korumaktadırlar. Uluslararası federasyonlar dünyadaki farklı spor branşlarının yönetilmesinden, faaliyetlerinin organizasyonu ve gözleminden sorumludurlar.
Uluslararası Spor Endüstrisi: Spor yönetimi endüstrisi uluslararası düzeyde gelişmeye devam etmektedir. Özel, kamu ve kar amacı gütmeyen sektörlerdeki çok çeşitli kuruluşlarla potansiyel iş fırsatları bulunmaktadır. Bu fırsatlar da spor endüstrisini spor yönetimi içerisinde önemli çalışma alanı yapmaktadır.
Profesyonel Spor Sektörü: Profesyonel spor sektörü içerisinde yer alan spor ligleri, uluslararası spor yönetiminde önemli çalışma alanı olup potansiyel kariyer fırsatları için önemli işgücü ihtiyacı sağlamaktadır.
Ulusal Boyutta Çalışma Alanları
Ülkemizde sporu yöneten farklı kurum ve kuruluşlar olmakla beraber yerel düzeyde spor kulüpleri ve özel spor işletmeleri de mevcuttur. Öncelikle ülkemizde spor yönetimi çalışma alanlarında istihdam edilen spor yöneticileri 4 farklı alanda hizmet sunarlar. Bunlar; kamu sektörü, yerel yönetimler, özel sektör ve gönüllü kuruluşlardır.
Türk Spor Teşkilatı: Gençlik ve Spor Bakanlığı, ülke sporunu yönetimsel anlamda en üst kademede temsilidir ve ülkemiz spor yönetiminde önemli bir çalışma alanıdır. Yine ülkemizde Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü altında 64 adet Spor Federasyonu vardır. Bu federasyonlarda spor yönetimi çalışma alanı olup çeşitli yönetim kademelerinde spor yöneticileri istihdam edilirler.
Spor Kulüpleri: Spor kulüplerinin yapısına baktığımızda, ister amatör olsun ister profesyonel olsun spor takımlarının hepsinin yöneticilere, pazarlamacılara, halkla ilişkiler uzmanlarına, acentelere ve antrenörlere ihtiyacı vardır. Spor kulüplerindeki bu ihtiyaç spor yönetimi için önemli çalışma alanıdır.
Spor Tesis ve İşletmeleri: Günümüz spor yönetiminde yeni alanlar oluşmuş ve bu alanlarda spor sektörüne en büyük katkı spor tesislerinin inşasından yönetimine kadar oluşan iş istihdamı olmuştur. Ayrıca birçok çeşitli kalemi içinde barındıran spor işletmeciliği alanın önemi vurgulanmıştır.
Spor Turizm Sektörü: Bir ülke ekonomisi için, spor turizmi bir kazanç kaynağı ve döviz girdisi sağlayan organizasyon olarak ne kadar önemliyse, bölgeler arası dengesizliğin giderilmesi, altyapısı bulunmayan bölgelere gerekli desteğin sağlanması için de önemlidir. Ayrıca spor turizm oranının yüksek olduğu ülkelerde yeni meslek alanlarının açılması sayesinde işsizlik oranı azalmaktadır. Bu da spor turizmini spor yönetiminin diğer bir çalışma alanı yapmaktadır.