Medyanın Sınıflandırılması 2: Yeni Medya

Yeni Medya: Tanım, Kapsam ve Nitelikler

Yeni medya terimi, geniş kapsamlı bir terim olmakla birlikte, bu kategori içinde yer alan mecraların ortak özelliği dijital olmalarıdır. Yeni medya, saklama teknolojilerinden (hard diskler, CDler, bellek çubukları, bulut depolama vb.) internet temelli ağ yapılarına (Web 1.0, 2.0), bilgisayar oyunlarından, çevrim içi sanal alemlere kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Yeni medyanın merkezinde dijitalleşme kavramı yer alır.

Dijitalleşme

Dijitalleşme, enformasyonun ki bunlar ses, metin veya görüntü olabilir, elektronik bilgisayarın alfabesi olan sayısal ikili dile (1 doğru/akım var, 0 yanlış/akım yok) dönüştürülmesi sürecidir.

Yöndeşme/Yakınsama

Enformasyon dijital hâle geldiğinde, farklı kaynaklardan gelen enformasyonun bir kanal üzerinden aktarılması mümkün hâle gelir. Bunlar özünde farklı yapılar olsa da (ses, görüntü, metin vb.) teknik açıdan aynıdırlar. Yöndeşme ya da yakınsama, işte bu farklı yapıların dijitalleşerek aynı yöne doğru ilerlemesi ya da birbirine yakınlaşması durumunu anlatır.

Üzerinde Oynanabilirlik

Yeni medya nesneleri üzerinde oynamak, onları değiştirmek görece daha kolaydır. Söz gelimi kâğıda basılmış bir fotoğraf üzerinde oynamak zor iken, cep telefonuyla çekilmiş bir fotoğrafı farklı uygulamalar (aplikasyonlar) yoluyla hızlı ve kolay biçimde değiştirmek mümkündür.

Geleneksel Medya ve Yeni Medya Etkileşimi

Yeni mecralar eski mecraların olduğu bir temsili havuza girerler. Yeni gelen mecralar ile var olanlar (eski) arasında bir etkileşim söz konusu olur. Eski mecralar bu durum karşısında farklı bir işlev edinerek ya da yeni bir görev benimseyerek uyum sağlar ya da yeni mecra ile iş birliği yaparak yakınsama/yöndeşmeye dâhil olur.

Yeni Medya ve Reklam

Yeni medya kapsamındaki mecraların çoğu, bilgisayar (masaüstü, dizüstü veya tablet), akıllı televizyon, giyilebilir teknolojiler (akıllı kol saatleri, gözlükler, giyilebilir bilgisayarlar) ve akıllı cep telefonları üzerinden erişilebilen internet temelli mecralardır. İnternet ortamındaki reklamcılık, geleneksel mecralardaki reklamcılığın aksine kitlelerle iletişim kurmak yerine, bireylerle iletişim kurabilecek kadar yüksek seçiciliğe olanak verir. Sonuç olarak, geleneksel medya ile karşılaştırıldığında yeni medyadaki reklamcılık, mesajı ulaştırma/iletme olanağı, esneklik, hız, takip olanağı, etkileşimlilik ve hedefleme olanakları gibi ölçütler açısından medya planlamacıya önemli olanaklar sağlar.

WWW ve İleri Sürümleri

İnternetteki reklam ortamlarının büyük bir kısmı web tabanlıdır. Web 2.0’ın reklamcılık açısından önemi, içerik üretmeye olanak tanıması nedeniyle, tüketiciler hakkında mümkün olduğunca veri sağlamasıdır. Pek çok sosyal medya platformu, kullanıcılarını profil oluşturma konusunda özendirir. Böylelikle, tüketicileri bireysel düzeyde tanımak ve onlara uygun reklam içerikleri üretmek mümkün olur.

İnternette Hedefleme Yaklaşımları

İnternetteki reklamcılık, Web 2.0 teknolojisine dayalı olan sosyal medyanın ortaya çıkmasından sonra daha etkili hâle gelmiştir denebilir. Özellikle sosyal ağlarda kullanıcılar, cinsiyet, yaş, eğitim durumu, medeni durum, yaşanılan yer gibi temel demografik verileri sunmalarının yanında, ad soyad, doğum günü, sevdiği müzik tarzı, gittiği yerler, beğendiği markalar, hobiler ve ilgi alanları gibi kişisel bilgiler de verebilmektedirler. Bu ayrıntılı tanımlamalar sayesinde, sosyal ağ markası, medya planlamacılarına yüksek düzeyde hedefleme olanağı sunmaktadır.

Yeni Mecralar ve Özellikleri

Yeni medya kapsamında pek çok farklı mecra bulunmaktadır. Bunların çoğu, sosyal medya olarak tanımlanan mecralardan oluşur ancak her yeni mecra, sosyal medya kapsamına girmez. Örneğin, DVD, CD gibi dijital depolama teknolojileri, bilgisayar çoklu medyası, elektronik posta, bazı video oyunları ve hatta içerik üretmek üzere yalnızca yayıncıyı yetkilendiren, tek yönlü iletişime dayalı Web 1.0 ortamları sosyal medya özelliği göstermezler. Sosyal mecralar, içerik üretimine izin veren, yayıncıkullanıcı ve kullanıcı-kullanıcı arasında sosyal bağlantılar kurmaya olanak tanıyan etkileşimli ortamlardır. Buradan yola çıkarak, sosyal medyayı, yeni medyanın bir alt kolu olarak görmek mümkündür. Aşağıda, yeni medya kapsamında değerlendirilen belli başlı bazı mecralar incelenecektir. Bu mecraların bazıları, yeni medyanın bir alt kolu olan sosyal medya özeliği de gösterirler. Yeni medya, bloglar, mikrobloglar, forumlar, vikiler, sosyal ağlar, medya paylaşım siteleri, sosyal imleme siteleri, dijital oyunlar, sanal alemler ve elektronik postadan oluşur.