Spor Tesislerinde Hizmet Üretim

Üretim Yönetiminin Tanımı ve Anlamı

İşletmeler insan istek ve ihtiyaçlarını tatmin ederek mal ve/veya hizmet meydana getirirler ki bu faaliyet üretim olarak adlandırılmaktadır. Demek ki üretimden istenilen şey insan ihtiyaçlarını karşılayan mal veya hizmet şeklindeki bir değerin elde edilmesidir. Üretim yönetimi ise, “mal ve hizmetlerin istenilen nitelikte ve zamanda, asgari maliyetlerle elde edilmesi için gerekli karar alma ile ilgilenen bir işletme işlevi” olarak tanımlanmaktadır.

Üretim Anlayışının Gelişimi

Üretimin insanlığın uygarlık yolundaki ilk adımlarıyla başladığı söylenebilir. 1764 yılında James Watt, buhar makinesi gibi bir teknolojiyi geliştirdiğinde, buhar makinesi 1. Endüstri Devrimi’ni simgelemiştir. Mal ve hizmete olan talep artışı doğrultusunda ev üretimi yerini işçilerin makinelerin bulunduğu büyük binalara giderek çalışma sistemine, başka deyişle fabrika sistemine bıraktı.

Üretim Stratejileri

İşletmeler üretim faaliyetine gelişigüzel bir şekilde başlamaz veya girişmez. Üretim metotları analiz edilerek seçenekler arasındaki en etkin yöntemin tespit edilmesi gerekir. Bu çalışmaya metot analizi denilmektedir. Daha iyi bir metot aranırken, analist metot dışında da yeni yollar aramalı, olayı değişik açılardan görebilmelidir.

Hizmet Üretimi

İnsan ihtiyaçları sadece maddelerin/malların talebi ve tüketilmesi ile sınırlı olmayıp hizmetleri de içermektedir. Ayrıca hizmetler çok hızlı yenilenen ve gelişen sektörlerinden biridir. Kişisel bakım, taşımacılık, danışmanlık, sağlık, bankacılık, sigortacılık, eğitim, kültür, turizm, spor ve rekreasyon program ve ticari faaliyetleri hizmet sektörünün çıktılarına örnektir.

Spor İşletmeciliğinde Üretim Stratejileri

Sportif organizasyonların varlığı insan ihtiyaçlarından kaynaklanmakta ve bu ihtiyaçlar spor tesislerinde üretilen spor programlarıyla karşılan maktadır. Öyleyse spor tesislerinde verilen hizmet üretimi; insanları memnun edecek spor programlarına dayanmaktadır.

Arz-Talep İlişkisi Açısından Spor Hizmetleri Üretimi

Bir ekonomide kamu ve özel sektör arasındaki temel farklılık, sektörlerin mülkiyet sahipliği ve amaçlarından kaynaklanmaktadır. Özel sektörde işletmelerin tanımlanabilen ve gösterilebilen sahip ya da sahipleri varken, asıl amaçları kâr elde etmektir.

Arz-Talep İlişkisi Açısından Spor Hizmetleri Üretimi

Bir ekonomide kamu ve özel sektör arasındaki temel farklılık, sektörlerin mülkiyet sahipliği ve amaçlarından kaynaklanmaktadır. Özel sektörde işletmelerin tanımlanabilen ve gösterilebilen sahip ya da sahipleri varken, asıl amaçları kâr elde etmektir.

Spor Programı Geliştirme

Bir ürün olarak sunulacak programın önceden ayrıntılarının belirlenerek düzenli bir şekilde kullanıcılara ulaştırılması planla mayı gerekli kılar.

Spor Programları Sunumunda Uzmanlaşma

Uzmanlaşma genellikle iş bölümü ile ele alınan bir konudur. Uzmanlaşma insanın bilgi, dikkat ve çabalarını belirli husus veya hususlar üzerine yoğunlaştırarak yetkin duruma gelmesidir. Her insanın kuvvetli ve zayıf yönleri bulunması sebebiyle, işlerin bu durum dikkate alınarak dağıtılması gerekmektedir.

Spor Programlarında Hizmet Standardı ve Kalite

Standartlaştırma belli bir faaliyet için bir ölçü, esas ve kaideler koyma ve uygulama işlemidir. Bunun işletmelere sağlayacağı birtakım yararlar vardır. Standartlaştırma genellikle endüstri işletmelerinin mamulleri için uygulanmakla birlikte, hizmet gibi soyut işlemlerde de kısmen söz konusu olabilmektedir. Örneğin hizmet işletmelerinde de standart uygulamalar ile maliyetler düşürülebilir, üretim, pazarlama, personel gibi işletme görevlerinde basitleştirilme sağlanabilir, planlama ve proje işlemleri kolaylaştırılabilir, iş güvenliği artırılabilir, kısaca işletme yönetiminin etkili ve verimli çalışmasına katkıda bulunulur.