Spor Tesisleri Yönetimi
Spor Tesis İşletmelerinde Yönetim Fonksiyonları
İşletme yönetimi; hedeflenen amaçları gerçekleştirmek için yönetim faaliyetlerine ilişkin ilke, kavram, model ve tekniklerin sevk ve idaresini sağlayan birim olarak tanımlanmaktadır. Başka bir tanımda ise yönetim; örgüt amaçlarının etkili ve verimli olarak gerçekleştirilmesi maksadıyla, planlama, örgütleme, yönetme, koordinasyon ve kontrol fonksiyonlarına ilişkin kavram, ilke, teori, model ve tekniklerin, sistematik ve bilinçli bir biçimde, maharetle uygulanmasıyla ilgili faaliyetlerin tümü şeklinde açıklanmaktadır.
Spor Tesis İşletmelerinde Planlama
Planlama, amaçlara ulaşmada hedeflerin belirlenmesi ve bu hedeflere giden yol, yöntem ve araçların önceden tespit edilmesi olarak tanımlanmaktadır.
Planlama süreci özellikleri
Planlama sürecinin çeşitli özellikleri bulunmaktadır. Söz konusu özellikler şu şekilde özetlenebilmektedir:
- Planlama, kaynakların verimli bir biçimde kullanılmasını sağlamaktadır.
- Planlama, bir seçim ve tercih sürecidir.
- Planlama, bir karar sürecidir.
- Planlama, geleceğe dönüktür.
- Planlama, kapsamlı ve sürekli bir faaliyettir.
- Planlama, esnek ve dinamik bir süreçtir.
Örgütleme
Örgütleme, planlamanın devamındaki ikinci yönetim fonksiyonudur. Örgütleme, belli amaçlara yönelik faaliyetler ile bunları gerçekleştirmeyi sağlayacak beşerî ve fiziki unsurlar arasındaki ilişkiler düzenini oluşturmaktır.
Örgütleme Aşamaları
Genellikle planlamadan sonra yapılan örgütleme fonksiyonunun gerçekleştirilme sürecinde bazı aşamaların izlenmesi gerekir. Bu aşamaları;
- Görülecek işlerin belirlenmesi ve gruplanması
- İşgörenlerin belirlenip atanması
- Yetki ve sorumluluklar ile
- Yer, araç ve yöntemlerin belirlenmesi gibi esaslar etrafında toplamak mümkündür.
Yönetme, Yönetme, planlama ve örgütleme süreçlerinin devamında oluşturulan yapının işletme amaçları bağlamında harekete geçirilmesi ile ilgili fonksiyondur.
Koordinasyon, örgütteki insanların çabalarının uyumlaştırılması ve örgütsel amaçlara yöneltilmesi ile ilgili faaliyetleri kapsayan bir fonksiyondur. Diğer yönetim fonksiyonlarının etkisi artırabilmenin merkezinde koordinasyon vardır.
Kontrol, Yönetim sürecinin son aşamasını teşkil eden kontrol fonksi yonu, örgütsel amaçların ya da verilen görevlerin düzenli (eksiksiz, verimli ve zamanında) bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğinin bir düzen içinde ve yaptırımlı biçimde izlenmesi olarak ifade edilmektedir.
Spor Tesisleri Planlamasındaki Toplumsal İlkeler ve İşletmeciliğe Yansımaları
Kamu, özel veya üçüncü sektörce hazırlanıp sunulan çeşitli spor etkinliklerinin uygulanmasına fırsat veren spor tesislerinin kuruluş yeri seçimi, hem fiziki planlamayı hem de işletmecilik sürecini doğrudan etkilemektedir. Diğer bir ifade ile spor tesislerinde üretilecek hizmete olan talep, tesisin bulunduğu yer ve fiziki yapısına büyük ölçüde bağlıdır.
Herkes İçin Spora Yönelik Olarak
Sağlıklı bir toplum geliştirme amacına ulaşmak için spor tesislerinin planlanmasına yönelik kentsel düzeyde temel hedefler şöyle belirlenebilir:
- Kentlilikte spora katılımın rolünün anlaşılması ve geliştirilmesi
- Spor yoluyla toplumsal kalkınma amacına ulaşabilmek için maddi destek ve hukuki kolaylıkların belirlenmesi
- Toplumda spora yaygın katılımın özendirilmesi
Herkes için spora yönelik programların uygulanabilmesine uygun dış mekân ve iç mekânlar planlanırken önemli ölçüt; her yaştan insanın, ikametine en yakın yerde, ihtiyacı olan her tür fiziksel program hizmetini en uygun şartlarda almalarıdır.
Performans Sporuna Yönelik Olarak
Toplumların uluslararası alanda tanınması, kültürlerini diğer toplumlara tanıtması ve başka ülke kültürleri ile iletişime geçme noktasında uluslararası spor organizasyonlarının önemli olduğu söylenebilir. Nitekim üst düzeyde performans sporu bir taraftan ticari ve endüstriyel rekabetin uzantısı, öte yandan uluslararası iktisadi ve siyasi yumuşamanın aracı görünümündedir. Bazı görüşlere göre olimpiyat madalyaları ve rekorlar ülkenin saygınlığını arttırmada bir araçtır.
Spor Tesisleri Planlamasının İşletmeciliğe Yansımaları
Spor tesisleri planlamasına yön veren aktif ve pasif kullanıcı ihtiyaç, istek ve beklentileri işletmecilik sürecine de yansımaktadır. Başarılı bir tesis işletmeciliğinde verilecek hizmetin içeriğini, anlamını belirlemek çok önemlidir. Yatırım planları yapılırken, insanlara daha mutlu ve huzurlu bir mekân hazırlamak temel hedef olmakla birlikte, bu yatırımların ne derece verimli ve sağlıklı kullanıldığı çoğu zaman tespit edilememektedir.
Artık tüketiciler daha iyi hizmet almak için bilinçli arayışlar içine girebilmektedirler.