Spor Organizasyonlarının Yönetim Yapısı

Büyük spor organizasyonları, binlerce insan kaynağı ve on binlerce madde kaynağın koordineli bir şekilde bir araya getirilerek çıktılara ulaşma sürecidir. Dolayısıyla bu organizasyonların yönetim süreçleri profesyonel bakış açısı gerektiren faaliyetler bütününe dönüşmektedir. Ev sahibi ülkenin kurumları, özel sektör elemanları, sivil toplum örgütleri ve ilgili uluslararası kuruluşlar tam bir bütünlük ve uyum içerisinde çalışması sonuca ulaşmak için elzem bir durumdur. Bu kadar geniş çağlı bir süreci yönetmek de bir o kadar zor ve karmaşıktır.

Başarılı bir organizasyon gerçekleştirebilme için yönetim biliminin tüm kurallarını ve ilkelerini işletmek gerekecektir. Adaylık sürecinden başlamak üzere organizasyonun yönetim şemaları, ilkeleri, kurumsal yapısı ve politikaları ile ilgili ön hazırlık yapılmalı ve uygulanmaya başlanmalıdır. Ev sahibi ülkenin geçmiş yıllarda yaptığı spor organizasyonlarının sonuçlarını ve geribildirimlerini incelemek, yapılmış doğru -yanlışları tespit etmek organizasyonel hafızayı tazelemek adına önemli bir işlemdir.

Spor Organizasyonlarının Yönetim Yapısı

Büyük çaplı spor organizasyonlarını yönetmek için güçlü ve koordineli çalışabilecek bir organizasyon şemasına ihtiyaç vardır. Bir spor organizasyonunda ilk aşama, organizasyon şemasını belirlemek ve bu şemada bulunan statülerin görev tanımlarının açıkça yapmaktır.

Elbette etkinliği yönetecek yapının sabit bir organizasyon şeması olmayacağı gibi duruma ve ihtiyaçlara göre şekillenebilecek bir şema üzerinde çalışılmalıdır. Ülkenin idari yapısı, ilgili mevzuatlar ve ihtiyaçlar organizasyon şemasına şekil verici ana unsurlardır.

Organizasyon komitesinde görev yapacak ilk insan kaynağı, hükümetler, ulusal olimpiyat komiteleri veya federasyonların görevlendireceği “GENEL KOORDİNATÖR ya da GENEL SEKRETER” sıfatını taşıyan organizasyon komitesi başkanıdır. Genel Koordinatör, spor bakanlığı, ulusal olimpiyat komitesi veya ilgili kurulların önereceği ve bakanlar kurulu, ya da yasama organlarının onaylayacağı bir kişidir.

Organizasyon Şeması

Spor organizasyonlarında organizasyon komitesi başkanının temelde 4 adet yardımcısı vardır. Bu yardımcılar uzmanlık alanlarına göre iş bölümü ve görev paylaşımı yaparlar. Temel olarak sosyal işler, sportif işler, teknoloji ve lojistik gibi uzmanlık alanlarına yarılabilir. Ancak ihtiyaca binaen bir ya da iki tane daha başkan yardımcısı ilave edilebilir. Ancak aşırı işbölümünün koordinasyon başarısını düşürebileceği ve iletişimde kopmalara olabileceği ihtimali göz ardı edilmemelidir.

Genel Koordinatörlük

Ülkelerde sporu yöneten bakanlık, sorumlu devlet bakanlığı, genel müdürlük ya da birlikler yapılacak spor organizasyonun planlanması ve yürütülmesi için geçici yönetici yapılar kurarlar.

Genel Koordinatör Yardımcıları:

Genel Koordinatörlüğe bağlı yardımcı birimler belirlenir. Bu yardımcılara, alanlarına göre uzmanlık gerektiren işleri bir arada tutarak işbölümü yapılır. Genel Koordinatör iş alanlarına göre yetki devri yapar ve devredilen yetki sınırları belirlenir, görev tanımları yapılır ve yazılı hale getirilir, tebliğ edilir ve imza yetkisinin sınırları diğer tüm birimlere de ilan edilir.

Sosyal hizmetlerden sorumlu genel koordinatör yardımcısı, uluslararası ilişkiler, halkla ilişkiler, çevre, gönüllülerle ilgili işler, kültür -sanat ve VIP hizmetlerinden sorumlu olacaktır. Departmanın ihtiyacına göre insan kaynakları departmanından personel talebinde bulunarak görevlendirmeler yaparak amaç ve hedeflerini eksiksiz gerçekleştirmeye çalışır. Bu statüde görevlendirilecek kişinin uluslararası ilişkiler, diplomasi ve sosyal işler konularında akademik bilgi ve deneyimleri yüksek bireylerden seçilmesi çok önemlidir.

Spor hizmetlerinde sorumlu genel koordinatör yardımcısı, yarışma yönetimleri, spor tesisleri, sağlık ve seyirci hizmetleri, açılış -kapanış ve madalya seremonilerinden sorumludur. Bu statüde görev yapacak kişide uygulama, akademik ve deneyimlerin önemli olduğu göz önünde tutularak spor bilimleri alanından görevlendirme yapılması en yaygın yöntemdir.

Teknolojiden sorumlu genel koordinatör yardımcısı, akreditasyon, medya, iletişim ve tüm teknolojik donanım ve yazılımlardan sorumludur. Şüphesiz dünyada kullanılan teknoloji geliştikçe sporda kullanılan teknoloji kapsamı da genişlemektedir. Bu bakımdan hem sporun ihtiyacı olan teknoloji hem de seyir ve pazarlanması bakımından teknoloji kullanımı çok önem arz eder. Bu statüde görev yapacak kişinin teknoloji konusunda akademik bilgi ve deneyimim yüksek kişiler arasından seçilmesi ve görevlendirilmesi gerekir.

Lojistik işlerden sorumlu genel koordinatör yardımcısı, spor organizasyonu boyunca ihtiyaç olabilecek her türlü kaynağın (insan kaynağı, finans, ayniyat vb.) en uygun ve ergonomik yöntemlerle temin edilmesi, taşınması, depo ve teslim edilmesi işlerin yanı sıra lojistik kapsamdaki tüm hizmetlerin (ulaşım, gıda, konaklama, güvenlik, pazarlama vb.) sunulmasından sorumludur. Bu statüde görev yapacak kişinin lojistik ve hizmet sektörü alanında akademik bilgi ve deneyimleri yüksek olmalıdır .