Spor Ekonomisinde İstihdam
İstihdam Kavramı
Dar anlamda istihdam kavramına baktığımızda; çalışma gücü ve arzusunda olan kişilerin belirli bir ücret karşılığında hizmetlerinden yararlanılmasıdır. Geniş anlamda istihdam kavramı ise üretim sürecinde emek faktörünün yanı sıra diğer üretim faktörlerinin de kullanılmasıdır.
İstihdam Çeşitleri
Tam İstihdam: Emek girdisinin tam olarak kullanıldığı ve üretim faktörlerinin hepsinin kullanılıp etkisiz kalmaması durumuna tam istihdam denir. Tam istihdam daha çok üretim faktörlerinden biri olan emek üzerinden ifade edilmektedir. Ekonomideki üretim faktörlerinin tamamı aktif olarak üretime katılıyorsa burada ekonominin tam istihdam da olduğu vurgulanmaktadır.
Eksik İstihdam: Tam istihdama ulaşılamama durumu eksik istihdam kavramı ile ifade edilir. Eksik istihdam, üretim faktörlerinden bir bölümünün üretim faaliyetlerine dâhil olmaması ya da üretim sürecinde değerlendirilememesi olarak ifade edilir.
Aşırı İstihdam: Eksik istihdamın tam tersi olarak, bir ekonomide bütün iş gücünün faaliyette bulunmasına rağmen daha fazla iş gücüne ihtiyaç duyulması durumuna aşırı istihdam denir.
İstihdam Teorileri
Klasik İstihdam Teorisi: Klasik iktisadi düşüncenin temelinde, ekonomiye en az müdahale eden devletin en iyi devlet olduğu, yani devletin ekonomiye müdahalesinin minimum düzeyde olması gerektiği görüşü yatmaktadır.
Say (Mahreçler) Yasası: Say kanunlarına göre iş gücü, var olan çabayı standart bir çıkar sağlayabilme düşüncesi ile istemekte ve kazandığı bu geliri imal edilen malzemeleri satın almak amacı için kullanmaktadır.
Faiz Teorisi: Tasarruflar reel faiz oranının artan, tüketim harcamalarının ise azalan bir fonksiyonudur. Reel faiz oranı tasarruf etmenin veya tüketmenin bir ödülüdür.
Ücret Teorisi: Klasik iktisat teorisinde işçiler çalışma sürelerine, işverenler kaç kişi çalıştırmaları gerektiğine iş gücü arzındaki reel ücretlere binaen karara ulaşırlar.
Modern İstihdam Teorisi: İngiliz iktisatçı J.M. Keynes 1936 yılında yayınladığı “istihdam, faiz ve paranın genel teorisi” adlı eserinde klasik teoriyi eleştirmiş ve ekonomiyi kendiliğinden ve daima tam istihdamda dengeye getirecek bir mekanizmanın mevcut olmadığını ispata çalışmıştır.
Sporun İstihdam Açısından Önemi
Sportif ürünlerin çeşitliliğin artmasına bağlı olarak üretimin genişlemesi, medyada spor faaliyetlerinin geniş yer bulması, uluslararası kapsamda spor organizasyonlarının düzenlenmesi sağlıklı yaşama yönelik spor merkezlerinin sayısının gün geçtikçe artması spor sektöründe istihdamda uzmanlaşma ve iş bölümünü getirmiştir.
Ülkelerin ekonomi düzeylerinde sporun etkisine baktığımızda bizi iki önemli unsur karşılamaktadır. Bunlardan biri spor endüstrisinin gelişmesi ile üretilecek mal ve hizmetlerin artması, diğeri ise üretimdeki büyüme ve artışa bağlı olarak ülkenin makro politika hedeflerinden biri olan istihdama katkı sağlayarak ülkedeki işsizlik seviyesini aşağılara doğru çekmesidir.
Sporun İstihdama Etkisi
Spor endüstrisinde talebin genel olarak iki farklı yönü mevcuttur. Biri, spor aktivitelerine katılmak için gerekli olan ürüne yönelik talep, diğeri ise spor izleyicisinin spor müsabakalarına yönelik oluşturduğu taleptir. Her ne kadar biri üretilen ürüne diğeri ise izlemeye yönelik tüketimine bağlı talep yaratan unsur olsa da ikisinin ortak özelliği iş gücüne ihtiyacın olmasıdır.
Spor ekonomisi içerisinde gerçekleşen istihdamın düzeyinde oluşabilecek değişimler bu sektörün gelişimine yönelik önemli ipuçları vermektedir. Spor mal ve hizmetlerinin tüketimine yönelik talepte meydana gelebilecek artış spor arzını da paralel bir şekilde etkileyecek ve istihdam düzeyinde de buna olarak artış gerçekleşecektir.
Spor ekonomisinin ülkelerdeki istihdam düzeyine yaptığı büyük katkının yanı sıra, ulusal ekonomide belli bir dönemde mal ve hizmet üretimine katılan faktörlerin toplam değerinde karşılık gelen millî gelire de ciddi katkı sağlamaktadır. Bu katkı düzeyi de gün geçtikçe büyümektedir.
Spor Sektöründe İstihdam Alanları
Spor sektöründe iş gücü piyasası geniş alanda ele alınmaktadır. Bu sektörlere baktığımızda öncelikle kamu sektörü, özel sektör, turizm, spor organizasyonları, gönüllü kuruluşlar gibi alanlar bizi karşılamaktadır.