Spor Endüstrisinde Arz ve Talep

Spor Tüketimi

Kapitalizmin üretim -tüketim ilişkilerinin spor kültürü alanına yayılması, 'modern' sporun tanımlayıcı özelliklerinden biridir. Günümüzde insanların büyük çoğunluğu sportif aktiviteleri izlemekte, spor müsabakalarına katılmakta ve sosyal medyadan gösterileri takip etmektedir.

Arz ve Talep Modeli

Piyasa ekonomilerinde, iktisadi faaliyet hacminin yönelimi fiyat mekanizması belirler. Fiyat mekanizması, piyasadaki fiyatların (mal, hizmet ve üretim faktörleri fiyatı) doğrudan bir müdahale olmaksızın, arz ve talebe göre belirlenir. Arz ve talep modeli, karşılaştığımız ilk ve en basit modeldir. Model, ekonomistlerin belirli ekonomik etkenleri soyutlamalarını sağlayan, gerçekliğin basitleştirilmiş h âlidir.

Arz ve talep modeli, karşılaştığımız ilk ve en basit modeldir. Model, ekonomistlerin belirli ekonomik etkenleri soyutlamalarını sağlayan, gerçekliğin basitleştirilmiş h âlidir. İyi bir model, ekonomistlerin dünya hakkında çabuk ve kolayca tahminde bulunmalarını ve açıklama getirmelerini sağlar. Şöyle ki üreticinin neyi, ne miktarda kimin için ve nasıl üreteceği konusundaki kararlar arz ve talebe göre belirlenir.

Spor Ekonomisinin Tüketici Boyutu

Tüketici açısından spor ekonomisi, herhangi bir başka alandaki tüketici ekonomisinden farklı değildir. Bağlam olarak farklı olabilir ancak temel kavramlar ve ilkeler aynıdır.

Talep ve Talep Edilen Miktar: Talep kavramı en basit tanım olarak; satın alma gücü ile desteklenen isteğe denmektedir. Bu tanımdan anlaşılacağı üzere, talep ve istek farklı kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir ekonomide bütün tüketicilerin belli bir zaman içinde satın almayı planladıkları mal veya hizmet miktarına talep edilen miktar denir.

Talep Kanunu ve Talep Eğrisi: İktisat teorisinde genel olarak kabul edilen görüşe göre; “Talep miktarını etkileyen diğer değişkenler sabit kabul edildiğinde bir malın fiyatı düştükçe talep miktarı artarken fiyat arttıkça talep edilen miktar azalır.” Malın talep miktarı ile fiyat arasındaki bu ters yönlü ilişki, talep kanunu olarak ifade edilmektedir.

Ekonomide tüm değişkenler sabit iken çeşitli fiyat düzeylerinde o maldan satın alınmak istenen mal miktarlarının geometrik yerine talep eğrisi denir.

Talep Eğrisinin Yerini Etkileyen Etkenler: Diğer pazarlarda olduğu gibi spor endüstrisi içerisinde de mal ve hizmetlere yönelik talebin etkilendiği bazı unsurlar mevcuttur. Tüketici geliri, İkame ve tamamlayıcı malların fiyatıi Zevk ve tercihlerdeki değişiklikler, Tüketici sayısındaki değişiklikler ve Gelecekteki fiyat beklentileri talep eğrisinin yerini etkileyen etkenler arasındadır.

Spor Ekonomisinin Üretici Boyutu

Üretici açısından da spor ekonomisinin herhangi bir başka alandaki üretici ekonomisinden farklı olmamaktadır. Spor ekonomisinde neyin, ne şekilde ve hangi tüketici grubu için üretilmesi gerektiği soruları spor ekonomisinin kuramsal olarak oluşumuna önemli katkılar sunmaktadır.

Arz ve Arz Edilen Miktar: Arz, bir satıcının veya üreticinin belli bir zaman süresi içinde elinde bulundurduğu bir malın, değişik fiyatları karşısında piyasada bu maldan satmaya razı olduğu miktardır. Arzı spor ekonomisi içerisinde ele almış olursak; spor arzı, ekonomik olarak belirli bir piyasada belirli bir fiyata ya da bedelsiz olarak spor tüketicilerine sunulan mal ve hizmetler bütünü şeklinde tanımlanabilir.

Arz Kanunu ve Arz Eğrisi: Arz kanunu, arzı etkileyen bütün değişkenler sabit kabul edilmek koşulu ile bir malın fiyatı arttıkça arz miktarının da artacağını ifade eden bir kavramdır. Tüm diğer değişkenler sabit iken belli bir dönemde çeşitli fiyat seviyelerinde üreticilerin üretmek, satıcıların da satmak istedikleri mal miktarlarının geometrik yerine arz eğrisi denilmektedir.

Arz Eğrisinin Yerini Etkileyen Etkenler: Piyasada fiyat dışındaki değişkenlerde meydana gelen değişmeler eğrinin sağa veya sola kaymasına neden olur. Arz eğrisinin kaymasına neden olabilecek temel faktörler; üretim maliyetleri, diğer mal fiyatlarındaki değişme, teknoloji, üreticinin beklentileri, vergiker, firma sayısı ve sübvansiyonlar şeklinde sıralanmaktadır.

Spor Ekonomisinin Piyasa Boyutu

Bir malı satmak isteyenler ile söz konusu malı satın almak isteyenlerin tümü piyasayı oluşturur. Spor ekonomisinde spor kulüpleri, spor şirketleri, sponsorlar, aracı kişi ve kuruluşlar, düzenleyici kuruluşlar, sporcular, izleyiciler, spor ürünü tüketenler piyasanın ana rollerini oluşturmaktadır.

Piyasa Dengesi: Denge, değişikliğe yol açacak değişkenlerin etkili olamayacağı bir durumu, diğer bir ifade ile durulmayı ifade eder. Piyasa arz eğrisi ile piyasa talep eğrisinin kesiştiği noktada, piyasa dengesi oluşur. Denge noktasına karşılık gelen denge fiyat düzeyinde, toplam talep miktarı ile toplam arz miktarı eşitlenir.