Günlük Yaşamda Sözlü İletişim

İnsanoğlu, ilk çağlardan itibaren ihtiyaçlarıyla beraber sosyalleşebilme isteği sebebiyle iletişim içerisinde olmuştur. İlk zamanlar şekilsel ve farklı materyallerle gerçekleşen iletişim süreci, daha sonra sistematik ve çok daha etkili hâle gelmiştir. Seslerin anlamlı hâle gelmesiyle başlayan sözlü iletişim, bugün dünyada en fazla kullanılan iletişim şeklidir. Teknolojik araçlara rağmen sözlü iletişim bugün dahi, gündelik yaşamda farklı araçlarla insanlar arasında en çok tercih edilen iletişim şeklidir.

Gündelik Yaşamda İnsan İlişkileri

İletişim, insanların sosyal bir varlık olmalarından itibaren beraber yaşamalarını sağlayan önemli etkenlerden biridir. Konuşma ve düşünme yeteneği, insanları hem diğer canlılardan ayırmakta hem de onları yönetme imkânı sağlamaktadır.

İletişim imkânlarının gelişmesiyle birlikte toplumların etkileşimi artmış, bu da bireylerin gelişimi ve bilinçlenmesiyle beraber, toplumsal değişimler konusunda da etkili olmuştur. İletişim teknolojisinde yaşanan gelişmelere rağmen insanların en çok kullandığı iletişim yöntemi sözlü iletişimdir.

Gündelik Yaşamda Sözlü İletişim Biçimleri

Toplumsal yaşamın temelini oluşturan, aynı zamanda kişiler arası etkileşimde en çok kullanılan sözlü iletişimin farklı biçimleri bulunmaktadır. Bunlar; açıklama, soru, emir, itaat, bildirim ve ünlemdir.

Gündelik Yaşam Sözlü İletişiminde Etkinliği Engelleyen Faktörler

İletişim esnasında taraflar arasında kişilerin istek ve amaçlarına ulaşabilmenin temelinde sözlü ifadelerin doğru ve yerinde kullanılması yatmaktadır. Fakat, iletişim süreci birçok kez bazı engellerden dolayı hem beklenilen hem de istenilen etkiyi yaratmayabilmektedir.

Sözlü iletişim esnasında yaşanılan bu engeller 6 başlıkta toplanmaktadır. Bunlar; genelleme, kutuplaşma, statik değerlendirme, soyut dil, anlam çıkarma ve rastgele seçmektir.

Gündelik Yaşamda Sözlü ve Yazılı İletişim

Sözlü ve yazılı iletişim, insanlar tarafından oldukça sık kullanılan ve bazı özellikleri sebebiyle de dönem dönem birbirlerini tamamlar nitelikte olan iletişim şekilleridir.

En genel anlatımla sesin sistematik bir yapıya dönüşmesiyle ortaya çıkan sözlü iletişim, insanların konuşarak duygu ve düşüncelerini başkalarına aktarmasına yaramaktadır. Zamanla ve yaşanılan sosyal olaylarla güncellenen ve gelişen sözlü iletişim, günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte farklı araçlarla da kullanılmaktadır. Birçok özelliği bulunan sözlü iletişimin, kullanım yeri, zamanı ve etkinlik derecesi bakımdan birçok avantajı ve dezavantajı bulunmaktadır.

İnsanlar, sözün kalıcı hâle gelebilmesi amacıyla zamanla yazılı iletişimi de ortaya çıkarmışlardır. Yazısal kod ve araçlarla yapılan yazılı iletişim, sözü koruyan ve kaybolmasını önleyen de bir özelliğe sahiptir. Birçok alanda kullanılan yaz ılı iletişim, çok sayıda düşünüre göre insanoğlunun en büyük buluşlarından biri olarak kabul edilmektedir. Sözlü iletişimin olduğu gibi yaz ılı iletişimin de birçok özelliği ile avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.

Gündelik Yaşam Sözlü İletişiminde Dikkat Edilecek Hususlar

Sözlü iletişim esnasında dikkat edilmesi gereken birçok faktör bulunmaktadır. Bunların başında dil gelmektedir. Sözlü iletişim esnasında seçilen kelimelerin öneminden ziyade, bunların hedef kitle tarafından anlaşılıyor olması gerekmektedir. Aynı zamanda yaşanılan toplumun diline hâkim olmak da sözlü iletişim için hayati önem taşımaktadır.

Sözlü iletişimi etkili kullanmak isteyenlerin aynı zamanda diksiyona da önem vermeleri gerekmektedir. Duygu ve düşünceleri uygun ve düzgün bir şekilde hedef kitleye ulaştırmak, sözlü iletişimde dikkat edilecek önemli diğer bir unsurdur.