Aile Mevzuatı

Aile hepimizin hayatındaki önemli bir unsur, bireysel ve toplumsal düzeyde çeşitli ihtiyaçların karşılandığı bir birlikte yaşama sistemidir.

Aile hepimizin hayatındaki önemli bir unsur, bireysel ve toplumsal düzeyde çeşitli ihtiyaçların karşılandığı bir birlikte yaşama sistemidir.

Aile aynı zamanda bir toplumsal kurumdur;

Modern toplumlarda ailenin oluşması ve sonlanması yazılı akitle düzenlenir.

Aile de oluşabilecek sorunların giderilme yöntemleri de aile mevzuatı çerçevesinde düzenlenir.

Çünkü, devlet vatandaşı olan bireylerin hak ve ödevlerini yasalar ile düzenler.

Devlet aileyi ve aile içinde ortaya çıkan durum ve sorunları da bireylerin haklarını korumak amacıyla yasal çerçevede ve kurumsal olarak düzenler.

Ailede ortaya çıkan durum ve sorunlarla ilgili oluşturulan yasal düzenlemeler sosyal hizmetlerin sağlanması için genel çerçeveyi oluşturur.

Bu bölümde aile mevzuatı aşağıdaki başlıklar temelinde ele alınmıştır:

1926 Türk Medeni Kanunu: Cumhuriyet tarihin ilk medeni yasasıdır. Aileye dair esas düzenleyici metin olmuştur. Evlenme, boşanma, mülk paylaşımı ek çok konuyu düzenler.

1982 Türkiye Cumhuriyeti Anayasası: Anayasa imzalanan uluslararası sözleşmelerin altında ve diğer yasaların üzerindedir. Anayasa yasalara genel bir çerçeve oluşturur. Anayasa, ‘Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler’ başlıklı üçüncü bölümünün 41. maddesiyle ailenin korunması ve çocuk haklarını düzenlemiştir.

1998 Ailenin Korunmasına Dair Kanun: Toplumumuz ve dünya üzerindeki pek çok toplumdaki en yaygın toplumsal sorunlardan biri olan aile içi şiddeti önlemek ve ortadan kaldırmak hem bireylerin kişi güvenliği ve haklarının korunması hem de yarınlara yeni nesiller yetiştiren aile kurumunun sağlıklı bir şekilde açısından gereklidir. 1998 yılında ilk olarak yapılan bu kanunun odağında aile içi şiddete uğrayan kadın ve çocukların korunması bulunmaktadır.

2001 Yeni Medeni Yasa: Yeni medeni yasa, evlenme yaşı, boşanma koşulları, nafaka, miras, riyaset, çalışma ve meslek seçiminde özgürlük, aile konutu, evlilikte mal rejimleri, babalık soybağı gibi aileye dair temel konuları düzenler. Aile konutu şerhi, aile bireylerine barınma güvenliği sağlar. Evlilikte dört çeşit mal rejimi vardır: Edinilmiş̧Mallara Katılma Rejimi, Mal Ayrılığı Rejimi (eskide de var olan rejim), Paylaşmalı Mal Ayrılığı Rejimi ve Mal Ortaklığı Rejimi.

2003 Aile Mahkemeleri, aile kurumunun işlemesindeki temel aksaklıklardan doğan hukuki meselelerin çözmekle yükümlü resmi yerdir. Mahkeme yetişkinler hakkında evlilikten doğan yükümlülükleri konusunda karar vermeye, evlilik birliğindeki ya da boşanmadaki mali anlaşmazlıkları çözmeye, gerekli durmalarda resmi ya da özel bakım kurumlarına yerleştirme kararı vermeye yetkilidir. Mahkeme küçükler hakkında duruma göre çeşitli koruma kararları ve küçüklerin mallarının yönetimi ve korunması konusunda karar vermeye yetkilidir.

Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesi için hali hazırdaki temel yasal çerçeve iki belgeden oluşmaktadır: (i.) 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ve aşağıda açıklanan Ailenin Korunması ve (ii.) Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun Uygulama Yönetmeliğidir.

2012 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, 4320 Ailenin korunmasına dair Kanun’un yerine yapılmıştır.

6284 hem aile içi şiddetten korunma hem de kadınlara karşı şiddetin önlenmesini hedeflemektedir.

Bu bölümde var olan aile mevzuatı incelmesi yukarıda kısaca özetlenmiştir. Ancak bilinmelidir ki yasalar özellikle yeni medeni yasa burada anlatıldığından çok daha kapsamlıdır. Bir ünitede bu yasaları bütün detaylarıyla incelemek mümkün olamamaktadır.

Bu nedenle öğrencilerin aile mevzuatıyla ilgili daha fazla okuması ve araştırma yapması mesleki gelişimleri açsından önemlidir.