Sosyal Hizmet Mevzuatının Uluslararası Boyutu

Mevzuat kamu ve özel düzeyde insan-insan, insan-kurum, kurum-kurum, kurum- insan ve devlet devlet ilişkilerini genel yarar, kamu düzeni, toplum düzeni kaygısıyla düzenleyen yazılı hukuk kurallarıdır.

Yazılı hukuk kuralları kamu ile yurttaşlar arasında farklı özellik gösterir. Yurttaş yurttaş, yurttaş ve şirket ilişkilerini ele alan hukuk dalına özel hukuk, yurttaş devlet ilişkilerini ele alan hukuk dalına da kamu hukuku adı verilir.

Her ülkede mevzuat ulusal ve uluslararası mevzuat olarak iki önemli kanada sahiptir. Ulusal mevzuat o ülke hukukunun çerçevesini çizer, kendisini uluslararası mevzuat ile zenginleştir.

Ulusal mevzuat o ülke sınırları içinde bulunan insan insan, kurum kurum, insan kurum, kurum insan ilişkilerini hem özel hem kamu düzeyinde düzenler.

Uluslararası mevzuat ise o ülkenin veya devletin bir başka ülke ya da devlet ya da ülkeler ve devletlerle en üst düzeyde devlet-devlet, insaninsan, kurum-kurum, insan-kurum, kurum-insan ilişkilerini hem özel hem kamu düzeyinde düzenler.

Mevzuat algılamayı ve her birine ulaşmayı kolaylaştırmak için çeşitli şekillerde derlenebiilir. Genel mevzuat ele alacağı konulara göre kendisini sınırlandırır. Bu sınırlandırmaya uygun bir mevzuat alanı da sosyal hizmetler mevzuatıdır.

Sosyal hizmetler mevzuatı da ulusal ve uluslararası olmak üzere ikiye ayrılır. Ülkede iki kişi (anne ve baba) arasında çocuğun kimde olacağı özel hukuk ve mevzuatının- konusudur. Devletin kimsesiz çocuğu kime evlat vereceği kamu hukukunun ve mevzuatının konusudur. Bir ülke yurttaşı olan bir çocuğun bir başka ülkede bir aileye evlatlık verilmesi uluslararası hukukun konusudur. Bu uluslararası mevzuatla düzenlenmiştir.

Uluslararası mevzuatta antlaşma, andlaşma, anlaşma, sözleşme, protokol, ek protokol, şart, bildiri, bildirge, beyanname, mukavele, kontrat, sened gibi değişik adlarla anılırlar.

Bir ülke mevzuatının en üstünde anayasa bulunur. Hiçbir alt düzenleme anayasaya aykırı olamaz. Ancak ülke yasalarıyla çeliştiği ortaya çıktığı zaman o ülke tarafından daha önceden imzalanmış olan uluslararası mevzuat geçerli olur.

Türkiye'de uluslararası andlaşma yürütme tarafından imzalandıktan sonra parlamentoya getirilir ve orada kabulü istenir. Yasama uygun bulduğu taktirde kabul yasası çıkarır. Cumhurbaşkanının onayı ve Resmi Gazetede yayınlanmasının arkasından o sözleşme hükümleri ulusal mevzuat kapsamına alınmış olur. Ancak Anayasa'nın 90. Maddesine göre Milletlerarası bir andlaşmaya dayanan uygulama andlaşmaları ile kanunun verdiği yetkiye dayanılarak yapılan iktisadi, ticari, teknik ve idari andlaşmaların TBMM’nce uygun bulunması zorunluğu yoktur. Parlamentoya gönderilmez.

Uluslararası mevzuat Türkiye'de resmi gazeteler, düstur, külliyatlar, TBMM Tutanak dergileri ve özel derlemeler arasından aranır. Bunların dışında en kolay ulaşma yolu internettir.

Uluslararası sosyal hizmet mevzuatı sosyal hizmetlerin ülkede uygulamasını kolaylaştıracak ve rahatlatacak özelliğe sahiptir.