Sosyal Hizmet Uygulama Ortamına İlişkin Etik Sorumluluklar
Sosyal hizmet mesleğinin zaman içindeki gelişmesine paralel olarak şekillenen “mesleki etik ve değerler”, sosyal çalışmacılara mesleklerini uygulama aşamasında kullanabilecekleri bir anlam ve amaç vermiştir.
Uygulama Ortamına İlişkin Etik Sorumluluklar
Çeşitli sosyal hizmet örgütleri tarafından pek çok ülkede etik kurallar geliştirilmiştir. Bu etik kurallar içinde özellikle ABD Ulusal Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği 1996 yılında geliştirdiği ve 2017 yılında güncellediği etik kurallar en yaygın olarak bilinenidir.
Süpervizyon ve Konsültasyon
Süpervizyon, sosyal hizmet uygulamalarında sorumluluk, beceri, bilgi ve etik standartların geliştirilmesini teşvik eden ilişkiler bütünüdür. Süpervizyon karmaşık bir süreç olmasından dolayı, tanımlanmasında yaşanan sorunlar etkinliğinin değerlendirilmesinde de ortaya çıkmaktadır.
Konsültasyon, uzmanlık alanında, uzman bir kişi tarafından tavsiye ve bilginin yanı sıra sosyal hizmet uzmanının uygulamalarının yansımasının sunulduğu bir problem çözme sürecidir.
Süpervizyon ilişkisinde geçerli olan açık iletişim ve güven ilkeleri, konsültasyon ilişkilerinde de geçerlidir
Eğitim ve Öğretim
Sosyal hizmet uluslararası bir meslektir ve benzer şekilde sosyal hizmet eğitimi uluslararası düzeyde her zaman teorik ve pratik bileşenleri benimsemiştir. Sosyal hizmet eğitimi, sınıfta öğretilen teorik bir bileşeni, akademik yönü ve uygulamanın bütünleşmesini içeren alan temelli eğitiminden oluşmaktadır .
Sosyal hizmet eğitimcileri, hızla değişen insani hizmet çevresinin sunduğu zorlukların ve fırsatların farkında olmalıdır. Giderek artan bir şekilde maliyet denetim çabaları ve kar amaçlı işletme talepleri hakimiyetinin olduğu bir pazarda hayatta kalmak için sosyal hizmet uzmanlarının etiklikleri, liderlik ve mükemmel uygulama becerileri göstermeleri gerekmektedir.
Performans Değerlendirmesi
Sosyal hizmet uzmanları, hem özel hem de kamu kurumları aracılığıyla insanlara danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Sosyal hizmet uzmanlarının amaçları, insanların yaşamda karşılaştıkları sorunları yönetmelerine ve bu sorunlarla baş etmelerine yardımcı olmaktır. Sosyal hizmet uzmanları, işlerini ne kadar iyi yaptıklarını değerlendirmek için belirli aralıklarla performans değerlendirmeleri alırlar.
Müracaatçıların Kayıtlarının Tutulması
Sosyal hizmet uzmanları, kayıtlarının doğru ve sunulan hizmeti yansıttığından emin olmalıdırlar. Önemli olan noktalardan bir diğeri ise sosyal hizmet uzmanlarının kayıtlarının müracaatçıların mahremiyetini mümkün olan en uygun şekilde sağlamasıdır.
Bu nedenle müracaatçıların gizlilik hakkına sahip oldukları göz önüne alındığında, tutulan kayıtların sadece sunulan hizmet ile sınırlandırılması önemlilik arz etmektedir.
Sosyal hizmet uzmanı olarak çalışanların güvenli ve etkili hizmetler sağlamak için nelerin kayıt altına alınması ve belgelendirilmesi gerektiği hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir.
Faturalandırma
Sundukları hizmetleri faturalandıran sosyal hizmet uzmanları, bu hizmetlerin özelliklerini ve kapsamını faturada doğru bir şekilde yansıtacak uygulamaları belirlemelidirler.
Müracaatçıların Havale Edilerek Gelmesi
Sosyal çalışma ortamında sosyal hizmet uzmanından, başka bir sosyal hizmet uzmanına veya başka bir kuruma müracaatçının aktarılması bir dizi problemlerin oluşmasına sebep olabilir.
Müracaatçının aktarımın ortaya çıkarabileceği sorunun temelinde, müracaatçıyla yapılan görüşme süresinden daha çok, müracaatçının sosyal hizmet uzmanıyla kurmuş olduğu duygusal bağ yer alabilir.
Sosyal hizmet uzmanının müracaatçının havalesi sırasında ortaya çıkabilecek sorunlar hakkında bilgisinin olması, bu sorunlarla başa çıkabilmesini kolaylaştıracaktır.
Yönetim
Bu noktada sosyal hizmet yönetimi öne çıkmaktadır. Sosyal hizmet yönetimi en genel şekli ile “mevcut olan sosyal politikaların sosyal hizmetlere dönüştürülmesi süreci” olarak tanımlanabilir.
Sosyal hizmet mesleği geçmişte olduğu gibi sadece bir kişi veya grupla sınırlı değildir, geleneksel bir yapıdan sıyrılmış ve çok daha karmaşık bir yapıya bürünmüştür. Var olan toplumsal sorunlar çok daha yapıcı ve yaratıcı bir şekilde profesyonelce ele alınmaktadır. Bu nedenle sosyal hizmet yöneticilerinin, sosyal hizmetin tüm alanlarında farklı bilgi ve becerilerle donanmış olmaları büyük önem taşımaktadır.
Sosyal hizmet yönetimi çok farklı içeriklere ve görevlere sahiptir.
Sürekli Eğitim ve Personel Yetiştirme
Mesleki gelişim ve sürekli yetkinlik, sosyal hizmet yönetimi ve sosyal hizmet uzmanları için önemli bir sorumluluk olmuştur. Sosyal hizmet uygulamaları, hızla değişen toplum ihtiyaçları ve politikaları ile yeni araştırma bulguları ve teorik gelişmeler bağlamında kendini sürekli olarak yenilemektedir.
Sosyal hizmette eğitimin sürekliliği, değişen sosyal, ekonomik ve politik ortamda etkili bir sosyal hizmet uzmanı olmak için gereken sürekli öğrenmeyi ve dönüşümü ele almaktadır.
Mesleki gelişim, bir sosyal hizmet uzmanının kendi kariyeri boyunca kendi kavramsal ve bilgisel bilgisini, müdahaleci becerilerini, benlik kullanımını ve mesleki tutumlarını artırdığı bir süreçtir.
İşverenlere Karşı Taahhütler
Tüm işverenler, sosyal hizmet uzmanları ve hizmet kullanıcıları, mesleki standartları ve etik uygulamaları korumak için yasal olarak tanınan sorumlulukları olan bir kuruluşa başvurma olanağına sahip olmalıdır.
Yöneticilerin ve sosyal hizmet uzmanlarının değer ve ilkelerinin birbiriyle tutarlı ve karşılıklı olarak güçlendirildiği olumlu bir çalışma ortamının oluşturulması önemlidir.
Yönetim - Çalışan Uyuşmazlıkları
ABD Ulusal Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği tarafından güncellenmiş olan etik kurallara eklenen yeni bir özellik ise yönetim -çalışan uyuşmazlıkları ile ilgilidir. Oluşturulan bu kurallar sosyal hizmet uzmanlarının ortaya çıkan ikilemleri nasıl çözebilecekleri öngörmese de çalışan yönetimiyle ilgili uyuşmazlıkların karmaşık bir yapıya sahip olduğunu kabul etmektedir.