İş Kazası ve Meslek Hastalığı, Hastalık ve Analık Sigortaları

İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Sigortası

5510 sayılı Yasa, sigortalılara sağlanan hakları kısa vadeli sigorta hükümleri ve uzun vadeli sigorta hükümleri olarak iki başlığa ayırmıştır.

Kısa vadeli sigorta hükümleri, iş kazası ve meslek hastalıkları, hastalık ve analık sigortası kollarını kapsamaktadır. Önceki sistemde ayrı olarak düzenlenmiş olan bu kollar, 5510 sayılı Yasa ile âdeta tek bir sigorta kolu gibi düzenlenmiş; ancak sağlanacak yardımlar konusunda ayrı hükümlere yer verilmiştir. Kısa vadeli sigorta kollarının ortak özelliği, kısa vadede ortaya çıkan riskleri kapsaması ve fon biriktirme esasına dayanmamasıdır. Kısa vadeli sigorta kolları için dikkat edilmesi gereken önemli bir husus, kısa vadeli sigorta uygulamalarını doğuran risklerin sağlık ve bakım boyutunun 5510 sayılı Yasa'da Genel Sağlık Sigortası başlığı altında ayrıca düzenlenmiş olmasıdır. Bu nedenle kısa vadeli sigorta kollarının sadece parasal boyutu kısa vadeli sigortalar başlığı altında düzenlenmiştir. Böylece parasal yardımlar ile sağlık yardımları farklı sigorta uygulamalarının kapsamına alınmıştır.

İş Kazası Kavramı

İş kazası, “sigortalının işverenin otoritesi altında bulunduğu sırada gördüğü iş veya işin gereği dolayısıyla ani ve dıştan gelen bir etkenle, onu bedenen ve/veya ruhen zarara uğratan olay” olarak tanımlanmaktadır.

Meslek Hastalığı Kavramı

Meslek hastalığı, mesleki bir faaliyetin yürütülmesi sırasında veya bazı işlerde sürekli çalışma sonucunda ortaya çıkan hastalıklardır. Önemli olan hastalığın yapılan faaliyetlerle doğrudan ilişkili bir şekilde ortaya çıkmasıdır.

İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortasından Sağlanan Yardımlar

İş kazası ve meslek hastalığı, geçici veya sürekli iş göremezlik durumlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle bu sigorta kolu kapsamında bazı durumlarda geçici iş göremezlik ödeneği verilirken, bazılarında ise sürekli iş göremezlik geliri sağlanmaktadır. İş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölen sigortalı, aileyi geçindiren bir niteliğe sahipse, geride kalanların gelir kayıplarını gidermek için kendilerine belirli koşullarda gelir bağlanmaktadır. Ayrıca iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölen sigortalının cenaze giderleri için yakınlarına parasal yardım da yapılmaktadır. Bir diğer yardım, kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesidir.

Hastalık Sigortası

Sosyal sigortacılıkta hastalık, “tıbbi bakım ve tedavi gerektiren bedensel ve ruhsal bozukluk durumu” olarak tanımlanmaktadır. 5510 sayılı Yasa kapsamında hastalık hâlinde sigortalıya geçici iş göremezlik ödeneği verilmekte ve sağlık yardımı yapılmaktadır. Geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmek için altı koşulu yerine getirmek gerekmektedir.

Analık Sigortası

Doğum nedeniyle ortaya çıkan gider artışı ve gelir kayıplarının, sadece emek geliri ile geçinen sigortalı tarafından karşılanması zordur. Bu nedenle analık sigortası doğup gelişmiştir. Analık sigortası gelir kayıpları ve gider artışlarını karşılamak amacıyla parasal yardımlar sağlamaktadır. Emzirme ödeneği ve geçici iş göremezlik ödeneği parasal yardımlar kapsamında yer almaktadır. Ayrıca doğumun gerektirdiği sağlık yardımları da yapılmaktadır. Sağlık yardımları hem anneye hem de çocuğa yapılmaktadır.