Silahların Sınıflandırılması

Mevzuat açısından ya da silahların tanımına bakıldığında farklı tür ve çeşitlerde silahların olduğu görülmektedir. Günümüzde silahlar beş kategoriye ayrılmıştır.Bunlar; Ateşli silahlar, Ateşsiz silahlar, Biyolojik silahlar, Kimyasal silahlar, Nükleer silahlar.

6136 sayılı Ateşli Silah ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Kanun'un, ateşli silah atış kabiliyetinin olmasına bağlamıştır. Ateşli silahlar iki gruba ayrılır. Ağır Ateşli Silahlar ve Hafif Ateşli Silahlar.

Ağır ateşli silahlar patlayıcı maddelerin çok kullanılmış olması, tahrip gücünün yüksek olması ve uzun menzile sahip olmaları gibi nedenlerden dolayı genellikle cephe savaşlarında kullanılmaktadır.

Hafif Ateşli Silahlar bir kişi tarafından kullanılabilen, tahrip gücü daha az olan, isabetli vuruş için yetenek gerektiren silahlardır.

Ateşşiz Silahlar; Ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala,kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı yasaktır.

Biyolojik silahlar; diğer canlılar üzerinde zararlı etkiler yaratmak maksadıyla kullanılan bakteri, virüs, mikrobiyal toksinler, vb. ajanlardır.

Kimyasal özelliği nedeniyle öldürücü, yaralayıcı ve tahrip edici etkiler gösteren, sis ve yangın meydana getiren, insan, hayvan, bitkiler ve metaller üzerinde etkili olan, katı, sıvı, gaz ve aerasol hâldeki maddelere kimyasal silah denir.

Nükleer Kavramı: Madde atomlarının parçalanması olayına “Fisyon” denilmektedir. İki ayrı atomun birleştirilmesi olayı ise “Füsyon” olarak adlandırılır.