Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Uygulamaları

Motorlu taşıtların sebep olduğu kazaların üçüncü kişilere vereceği zararları teminat limitleri dahilinde güvence altına alan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yaygın olarak Trafik Sigortası olarak bilinmektedir. Trafik Sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda yer alan zorunlu bir sigorta branşıdır. Motorlu taşıtların işletilmesi ile sırasında meydana gelen üçüncü şahısların bedeni veya maddi zararları Trafik Sigortası tarafından karşılanmaktadır.

Sigortanın Konusu

Trafik Sigortası, sigortalının hukuki sorumluluğunu teminat altına alan zorunlu bir sigorta olup, sorumluluk sigortası branşındadır. Sigortanın konusu sigortalının aracını işletmesi sırasında zarar gören üçüncü kişilerin sigortalıya yönelik tazminat talepleridir.

Teminat Kapsamı

Trafik Sigortası teminatları T.C. Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir. Teminat limitleri araç türlerine göre farklılık göstermektedir. Teminatlar araç başına ve kaza başına olarak ayrı belirlenmektedir. Trafik Sigortası ile sağlanan teminat türleri aşağıdaki gibidir:

Ölüm (Destekten Yoksun Kalma) Teminatı; Trafik Sigortası kapsamında meydana gelen kaza sonucu üçüncü kişilerin ölümü dolayısıyla ölenin desteğinden yoksun kalanlara yönelik bir teminat türüdür.

Maddi Zararlar Teminatı; hak sahibinin sigortanın genel şartları içerisinde hasar alan araçtaki değer kayıpları da dâhil olmak üzere doğrudan malları üzerindeki azalmaları kapsayan bir teminattır.

Sağlık Giderleri Teminatı; bu teminat türü üçüncü kişinin trafik kazası dolayısıyla bedeninin eski haline dönmesi için yapılan tüm tedavi giderlerini içerir.

Sürekli Sakatlık Teminatı; meydana gelen kazalar neticesinde kişiler sürekli olarak iş göremez hale gelebilmektedirler.

Teminat Dışında Kalan Haller

Trafik Sigortası'nın genel şartlarında teminat dışında kalan haller yer almaktadır. Teminat dışında kalan haller esasında Trafik Sigortası'nın genel amacını da ortaya koymaktadır. Kazaya sebebiyet veren araçta meydana gelen maddi zararlar kapsam dışıdır.

Hasar ve Tazminat

Sigortalı sorumluluğunu gerektirecek bir kaza meydana geldiği andan itibaren on gün içinde sigorta şirketine ihbarda bulunmak aynı zamanda kendisine yöneltilen tazminat taleplerini de sigorta şirketine bildirmekle yükümlüdür.

Sigorta Priminin Hesaplanması

Trafik Sigortası fiyatlarının belirlenmesinde T.C. Hazine Müsteşarlığı tarafından açıklanan teminat ve limitlerin yanı sıra Türkiye Sigorta Birliği tarafından da “Trafik Sigortası Rehber Tarifesi” yayımlanmaktadır.

Yeşil Kart Sigortası

Trafik Sigortası Türkiye sınırları içerisinde geçerli bir zorunlu sigortadır. Motorlu aracın Türkiye sınırları dışında da kullanılmasından dolayı meydana gelebilecek risklere karşı Yeşil Kart Sigortası (Uluslararası Zorunlu Trafik Sigortası) geliştirilmiştir.

Trafik Sigortası Bilgi Merkezi (TRAMER )

TRAMER, Trafik Sigortası Bilgi Merkezi kurumunun kısaltılmış adıdır. Online bir sistem olup tüm sigorta verilerinin toplandığı bir bilgi sistemidir.

Trafik Sigortası ile İlgili Diğer Hususlar

Kaza sonucu zarar görenler tazminat taleplerini belli süreler içerisinde yapmak durumundadırlar. Kaza meydana geldikten sonra zarar görenler tazminat taleplerini zarar ve tazminat sorumlusunu öğrendikten sonra iki yıl, kaza gününden başlayarak on yıl içinde bildirmeleri gerekir. Trafik Sigortası'nın sağladığı güvenceler sigortalının değiştiği tarihten itibaren on beş gün süresince geçerlidir.

Motorlu Kara Taşıtları İhtiyarı Mali Sorumluluk Sigortası

Motorlu Kara Taşıtları İhtiyarı Mali Sorumluluk Sigortası, Trafik Sigortası teminat limitlerinin üzerinde kalan zararları, poliçede yazılı teminat limitlerine kadar temin eder. Motorlu Kara Taşıtları İhtiyarı Mali Sorumluluk Sigortası isteğe bağlı sorumluluk sigortası türüdür.

Sigortanın Kapsamı

Bu sigorta kapsamında sigorta şirketi, poliçede belirtilen motorlu aracın kullanılmasından kaynaklanan ve Karayolları Trafik Kanunu'na ve sigortanın genel hükümlerine göre aracı işletenin hukuki sorumluluğu teminat kapsamında olmak şartıyla Trafik Sigortası'nın limitlerini aşan kısmını, sigorta poliçesinde yazan hadlere kadar temin eder.

Ek Sözleşmeyle Teminat Kapsamına Alınabilecek Haller

Trafik Sigortası teminat kapsamı dışında olan manevi tazminat talepleri ek sözleşme ile teminat kapsamına alınabilir.

Teminat Dışında Kalan Haller

İhtiyarı Mali Sorumluluk Sigortası ile bazı haller teminat kapsamına alınabileceği gibi bazı haller ise teminat kapsamı dışında kalmaktadır.