Sigorta İşletmelerinin Organizasyonu

Tüm işletmelerde olduğu gibi sigorta işletmeleri de ihtiyaçlarına uygun işlevsel bir örgütsel yapılanmaya sahip olması gerekmektedir. Örgütlerin hayatta kalabilmeleri için çevresel baskılara, tehditlere ve taleplere karşı duyarlı bir örgüt tasarımı şarttır. Çevre karşısında edilgen konumda olan işletmeler, müşterilerinin beklentilerini daha hızla karşılayabilecek, rakiplerin tehditlerini daha hızlı bertaraf edebilecek, devlet organları, yerel yönetimler, sendikalar, tedarikçiler, aracılar vb. gibi birçok aktörün reaksiyonlarını daha hızlı karşılayabilecek bir örgütsel yapıya sahip olmalıdır.

Sigorta İşletmelerinin Kuruluşu

Ülkemizde sigorta şirketleri, anonim şirket veya kooperatif şeklinde kurulabilmektedir. Sigorta şirketi kurmayı hedefleyen sermayedarlar öncelikle Hazine Müsteşarlığı’na başvuru yaparak gerekli şartları sağladıklarını ispatlamaları gerekmektedir.

Sigorta İşletmelerinin İç Organizasyonu

Sigorta şirketlerinde genel olarak diğer işletme şekillerinde olduğu gibi, yetki yukarıdan aşağıya; sorumluluk ise, aşağıdan yukarıya doğru gider. Gerek anonim şirket şeklinde gerekse karşılıklı sigorta birliği şeklinde kurulmuş olan sigorta şirketlerini, genel kurul tarafından seçilen bir yönetim kurulu idare eder. Yönetim kurulu ayrıca, yetkilerinin bir kısmını, kendisi tarafından tayin edilen yöneticilere aktarabilir.

Genel Yönetim Birimi

İşletmenin en üst birimidir. Faaliyetlere ilişkin koordinasyonu sağlamak, strateji ve politikaları belirlemek ve faaliyetlerin denetimini sağlamak gibi çok genel amaçlara sahip olsalar da bu özelliklerin altında çok sayıda detay sorumluluğu sahiptirler.

Yönetim Kurulu

Yönetim kurulu bir işletmede stratejik karar alma inisiyatifine sahip ve işletmenin gelecek planlamasında yetkili olan en üst seviyede yönetim organıdır. Yönetim kurulu, şirketin piyasadaki değerinin mümkün olduğunca üst seviyeye çıkarılmasını amaçlamaktadır.

Genel Müdür ve Yardımcıları

Genel müdür işletmenin tüm birimleri üzerinde denetim yetkisine sahip, kurum içinde departmanların ve bu departmanlarda çalışanların nasıl ve ne şekilde çalışacağına, kimlerden oluşacağına, bölümler arasındaki koordinasyonun sağlanmasına, şirketin piyasadaki taktik ve politikalarına, ürün çeşitliliğine, pazarlama ve tutundurma süreçlerine daha açık bir ifadeyle şirketin karlılığına ilişkin hemen hemen birçok konuda fikir ve yetki sahibi olan bir birimdir.

Satış ve Pazarlama Birimi

Satış ve pazarlama birimi sigorta şirketleri içeresinde birçok misyonu yerine getirmektedir. Örneğin; pazarın şartlarına bağlı olarak şirketin satış ve pazarlama sürecini ve stratejisini yönetmek, yeni ürünlerle pazarda değer oluşturmak, pazar araştırmaları yoluyla rakiplere göre fiyat ve satış taktikleri oluşturmak, kampanyalar ile müşterilerin ilgisi çekmek veya dağıtım kanalları için geri bildirimlerde bulunmak gibi makro düzeyde misyonu bulunmaktadır.

Teknik İşler Birimi

Teknik işler biriminin en önemli görevi, sigorta yaptırmak isteyenlerin poliçe tekliflerini değerlendirip risk analizi ve akabinde poliçeleştirme sürecinin takibidir. Bu birimlerin çatısı altında risk mühendisliği veya analizi süreçleriyle sigortalanabilir risklerin belirlenmesi işlemleri yürütülmektedir. Günlük iş temposunda çok sayıda riskin sigortalanması talep edilebilir.

Mali İşler Birimi

Bu birim çatısı altında muhasebe, fon yönetimi, tahsilat ve bütçe raporlama işleri yürütülmektedir. Muhasebe biriminin, prim, komisyon ve şirkete ait tüm giderler ile ilgili kayıtları tutmak, varlıklar ve borçlar ile ilgili detayları belirlemek, faaliyet dönemi sonunda işletmenin kar veya zarar durumunu göstermek ve bilançosunu hazırlamak gibi işlevleri bulunmaktadır.

Operasyonel İşler Birimi

Bu birim çatısı altında en başta hasar, insan kaynakları, bilgi teknolojileri ve çağrı merkez, çalışanları yer almaktadır. Bilindiği üzere hasar süreci sigorta işlemlerinin en kritik aşamalarından bir tanesidir. Hasar tazminatının alınması sigorta yaptırmanın temel amacıdır.

Sigorta İşletmelerinin Dış Organizasyonu

Sigorta işletmelerinin iç bünyelerindeki yapılanmaları kadar dış bünyelerindeki teşkilatlanma da önemlidir. Sigorta işletmelerinin dış organizasyonu olarak sigorta acenteleri ve sigorta brokerleri ele alınmaktadır. Her iki organizasyonel yapı da sigortacılık sektöründeki en temel iki dağıtım kanalı ifade eder.