Seyahat ve Ulaştırma Sistemleri

Ulaşım, insan ya da eşyanın bir yerden diğer bir yere hareket ettirilmesini ifade eder. Tarihin ilk çağlarından günümüze ulaşım insanoğlunun ana uğraşlarından birisi olmuştur.

Turizmin özünü seyahat etme oluşturmaktadır. Buna bağlı olarak turizm ve ulaşım arasında karşılıklı büyük bir ilgi bulunmaktadır. Dünya turizminin gelişmesine en büyük katkıyı ulaşım sektöründeki gelişmeler sağlamıştır.

Turistlerin çıkış yeri ile varılacak destinasyon arasında mesafe, ulaşım türünü belirleyen temel etmendir. Uzun ve orta mesafeli yolculuklarda en fazla hava yolu ulaşımının tercih edilmektedir. Otomobiller daha çok ülke içi ulaşımda esnekliği ile ön plandadır.

Demir yolu ulaştırması buharlı lokomotifin İngiltere’de 19. yy başında icadıyla başlamış, ardından kıta Avrupa’sında ve Amerika’da kullanılarak kara içi yük ve yolcu taşımacılığında en önemli ulaşım aracı hâline gelmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne yaklaşık 4.300 km demir yolu ağı kalmıştır.

Türkiye’de demir yollarında yeni hatların oluşturulmasına 2003’den sonra tekrar başlanmış ve 2015’e kadar 1805 km demir yolu yapılmıştır. Ayrıca Ankara - Eskişehir - İstanbul, Ankara-Konya yüksek hızlı demir yolu hatları hizmete girmiş ve 2013’de İstanbul Boğazı'nın altından çift raylı hat Marmaray tamamlanarak Avrupa’dan Asya’ya kesintisiz demir yolu ulaşımı sağlanmıştır.

Çağdaş turizm hareketlerinin başlamasında en önemli rolü demir yolları oynamıştır. Thomas Cook’un ilk organize gezisinden sonra demir yolları hem daha büyük kitlelerin yolculuklarını kolaylaştırmış hem de maliyeti düşürmüştür.

Otomobil, tatil alışkanlığında devrim yaratmıştır. Gerek gidilecek yerin seçiminde gerekse yolculuğun zamanlamasında ve istenilen anda ara verilmesinde seyahate hiçbir araçla kıyaslanamayacak çok büyük bir esneklik getirmiştir.

Türkiye’de karayolları yolcu ve yük taşımacılığında en önemli ulaşım türü olup, 2017 itibarıyla yurt içi yolcu taşımacılığının %88.8’i kara yolu ile %9.6’sı hava yoluyla, %1’i demir yoluyla ve %0,6’sı ise deniz yoluyla yapılmıştır

Denizlerde turistik amaçlı seyahatler kruvaziyer gemiler, yatlar ve tekneler ile yapılmaktadır. Kruvaziyer gemiler, seyahati programlanmış, okyanus, deniz ya da nehirlerde iki gün ve daha fazla kalan turistik amaçlı taşıma araçlarıdır. Yüzen otel, su oteli gibi kavramlarla ifade edilen kruvaziyer gemilerde konaklayan binlerce müşteriye yeme içme, eğlence, sportif faaliyetler, alışveriş gibi çeşitli aktiviteler sunulmaktadır.

Kruvaziyer turizmde en fazla tercih edilen destinasyonlar Karayipler ve Akdeniz’dir.

Hava yolu ulaştırması hızlı olmasının yanında güvenli ve konforlu olması ile de en çok tercih edilen ulaşım türlerinden biridir. Turizm organizasyonlarının uluslararası boyutlara ulaşması ve yaygınlaşmasında hava yollarının önemi büyüktür.

Hava taşımacılığındaki en önemli unsurlardan biri de kuşkusuz hava alanlarıdır. Dünyada sivil havacılığa açık 40 binin üzerinde havaalanı bulunmaktadır.

Dünyada en büyük 20 havalimanı incelendiğinde beşinin ABD’de, dördünün Çin’de olduğu görülür. İlk 20 içinde Asya kıtasından on, Kuzey Amerika’da beş, Avrupa’da beş havalimanı vardır. Buna karşılık Afrika, Güney Amerika ve Okyanusya kıtalarında ilk 20 içinde hiçbir havalimanı bulunmamaktadır.

Türkiye’ye gelen yabancı turistlerin kullandığı ulaşım türleri incelendiğinde, en fazla turistin hava yolu ile geldiği, onu kara yolu ve deniz yolunun izlediği görülür.