Sekreterlik Türleri
Günümüzün rekabetçi piyasasında yaşanan gelişmeler sektörel değişmelere neden olmuş ve devamında yönetim modellerindeki ihityaçları gün yüzüne çıkarmıştır. Yönetici ihtiyaçlarının ilk elden karşılanmasına yönelik sekreterlik hizmet türleri de bu değişimden nasibini almıştır. Bu bölümde sektörel değişmelere yönelik ortaya çıkan sekreterlik türleri ele alınmıştır. Her bir sekreterlik türünün kendine özgü yapısı bulunmaktadır. Bir kısmı genel büro faaliyetleri ile ilgilenirken diğer kısımda bulunan sekreterlik türleri yönetim süreçlerinde daha etkin roller almaktadır. Sekreterlerin çalıştıkları sektörlerde oynadıkları rollere yönelik donanıma sahip olmalarının gerekliliği bu bölümde tartışılmıştır. Sekreterlik türlerine yönelik kişilik ve mesleki özelliklerin yanı sıra görev ve sorumlulukları tablolar halinde belirtilmiştir.
Esasında bu tablolarda geçen tüm özellikler sekreterlerde bulunması gereken özellikler olmalıdır ancak bazı sektörlerde bir kaç özellik daha ön plana çıkmaktadır. Aynı şekilde bahsi geçen görev ve sorumluluklar konusu da tüm sekreterlik türleri için geçerlidir. Kariyerinde başarılı olmak isteyen sekreterlerin hedeflerinde, çalışacakları sektörleri önceden belirlemeleri büyük bir önem taşımaktadır. Seçilecek sektörlerin ihtiyacı olan donanımı, mesleğe girmeden önce kazanmak hem iş başvuru süreçlerinde yardımcı olacak hem de kariyer basamaklarının daha hızlı tırmanılmasında etkili olacaktır.
Kurumsal yapılar büyüdükçe kurumsal sistemlerin işleyebilmesi için gerekli olan faaliyetlerin sayısı artarak farklılaşmaktadır. Bu farklılaşma iş bölümlerini artırarak yeni uzmanlık alanlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu tür gelişmeler her alanda yeni iş kolları oluşturduğu gibi sekreterlik mesleğinin de farklı kollara ayrılarak incelenmesi gerekliliğini gün yüzüne çıkarmıştır.
Genel sekreterlik türlerine bakıldığında ağırlıklı olarak yönetim süreçlerinde görev yapan sekreterlik türlerinin olduğu görülür. Ancak farklı meslek ve sektör ihtiyaçlarına yönelik sekreterlik türlerinin de bulunduğunu unutmamak gerekir. Yönetim kademelerinde görev yapan sekreterlik türlerini şu şekilde sınıflandırabiliriz: Bürotik Sekreterlik, Yönetici Sekreterliği, Yönetim Kurulu Sekreterliği, Üst Düzey Yönetici Sekreterliği.
Günümüzün rekabetçi iş dünyasında artık farklı uzmanlık alanlarında sekreterlik ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Her bir uzmanlık alanına uygun sekreterliğin gerekliliğine yönelik mesleki nitelikler değişmektedir. Bu niteliklerin neler olduğu konusunda değerlendirme ve inceleme yapılması sekreterlik öğrencilerinin gelecekte kendi özelliklerine uygun sekreterlik türlerini görebilmeleri açısından önemlidir. Uzmanlık alanlarına göre oluşturulan sekreterlik türleri teknik bilgi gerektirmektedir. Bu konuda üniversitelerde tıbbi sekreterlik ve dokümantasyon gibi bölümlerin açılması konusunda gelişmeler devam etmektedir. Genel olarak bakıldığında uzmanlık alanlarına göre sekreterlik türleri; teknik sekreterlik, ticari işletme sekreterliği, uluslararası organizasyon sekreterliği, muhasebe ve finans sekreterliği, hukuk sekreterliği, tıbbi sekreterlik, turizm sekreterliği ve gayrimenkul sekreterliği şeklinde gruplandırılabilir. Teknik bilgi ve uzmanlık gerektiren farklı meslek ve sektör ihtiyaçlarına yönelik sekreterlik türlerini ise şu şekilde sınıflandırabiliriz: Teknik Sekreterlik, Ticari İşletme Sekreterliği, Uluslararası Organizasyon Sekreterliği, Muhasebe ve Finans Sekreterliği, Hukuk Sekreterliği, Tıp Sekreterliği, Basın Sekreterliği, Turizm Sekreterliği, Gayrimenkul Sekreterliği.
Bu bölümde genel sekreterlik türleri başlıkları altında sekreterliklere ait farklılık oluşturan özelliklerinin neler olduğu, hangi işlerle uğraştıkları, görev ve sorumluluklarının neler olduğu, hangi karakter özelliklerine sahip olmaları gerektiği ve ne tür beceri ve yetenek gerektirdiği sorularına cevap oluşturacak açıklamalarda bulunulmuştur.