Sağlık Kurumlarında Muhasebe Sistemi
Sağlık kurumlarında maliyet yönetimi; muhasebe bilgi sistemi alt sistemlerini, amaçlarını, maliyet muhasebesi sistemi ve işleyişini, maliyet analiz süreci ve aşamalarını, hizmet üretim maliyeti maliyet unsurlarını, maliyet hesaplama sistemlerini öğretmek, maliyet yönetimi yaklaşımları, maliyet yönetimi sistemini bütünleyen yöntem ve yaklaşımların sağlık kurumlarında kullanımı hakkında bilgi edinilmesini sağlamaktır.
Bu dersin sonunda öğrenci, sağlık kurumundaki;
Muhasebe bilgi sistemi ve alt sistemlerini kavrayacak,
Maliyet muhasebesi sisteminin işleyişini anlayacak,
Maliyet ve yönetim muhasebesine yönelik temel kavramları tanımlayacak,
Maliyet hesaplarını bilecek,
Maliyet unsurlarını sınıflandıracak,
Maliyet hesaplama sistemlerini tartışacak,
Maliyet yöntemlerini örneklendirecek,
Maliyet yönetimi yaklaşımlarını öğrenecek,
Hizmet üretim maliyeti unsurlarını kavrayacak,
Maliyet hesaplamalarını ve dağılımlarını yapacak,
Hizmet maliyeti unsuru olarak; direkt ilk madde ve malzeme maliyetleri, direkt işçilik maliyetleri ve genel hizmet maliyetlerini ayrıştıracak,
Gider dağıtımını yapabilecek,
Maliyet-hacim-kâr analizi, finansal tablo analizi, bütçeleme ve raporlarını hazırlayabilecek,
Fiyatlandırma kararlarını alabilecek,
Ders kitabı kapsamında diğer konulara odaklanabilecektir.
Yukarıda sıralanan öğreti planına göre öncelikle ilk üç ünite kapsamında temel kavramlar ve açıklamalara yer verilecektir.
1.Ünite’de sağlık kurumlarında muhasebe sistemi tanıtılacaktır.
Sağlık Kurumlarında Muhasebe Bilgi Sistemi
Sağlık kurumlarında muhasebe bilgi sistemi; yönetim bilgi sisteminin alt sistemi olup, finansal muhasebe bilgi sistemi ve yönetim muhasebesi bilgi sistemi olmak üzere iki alt sistemden oluşur.
Sağlık Kurumlarında Maliyet Sistemi ve İşleyişi
Sağlık kurumlarında maliyet sistemi üzerine kurulmuş maliyet analizi; amaç tanımı, giderlerin belirlenmesi, gider yerlerinin belirlenmesi, giderlerin gider yerleri ile uyumlaştırılması, giderlerin dağıtımı, gider yerleri maliyetlerinin belirlenmesi, birim maliyetlerin hesaplanması ve raporlama aşamalarından geçilerek yapılır.Sağlık Kurumlarında Maliyet Muhasebesinin Muhasebe Organizasyonu İçindeki Yeri ve Önemi
Maliyet muhasebesi muhasebe organizasyonunda; bağımsız muhasebe sistemi, birleşik muhasebe sistemi ve hesap ayrılığı sistemi olmak üzere üç sistemden birinin içerisinde yer alır.
Sağlık Kurumlarında Maliyet Muhasebesi Kayıt Düzeni
Maliyetlerin; fonksiyonlara, gider çeşitlerine, gider yerlerine göre oluşumu ya eş zamanlı kayıt düzeni ya da hesaplar arasında aktarma yapılmasını gerektiren kayıt düzeni şeklinde izlenir.
Sağlık Kurumları Tarafından Sunulan Sağlık Hizmeti Maliyetleri
Sağlık hizmetleri, sağlık kurumları tarafından verilmektedir. Bu hizmetler; koruyucu sağlık hizmetleri, tedavi edici sağlık hizmetleri, rehabilitasyon hizmetleri ve sağlığın geliştirilmesi hizmetleri olarak sınıflandırılmıştır. Koruyucu sağlık hizmetinin maliyeti tedavi edici sağlık hizmetlerine göre daha düşüktür.
Sağlık hizmetleri; hizmet kapsamı ve yoğunluğu açısından; birinci basamak sağlık hizmetleri, ikinci basamak sağlık hizmetleri ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri olarak sınıflandırılmaktadır. Kamu olsun özel olsun verilen hizmetlerin maliyetleri; birinci basamak sağlık hizmetlerinde diğerlerine göre daha düşük, ikinci basamak sağlık hizmetlerinde ilk basamaktan yüksek ama sonraki basamaktan düşük yani orta ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinde ise en yüksek düzeydedir.
Bir sağlık hizmetinin temel maliyet unsurlarını; direkt ilk madde ve malzeme giderleri, direkt işçilik giderleri ve genel hizmet giderleri kalemleri oluşturmaktadır. Sağlık sektörü emek yoğun bir sektördür. Her hasta ayrı bir vaka olarak değerlendirilmektedir. Sağlık hizmetinin maliyet unsurlarını açısında hizmet maliyetinin dağılımında direkt işçilik giderleri ilk sırada izlenmektedir.