Sağlık Ekibi Üyesi Olarak Diş Hekimi
İnsanlık tarihi kadar eski olan hekimlik mesleği, zamanla gelişim ve değişim göstererek günümüz modern dijital çağ hekimliğine ulaşmıştır. Diş Hekimi; ağız, diş, çene, baş, yüz ve bu yapıları ilgilendiren sert ve yumuşak dokularını inceleyen, bu yapıların öncelikli olarak sağlığının korunması, hastalıklarının ve teşhisi ve tedavisini üstlenen sağlık ekibinin bir üyesidir. Diş hekimlerinin en temel amacı hastalarının kendilerini iyi hissetmelerini sağlamaları ve tedavilerini en güncel materyal ve tekniklerle yapmalarıdır. Diş hekimliği mesleğinin eğitim süresi ülkemizde İngilizce eğitim veren fakültelerde bir yıl hazırlık olmak üzere 6, Türkçe eğitim yapan fakültelerde 5 yıldır. Uzmanlık eğitimi almak isteyen mezun diş hekimleri ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan Diş hekimliği uzmanlık sınavına (DUS) girmeleri gerekmektedir. Uzmanlık Ortodonti ve Ağız Diş çene cerrahisi Bölümlerinde 4, diğer bölümlerde 3 yıl sürmektedir.
Avrupa'da tıbba hizmetleri açısından gelmiş geçmiş en büyük hekimler olarak kabul edilen üç büyük hekim vardır. Bu hekimler;
- Hipokrat (Yunanistan)
- Galen (Roma),
- İbn-i Sina ‘Avicenna’ (Buhara- Özbekistan)
Fatih Sultan Mehmet devrinin ünlü hekim ve cerrahlarından olan Amasyalı Şerefeddin Sabuncuoğlu’nun " Cerrahiyyetü'l Haniyye" isimli eseri 1465’te yazmıştır. Bu eser oldukça" sade bir Türkçe ile yazılmış ve bilimsel tıp tarihinde ilk defa farklı tedavi uygulamalarını gösteren minyatürler içermektedir.
Genel Tıptan bağımsız diş hekimliği kaynaklarında, 1530 yılında Leibzig'de basılan ve "Küçük Tıp Kitabı" anlamına gelen “Artezyen Buchlein” serisinden 44 sayfalık bir monografi ile başladığı kabul edilmektedir. Kanuni Sultan Süleyman (1520- 1566) döneminde saray hekimi Moses Hamon (1490- 1567) tarafından yazılan “Dişlerle ilgili tıp kitabı: Kitab fi’t Tıbb el esnan” dünyanın ilk monografileri arasında yer almıştır. Musa bin Hamun, diş hastalıklarının önemini vurgulayan yalnızca diş hekimliği konularını içeren Osmanlı Türkçesi ile yazdığı bu eserini, Kanunî Sultan Süleyman'a ithaf etmiştir. Modern diş hekimliğinin kurucusu kabul edilen Pierre Fauchard'ın (1678- 1761) yazdığı “Le Chirurgien Dentiste ou Traite des Dents” eseri (1728) teorik ve pratik alanda diş hekimliği biliminin tüm ilkelerini toplamış, dolayısı ile diş hekimliğinde uzmanlaşmanın önemini vurgulayarak bunu bilimsel temellere dayandırmıştır. Diş hekimliği mesleğinin ilk eğitimi ise,1840'da Amerika Birleşik Devletleri’nde Baltimore'da “Baltimore Collage of Dental Surgery” olarak açılmıştır
Türkiye’de bilimsel diş hekimliği 22 Kasım 1908 yılında “Darülfünun -u Osman -i Tıp Fakültesi” bağlı “Dişçi Mektebi’nin açılması ile başlamıştır. Kuruluş tarihi anısına her yıl ülkemizde "22 Kasım Diş hekimleri günü" olarak kutlanmaktadır. Prof. Dr. Halit Şazi’nin (1868 -1921) öğrenim başkanlığını yürüttüğü okul ilk öğrencilerini 1909 yılında almış ve mezunlarını 1911’ de vermiştir. Türkiye’de eğitim veren ilk yabancı diş hekimi Ord. Prof. Dr. Alfred Kantorowicz (1880- 1961) 1934 yılında Türkiye ye gelerek İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesi diş hekimliği okulunun başına geçmiş 1949 yılına kadar eğitim alanında pek çok reforma imzasını atmıştır. 11 Temmuz 1964 tarihinde diş hekimliği yüksekokulu bağlı olduğu tıp fakültesinden tamamen ayrılarak “İstanbul Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi” olarak eğitim hayatına devam etmiştir.
Diş Hekimliği Uzmanlık Alanları
Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi
Ağız, diş ve çene bölgesindeki hastalıkların tanısının ve yapılacak tedavilerin klinik ve radyolojik olarak belirlendiği diş hekimliği ana bilim dalıdır. Ağız, diş ve çene bölgesinden alınan röntgenler ile varsa patoloji veya anomalilerin saptanması ve değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu bilgilerin ışığında bireye özgü tedavi planı hazırlanmakta ve bu tedavilerin yapıldığı kliniklere hastalar yönlendirilmektedir.
Protetik Diş Tedavisi
Ağız ve yüz bölgesinde oluşan yumuşak, sert doku kayıpları ve diş eksiklikleri sebebiyle oluşan estetik, fonksiyon kayıplarını giderilmesi amacıyla protetik diş tedavilerin yapıldığı uzmanlık dalıdır .
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi
Ağız, çene ve yüz bölgelerindeki yumuşak ve sert dokuların doğumsal ve kazanılmış hastalıkları ile enfeksiyona ve travmaya bağlı ve her türlü patolojik nedenlerin yol açtığı estetik, fonksiyonel ve fonetik sorunların tıbbi ve cerrahi tedavisini gerçekleştiren bir uzmanlık alanıdır.
Endodonti
Endodonti, diş sinir ve damarlarının olduğu canlı dokuya (pulpa) kadar ilerlemiş olan diş çürükleri ve dişi çevreleyen dokular ile ilgili problemlerin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği uzmanlık dalıdır.
Ortodonti
Dişlerdeki düzensizliklerin, komşu ve karşı çenedeki dişlerle ve çene kemiği ile olan ilişkilerinin, çenelerin birbirleriyle olan ilişkilerinin, çene kemiklerinin yüz iskeletindeki konumlarının düzeltilmesiyle kabul edilebilir bir çiğneme, konuşma, solunum fonksiyonu sağlamayı, dengeli bir diş çene yüz estetiği oluşturmayı hedefleyen bir tedavi dalıdır.
Pedodonti
Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği), 0-15yaş grubu çocuk hastaların süt ve daimi dişlerinin koruyucu tedavilerinin yapılması, çürük, kırık, kalıtımsal ve sonradan kazanılmış etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların tedavisini uygulayan bir anabilim uzmanlık dalıdır .
Periodontoloji
Dişleri çevreleyen sert ve yumuşak dokularda oluşan hastalıkların teşhis ve tedavilerini gerçekleştiren ve sonrasında kazanılan sağlığın devamlılığını sağlayan diş hekimliği uzmanlık dalıdır .
Restoratif Diş Tedavisi
Diş ve destek dokuların incelenmesi, önleyici tedavilerinin yapılması, bu dokuların kaybı veya hastalıklarında teşhis ve tedavileri gerçekleştiren ve bireyin fonksiyonel ve estetik gerekliliklerine göre diş dokularının tedavilerini yapan diş hekimliğinin uzmanlık dalıdır .