Risk Yönetimi
Risk
Çalışma hayatında çalışanların iş kazaları ve meslek hastalıklarından kaynaklı kayıplarının önüne geçilmesi, bir olayın olma olasılığına karşı yaratacağı etkinin büyüklüğüne bağlı olarak değerlendirilmektedir. İşyerlerinde sağlıklı ve güvenli işyeri koşulların sağlanması ile beraberinde önleme stratejisi geliştirilmesi taraflardan beklenmektedir. Gelişen teknoloji ile beraberinde tehlike ve risk kavramları önlem alma noktasında tarafların belirlemesi, önlemler geliştirmesi, sürdürülebilir işyeri kavramının geliştirilmesi ve tarafların kazasızlık yaklaşımlarını benimsemeleri ile beraberinde kavramı anlaması gerekmektedir.
Risklerin Belirlenmesi ve Analizi
İş yerlerinin referans aldığı, yasal mevzuat gereği rutin ve rutin olmayan faaliyetleri, çalışma sahasına ulaşabilecek personelin faaliyetlerini (ziyaretçi ve taşeronlar dahil) ve çalışma sahasındaki araçlarını kapsamalıdır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Yönetimi
Bilimsel araştırmalarda insan faktörünün değerlendirilmesi ile tehlike, risk, risk analizi, risk değerlendirmesi kavramlarının sürdürülebilir önlemler hiyerarşisi ile beraberinde çözüm üretilmesi, kayıp, yaralanmaların önlenmesi can ve mal güvenliğinin sağlanması ile beraberinde sürdürülebilir işyeri tasarımlarının varlığının yakalanması gerektiği anlayışının yakalanması önemlidir.
Risk Yönetim Gereksinimleri
Risk yönetim gereksinimi sürdürülebilir işyeri koşullarının sağlanılması ve amaca uygun işyeri tasarımının yerindelik değerlendirmesidir. İşyerlerinin yönetilmesinin sağlanabilmesi için koyulan hedeflere ulaşması gerekmektedir.
Risk Yönetim Kültürü
İş sağlığı ve güvenliği yönetimi, yalnızca üst yönetimin sorumluluğunda olmayıp tüm yöneticilerin, danışmanların, iş sağlığı ve güvenliği uzmanları ile tüm çalışanları işin içine sokar.
Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi
Risklerin ölçüm değerleri ve kurumun maruz kalma seviyesi göz önünde bulundurularak riskler önceliklendirilir. Bu sayede kurum için en önemli risklerin hangileri olduğu ortaya çıkar. Öncelikli riskler belirlendikten sonra bunlar karşısında takınılacak tavrın ne olması gerektiğine karar verilerek kararlaştırılan karşılıklar uygulamaya konur.
Risk Yönetim Faydaları
İş sağlığı ve güvenliği kanunu önleyici yapısı gereği, önleyici sistemlerin geliştirilmesi, sağlık ve güvenlik yaklaşımları sayesinde sürdürülebilir, çalışabilirlik, işyeri anlayışını beraberinde getirecektir. Kanunun da istediği gibi aslında risk yönetimi, birçok teknik değerlendirmeyi ve danışmanlık isteyen yöntemleri sürecin içine katarak desteklenmiş, tutarlı ve savunmaya dayalı karar verebilme gücü sağlar.
İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Yönetimi
Sürdürülebilir işyeri anlayışında risk yönetimi ve risk kültür algısının yönetilmesi, faaliyetlerinde potansiyel maruziyet etkisinin değerlendirilmesi ön bir planlama gerektirmektedir. İşletmelerin faaliyetlerinde ortaya çıkan ve / veya çıkabilecek tüm etkilerin, yönetim organizasyonu tarafından değerlendirilmesi beklenmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve akabinde çıkarılmış olan yönetmelik hükümlerine bağlı olarak tüm işyerlerinin faaliyetlerinin yaratacağı tehlike ve risk kavramlarının görülür hâle getirilmesi, yönetilebilir olmasının sağlanması ve etkisinin azaltılması beklenmektedir. Bu beklenti, can güvenliği açısından son derece önemlidir. İşyerleri yasal sorumlulukları gereği tehlikelerini ortadan kaldırmak için tehlikeleri hesaplamak ve faaliyetlerini daha güvenli nasıl sağlaması gerektiğini belirlemek ve değerlendirmek zorundadır.