Renkte Anlam

Simgesel, anlamsal, işlevsel, biçimsel ya da sembolik amaçlarla kullanılan ve ışıktan bağımsız olarak düşünülemeyen renk, ışığın cisim üzerine çarpması sonucu yansıyan ışınların kalitesine göre gözde oluşan duyumlardan her biri olarak tanımlanmakta olup hayatımızın vazgeçilmez olgusudur. Renge yüklenen anlamlar toplumların kültürel farklılıklarına, özellikle de gelenek - göreneklerine, yaşam biçimi ve alışkanlıklarına göre değişiklik göstermektedir.

Renklerim Anlam ve Özellikleri

Güçlü bir anlatım aracı olan renkler, oluşumu itibarıyla fiziksel bir olaydır; ancak renklerin insanlık tarihinde yalnızca sanat alanında değil, yaşamın her alanında insanlarla birlikte olan bir iletişim dili olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğum ve ölüm gibi olaylardan başlayarak toplulukları, devletleri, orduları, dini inançları tüm kültürel, sosyal, hatta siyasal yaşama da temsil etmek için renklerden faydalanmışlardır. Renklerin insanlarda yarattığı algı tarihinin her döneminde farklı şekillerde kullanılmış ve ehemmiyetini korumuştur. Renk, estetik bir öğe, hem de bir anlatım aracı olarak güzel sanatların tamamında sanatçıların faydalandığı mühim ifade unsuru olmuştur.

Renklerin Genel Anlamları

Renk, hafızada algılanan hislerin ayrılmış bir bölümüdür. Farkında olsak da olmasakta renklerin yaşamımızda çok mühim rolü var. Sıradan bir renk hislerimizi etkiliyebiliyor. Bütün insanlığı ilgilendiren bir anlamının olmasının yanı sıra coğrafi bölgelere göre değişen anlamları da vardır. Coğrafi bölgelere göre değişen bu farklılıklar bütün insanlığın farklı idrak yapısı ve renk seçimlerinden kaynaklanmaktadır. Nesneler böylesine güçlü bir etkileme yeteneğine sahip ruh hâlimizi farklı tarafa doğru yönlendirebiliyor. Toplumlarda renklere verilen değeri anlamak için deyim ve atasözlerine bakabiliriz.

Renklerin Sembolik Anlamları

Dünyayı algılamanın bir ifadesi olarak kullanılan sembolizm, aynı göreve hizmet eden renklerle buluşunca ortaya zengin bir görsel bilgi deposu çıkmaktadır. Dünyayı, insanları, yaşamları, gelenekleri, düşünceleri, fikirleri, akımları ifade ederken bunlara sözcüklerin sahip olduğundan daha fazla anlam yüklemek için kullanılan semboller, renklerle birleştirilip olgunun evrenselleştirilmesine yardımcı olur.

Renk ve sembolizm, yaşamın her alanında insanlarla birlikte olan bir iletişim dili olarak karşımıza çıkmaktadır. Duygu ve düşüncelerinin yaşama yansıyan ancak insandaki görünmeyen bir karşılığıdırlar. Çoğunlukla kültürel edinimlerle ortaya çıkarlar ve mesajlarla doludurlar. Semboller ise evrenseldir. Dilin yetersiz olduğu durumlarda biçim, ses ve renk gibi özelliklerle durumların ifadesinde

Renklerin Sosyal Anlamları

Renk, yaşamın her alanında insanlarla birlikte olan bir iletişim dili olarak karşımıza çıkmaktadır. En iyi anlatım aracı olan öğe, renktir; çünkü onun güçlü etkisi duygularımızı doğrudan ve kısa sürede etkiler. İnsanoğlu geçmişten günümüze renklere toplumsal ve simgesel ifadeler yükleyerek düşünce ve ideolojilerinin arz biçimini oluşturmuşlardır. Hangi renkler ne anlam ifade ediyor, kişiliğimizi olumlu ya da olumsuz nasıl etkiliyor, karakterimizdeki rolü nedir? Bunları renkler üzerinde inceleyelim.99

Beyaz: Masumiyetin ve temizliğin rengidir.

Siyah: Asaletin ve resmiyetin rengi olan siyah, aynı zamanda ölümü ve matemi de çağrıştırır.

Gri: Nötr renk olarak adlandırılır.

Kahverengi: Dayanıklılığı, dostluğu, sadeliği, ciddiyeti, metaneti simgelemektedir, toprağında rengi olduğu için yeryüzü ve bereketin de simgesidir.

Kırmızı: Dalga boyu en uzun renk olan kırmızı tutkunun, ateşin ve aşk duygularını harekete geçirirken; fizyolojik açıdan kan akışını hızlandırmaktadır.

Mavi: Denizler ve gökyüzünün rengi olması sebebiyle sonsuzluk ve huzurun rengidir. Güven ve sakinlik veren mavi renk, temizlik ve saflığı sembolize eder.

Mor: Mor; asalet, zenginlik, lüks, zarafet, duygusallık, hüzün ve yalnızlığın simgesidir.

Pembe: Neşeyi, mutluluğu, sadakati sembolize etmektedir. Ayrıca hayallerin ve aşkın da sembolüdür.

Sarı: Sıcaklık verici etkisiyle, samimi ve neşeli ortamların yaratılmasına olanak tanır. Türk kültüründe yön bildirme açısından dünyanın merkezinin sembolüdür.

Turuncu: Yeniden doğuşu ve yeni bir başlangıcı simgeler.

Yeşil: Huzurun, sakinliğin, güvenin, dengenin simgesidir.

Renklerin Etkileri

Renklerin her biri farklı dalga boylarına sahip olmaları sebebiyle görülebilirlikleri de farklı olur. Parlak turuncu, sarı, kırmızı gibi dalga boyu uzun olan renkler sıcak etkileriyle öne gelirler. Mavi, mor gibi soğuk renkler dalga boylarının da kısa olması nedeniyle geriye giderek derinlik etkisi yaratırlar.

Renkler görüldüğü andan itibaren insanlar üzerinde psikolojik, fizyolojik ve fiziksel etkileri vardır. Renklerin insanlar üzerinde doğal yaşamlarını anlık olarak etkilediği düşünülmektedir.

Fiziksel Etkileri

Renk, farklı ışık dalgaları ile oluşur. Kırmızı, daha uzun bir dalga boyu ile oluşur; mavi, daha farklı bir titreşim sonucunda oluşur. Beyin bu dalga boylarını göz vasıtası ile görerek rengi oluşturur. Rengin oluşum sürecindeki bu dalga boylarının ölçülmesi fiziksel bir olgudur.

Yaşamımızda somut olarak var olan renk, farklı dalga boylarında kendi fiziksel sınırları içinde değişik ton, doygunluk ve değere ulaşabilen ışın gruplarının gözde yarattığı duyum olayıdır.

Psikolojik Etkileri

Renkler, eski çağlardan beri insanların ilgi alanına girmiş, varlıkları tanımada ve kategorize etmede en çok faydalanılan konulardan biri olmuştur. Zaman içinde, sadece varlığı tanımada bir yardımcı öğe olmanın ötesinde, renklerin insanların ruh âlemiyle de ilgilendiği görülmüştür. Günümüzde modern bilim, insanın psikolojisi, karakteri ve ruh âlemi ile renkler arasında kesin bağların bulunduğunu ortaya koymuştur. Bütün bunlara bağlı olarak renkler kişilerin tedavisinde ve manen rahatlamasında da sürekli kullanılmıştır.

Renklerin ilk ruhsal etkisi, sıcaklık ve soğukluk etkileridir. Sıcak renkler hareket ve mutluluk verir, soğuk renkler ise genişlik ve dinginlik etkisi yaratır.