Görsel Algıda Renk
Görsel Algı
Çevremizdeki binaları, ağaçları ve nesneleri görsel olarak ele alırız, görüntülerini oluşturan araçlarla değil. Buna göre, sanatçılar bile ışığın kendisinden çok ışık oluşumları ile ilgilenmişlerdir.
Renk deneyimi bir hisle başlar. Bir his, gerçek, fiziksel bir olaydır. Vücudun dış dünyadan karşılaştığı bir uyarıcıya verdiği tepkidir. Görünür enerji olan ışık, görme duyusu için uyarıcıdır.
Algılama, duyu organlarımızla gerçekleşen, duyumsal yansımanın bir etkisidir. Algılama, kendi bütünlüğü içinde objektif gerçeğin görsel görüntüsünü oluşturur. Algılanan sadece dış yüzeyde değil iç özelliklerini de kapsamaktadır. Yaşamın her aşamasında farklı duyumsal süreçlerin çalıştığı ve etkin olduğu durumlar olabilmektedir.
Işık-Gölge
Nesnelerin ne kadar parlak olduğu ile ilgili olarak, fiziksel ve algısal gerçekler arasında bir soru karşımıza çıkmaktadır. Gece yarısı bir mendil öğle vakti beyaz göründüğü gibi görünebilir. Ancak gün ortası güneşinin altında siyah bir nesneden daha az ışık gönderebildiği sıklıkla gözlemlenmiştir.
Görsel Algıyı Arttıran Özellikler
Renk, toplum yaşamında önemli bir rol üstlenen, sosyal, kültürel ya da psikolojik olarak insanları etkileyen bir algı durumudur. Renklerin görsel olarak algı etkisini arttıran faktörler bulunmaktadır.
Doku özellikleri, malzeme özellikleri ve form özellikleri bu etmenlerden birkaçıdır.
Optik Yanılsamalar
Optik yanılsama, bir görüntü bir izleyici tarafından yanlış algılandığında veya yanlış yorumlandığında gerçekleşen “görünüşte” bir olaydır. Bir illüzyon fiziksel durum veya diğer duyuların herhangi biri ile doğrulanamaz. Nesnel gerçeklikle karıştırılan, görsel bir deneyimdir.
Doku Özellikleri
Doku, rengin algılamasını güçlendiren, ışığın yüzeye yansımasından kaynaklı farklı algılar oluşturabilen bir kavramdır. Yüzey dokusu, tekstil tasarımında en çok kumaşlarda ortaya çıkmaktadır. Kumaşlar, moda tasarımcısı için önemli malzemelerden biridir. Kumaşın rengi, dokusu, hammaddesi giysinin bırakacağı izlenimi doğrudan etkilemektedir.
Malzeme Özellikleri
Malzemelerin genel özelliklerine göre bir rengin etkisi malzemeler arasında farklı olabilir. Malzemenin yüzeyinin dokusu, ışık etkisi gibi faktörler önemlidir. Bazı cisimler rengi yutar. Tekstil açısından bakıldığında liflerin ışığı yansıtmaları farklıdır. Bazıları ışığı az yansıtarak rengin parlaklık derecesini belirler.
Form Özellikleri
“Formu” bilinçli veya bilinçsiz olarak algıladığımızda, onun bir şeyi ifade ettiğini ve dolayısıyla bir içeriğin biçimi olduğunu kabul ederiz. Tasarımların formsal özellikleri renkleri algılamada etkili olan konulardan biridir.
Optik Yanılsamalar
Optik yanılsama, bir görüntü bir izleyici tarafından yanlış algılandığında veya yanlış yorumlandığında gerçekleşen “görünüşte” bir olaydır. Bir illüzyon fiziksel durum veya diğer duyuların herhangi biri ile doğrulanamaz. Nesnel gerçeklikle karıştırılan, görsel bir deneyimdir. Algısal değişmezlik, önceden algılanmış olan nesnelerin biçimleri, renkleri değişse de sabit ve değişmez olarak algılama eğilimidir. Derinlik algısı aynı zamanda algısal sabitlik varsayımlarına da bağlıdır. Algısal değişmezlikte, çok küçük görünen tanıdık bir nesnenin boyut olarak küçütülmüş değil, daha uzakta olduğu anlaşılır.
Renk Değişmezliği
Renk değişmezliği, insan görüşünün bir başka özelliğidir. Bu, değişikliklere uyum sağladığımız için gerçekleşir. Belirli bir nesneye farklı aydınlatıcılarla bakıldığında, yansıyan ışığın miktarı ne olursa olsun renginin ve parlaklığının değişmemesi durumudur.
Nesne Değişmezliği
Değişmezlik, algının bir özelliğidir. Beynin tutarlı bir forma ya da renge sahip, bildiği nesneleri anlama ve tanıma yeteneği vardır. Yuvarlak olduğunu bildiğimiz bir nesneyi bakış açımıza göre bazen daire bazense elips olarak algılamayız.
Perspektif, Derinlik ve Hacim Algısı
“Perspektif”, üç boyutlu nesnelerin iki boyutlu yüzey üzerinde göstermeye yarayan ve yüzey üzerinde optik yanılsama ve derinlik etkileri vermek için de kullanılan bir tekniktir.
Renklerin Giysiye Etkileri
Modern tüketici kültürleri, görgü kurallarının ve pazarların tutarlı bir şekilde yeniden yapılandırıldığı "devamlı değişim" tarafından yönlendirilmektedir. Renklerle görsel algımız ve günlük deneyimlerimiz birbirine bağlıdır. Renk, bireysel tüketici uygulamalarının toplumların hızla değişen ticari ortamına ayak uydurması için bir araç olarak kullanılabilir.
Kontrast Renklerin Giysiye Etkileri
Renk, ister kültürel ister sosyo -ekonomik olsun, tüketim tarihinin merkezinde yer almaktadır. Tekstil ve moda tarihinde de tüketim alışkanlıklarına bakıldığında renklerin modaya kazandırdıkları bilinmektedir. Renkler doğru uygulandığında, tasarıma estetik görüntü katarken tasarımın etkili ve dikkat çekici olmasını da sağlayabilir.
Renk Armonilerinin Giysiye Etkileri
Renkler birbirleriyle nasıl ilgilidir? Hangi renkler uyumlu bir şekilde tasarımlarda yer alır? Renkte armoni, renkler arasındaki düzen ve uyum anlamına gelmektedir.