Sağlıklı Çevre ve Rekreasyon Aktiviteleri
İnsan ihtiyaçları ve yaşamdan beklentileri birbirinden farklı olabileceği gibi bunların sınırı yoktur. İnsanların doğayla iç içe yaşamaları, doğayı incelemeleri böylece görerek, hissederek doğayı sevmeleri sağlanmalıdır. Bu beklenti ve değişim hali rekreasyon için de aynıdır çünkü kişinin daha önce katılım sağladığı bir aktiviteden aldığı hazzı, neşeyi veya tatmin durumunu daha sonra aynı aktiviteye katılmasında bulamayabilir. Bireyin hayat döngüsünü etkileyen birçok unsur veya durum onaylandığında bireyin gereksinimleri dönemlere göre değişebileceği ortadadır. Rekreasyon, kişilerin sağlıklı yaşam sürdürmek ve etkin çalışabilmek amacıyla herhangi bir düzen bozulduğu durumda istediği aktivitelerle yeniden iyileşebilmesidir. Rekreasyon için kullanılan kaynaklar doğada bulunmaktadır. Bu doğrultuda, insan ve yaşamını sürdürdüğü çevre arasında, sosyoekonomik, kültürel, turizm ve spor gibi birçok rekreasyonel yönden önemli bir ilişki ortaya çıkmaktadır. İnsan, sanayi ve rekreasyonun gereksinim duyduğu kaynaklar doğada yakın ilişki içerisinde bulunmaktadır. Rekreatif faaliyetlerden özellikle açık alan rekreasyon etkinlikleri oldukça önemli olduğundan doğanın korunması ve düzenlenmesi gerekmektedir.
Ateş ve çöpler rekreasyon faaliyetlerinin çevreyi etkileyen en zararlı sonuçları olarak görülmektedir. Dikkat edilmeden ve kontrol dışı yakılan ateş doğayı içinde barındırdığı tüm canlılarla birlikte korkunç bir şekilde yok edebilmektedir. Çoğunlukla spor amacıyla gerçekleştirilen rekreatif faaliyetler sonucu ortaya çıkan çöpler önemli bir sorun olmaktadır . Ayrıca doğal ve kültürel çevrenin tahribata uğratılmasına, güzellik açısından bozulmaya, havanın, suyun ve toprağın kirlenmesine, fauna ve florayı olumsuz etkileyerek, doğanın ekolojik dengesinin bozulmasına, atık ve kanalizasyon sorunlarına da neden olmaktadır.
Rekreasyonun çevre için olumlu etkileriyse; insanlar, bugün oldukça yaşanılan iş, okul, aile ortamlarındaki problemlerden kaynaklı ruh sağlığı sorunlarının bireyler üzerindeki olumsuz etkilerinden kurtulmak, uzaklaşmak, duygu durumu düzeltmek için rekreasyon faaliyetlerine başvurmaktadırlar. Rekreasyon, engelleyici açıdan genç bireyleri ileride başlarına gelebilecek potansiyel psikososyal ve fiziki rahatsızlıklardan korumaktadır. rekreasyon koruyucu açıdan bireylerin psikoloik sağlığını ve ruh dengesini sağlıklı şekilde devam ettirmesini sağlamaktadır. ek olarak rekreasyon fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklara yakalanmış bireylerinde, rehabilitasyon ve tedavilerinde oldukça önemli yere sahiptir.
Rekreasyonun bireye ve topluma olumlu etkileri vardır. Rekreasyonun sağlık açısından etkisi iki kısımda değerlendirilmektedir. İlki koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında sağlıklı bireylere, ikincisi ise engelli ve sağlık sorunları olan kişilere verilen hizmetlerdir.
Devletin topluma sunduğu hizmetlerde spor ve rekreasyon faaliyetlerinin düzenlenmesi vardır. Özellikle halkın yaşadığı mekanların yönetilmesinden sorumlu yönetimlerin bu konuda sorumluluklar üstlenerek bu hizmetleri halkın ihtiyaçlarına sunması önemlidir.
Açık hava rekreasyon faaliyetlerinde büyük önem arz eden çevrenin korunması, düzenlenmesi ve çeşitli tahribatlardan korunması oldukça önemli bir husustur. Kentler için daha fazla rekreatif etkinlik alanları sağlanabildiği gibi insanların sürdürülebilir bir çevrede sağlıklı yaşam düzenlemelerle beraber, vahşi doğanın korunması, rekreatif etkinliklere katılan bireyler için belirli bölgelerin düzenlenmesi gibi uygulamalar yapılabilir.