Beden Mekaniği

Tendonlar kas kılıfının bir uzantısı gibi görünen, kası kemiğe bağlayan ve iskelet kası kasıldığında kemiği hareket ettiren fibröz bağ dokusu bantlarıdır.

Postür yani duruş vücuttaki her bir eklem, kas, tendon, kemik yapısının bir vücut segmentinin bağlı olduğu vücutta en ideal pozisyonda olması demektir. Yani vücuttaki hareketlerin doğru pozisyonlarda gerçekleşebilmesi için eklemlerin doğru pozisyon almasına postür denir.

İyi postür vücudun her bir kısmının düzgün bir şekilde yer aldığı ve her vücut bölümünün ağırlık merkezinin ideal durumda olduğu bir postür olarak tarif edilebilir.

Kötü postür vücuttaki segmentlerin doğru pozisyonda olmadığı, kaslar üzerindeki gerginliğin fazla olduğu ve eklemler üzerinde zorlamaların olduğu postürdür.

.İdeal ayakta duruş postürü başın nötral pozisyonda kalması, omurga doğal eğrilikte, kalça ve diz eklemlerinin diğer vücut bölümlerini desteklediğinden tam ekstansiyon pozisyonunda olması ve ayak bileğinin nötral pozisyonda olması durumudur.

Beden mekaniği, günlük hayatta hareket ederken, bir şey kaldırırken, eğilirken, ayakta dururken veya otururken kas, iskelet ve sinir sistemlerinin düzenli olarak birlikte çalışması anlamına gelir. Önemli olan kasların güçlü olması değildir. Bu kasların nasıl ustaca kullanıldığının, doğru hareket etmelerini nasıl sağlandığının, düzgün bir duruşa nasıl sahip olunduğunun ve kasların çeşitli işlerde nasıl kullanıldığının bilinmesi önemlidir.

Kas-iskelet sistemi insan vücuduna şekil verip, insanlara dik duruş ve hareketi yeteneği kazandıran kıkırdak (bağ dokusu), ligament (bağ), tendon ve istemli hareket edebilen iskelet, kaslar ve eklemlerden meydana gelir. Kemikler, kaslar, tendonlar ve ligamentler birbirlerine bağlanarak vücudun yapısını oluşturur. Böylece beyin, kalp ve akciğer gibi hayati organları ve diğer vücut yapılarını korur.

Yetişkin bir insanın 206 kemiği ve birçok eklemi vardır. Çocuklarda bazı kemik parçaları birbirine kaynaşmadığı için bu sayı daha fazladır.

Kollar, bacaklar, el ve ayak parmaklarındaki uzun kemikler üç bölümden oluşur. Bunlar; epifiz, metafiz ve diyafizdir.

Kısa kemikler küboid olarak da isimlendirilirler. İnce bir kompakt kemik dokusu tabakası ile kaplanmış süngerimsi/ spongioz kemik yapısından meydana gelir.

Yassı kemikler her iki tarafı kompakt kemik ile çevrili, süngerimsi/ spongioz kemikten oluşmuş kemiklerdir.

İyi bir beden mekaniğinde eklemler hareket ederken kısıtlı bir hareketin dışına çıkamazlar. Eklemlerin hareket sınırlarına bakıldığında, anatomik özelliklerin etkisi olduğu görülür. Eklemler açısal sınırlarına kadar zorlandığında ve bu kas kuvveti ile sıklıkla tekrarlandığında, bağ dokusunda sürtünme ve stres nedeniyle aşınmalar meydana gelebilir.

Kasların doğru şekilde kullanılması kişinin kaslarını etkin bir şekilde kullanması ile mümkün olur. Kas yaralanmaları ağır yükleri kaldırırken ve ani olarak büyük bir kasılma gerektiren zorlamalar esnasında meydana gelir. Kasların zedelendiği ve ayrıca uzun süre devam eden sakatlıklar ortaya çıkar. Bu tür zedelenme ve sakatlıklara karşı en güzel önlem, kişilerin kas ve fiziksel güçlerine güvenmek yerine çalışma alanlarında kişiye yardımcı olabilecek çeşitli araç ve gereçler kullanılmalarıdır.

Hareket sistemi normal olarak yer çekiminden etkilenir. Yer çekimine uygun bir şekilde hareket "doğru hareket etme" biçimidir. Bir cismi kaldırırken beden mekaniğini doğru kullanabilmek için, kaldırılan nesnenin ağırlık merkezinin nesneyi kaldıran kişinin ağırlık merkezine yakın bir yerde olması gerekir.

Ayakta yapılan her türlü çalışma vücuttan daha fazla güç ve enerji gerektirir. Doğru duruşun sağlık üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Solunum ve dolaşım düzenli bir şekilde gerçekleşir. Kas tonüsü korunur ve enerji tasarrufu sağlanır.

İyi ve doğru duruş baş düz, çene hizasında, göğüs dik ve kaldırılmış, omuzlar geride, karın düz, sırt normalde kemerli, ayak parmakları önde olan duruştur.

Kötü duruş baş öne eğilmiş, göğüs düz veya içe dönük, omuzlar öne eğilmiş, karın öne doğru şişkin, sırt normal eğrisini kaybetmiş, parmaklar içe veya dışa dönük olan duruştur.

Beden mekaniğine uygun yürüyüş; Baş düz, çene önde, boyun anatomik pozisyonda, kollar rahat ve her iki yanda rahatça sarkıktır. Ayak parmakları çene hizasındadır ve ağırlık ayakların dış kenarlarındadır.

Beden mekaniğinin prensiplerini bilmek kişiyi kas -iskelet sistemi ağrılarından koruyan en önemli faktördür. Beden mekaniği eğitiminin temel sebebi, çeşitli pozisyonlarda omurgaya binen yükleri ve hasta hareketi sırasında omurgaya binen yükleri azaltmak için en doğru yöntemlerin uygulanmasını sağlamaktır.