Reklam: Tanımı, İşlevi ve İşleyiş Süreci

Reklam, genel olarak bireylerin "tüketim eylemleri"ni yönlendirme girişimi olarak anlam bulmakla birlikte bu tüketim eyleminin yönlendirilmesi süreci her geçen gün yeni çehrelere bürünmekte ve karmaşıklaşmaktadır. Reklama ilişkin olarak geliştirilen tüm tanımların ortak noktası, reklamların ekonomik birer faaliyet olan üretim, dağıtım ve tüketim sürecinin vazgeçilmez bir unsuru olduğudur.

Teknolojinin gelişmesiyle niteliksel ve niceliksel olarak gelişen üretim ve hizmet sektörü, sürekli pazarlama başarılarına, yani pazarlamayı besleyen ve güçlendiren reklamcılığa muhtaçtır. Reklam, temelde işletmenin hedef kitlesi üzerinde belirli bir etki yaratma amacına hizmet eder. Hedef kitlenin davranış ve alışkanlık kalıplarını değiştirerek istendik yönde satın alma eyleminde bulunmasını sağlamak, işletmelerin satışlarını, dolayısıyla kârlılıklarını artırmak esas amaçtır. Reklam, üreticitüketici etkileşimini sağlamakta, bünyesinde barındırdığı rasyonel ve duygusal öğelerle üreticinin hedeflerine ulaşması yönünde çaba göstermekte, amacına ulaşmak noktasında oluşturulan ana fikri, hayal gücü kullanarak yepyeni bir solukla ve iknanın da gücünden yararlanarak yeniden sunmaktadır.

Reklam, bir iletişim süreci olarak bilinçli mesaj üretimini ifade eder. Mal ya da hizmetlerin kamuya duyurumunda “ilgiyi uyandıracak” biçimde mesaj üretimini hedefler. Küresel ölçekte değişen sektörel yapılanmaların hemen hemen tamamında kamunun ilgisini yakalamak üzere geniş kapsamlı reklamcılık hizmetlerine başvurulmaktadır. Reklamveren ve hedef kitlesi arasında etkileşim kurulmasında ise iletiler bütünü olarak reklamlar önemli rol oynamaktadır. Reklam ikna sürecinde kaynak, kanal ve hedef önemli yer tutar. Bu unsurlar birbirleriyle ilişkilidir ve birbirlerini belirlerler.