Reklam Kampanyası Sürecinin Tarafları

Reklam kampanyalarında; bir reklam kampanyasının oluşturulmasını isteyen taraf olan reklamveren, reklam kampanyasının planlanma, uygulanma ve ölçme değerlendirme aşamalarında reklamverenin stratejik ortağı olan reklam ajansları ve reklam kampanyasının hedef kitleye ulaştırıldığı platform ve ortam olan medya olmak üzere üç taraf söz konusudur.

Reklamveren

Reklamveren, marka, hizmet veya ürünü hakkında bir mesaj oluşturulmasını ve mesajın hedef kitlelere ulaştırılmasını isteyen, bu amaçla reklam ajanslarına ödeme yapan işletmelerdir. Dolayısıyla reklamverenler, reklam ajanslarının müşterileridir.

Başarılı bir kampanya planının hazırlanması ve uygulanması için müşterinin reklam ajansına arşı birtakım sorumlulukları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu sorumluluklar; gerekli bilgileri ve ilgili geri bildirimleri reklam ajansıyla paylaşmak, işletmenin genel iş durumu hakkında bilgi vermek, markanın geleceği hakkındaki vizyonu ortaya koymak, ajanstan gelebilecek herhangi bir iş alanındaki sorunlara açık olmak, spesifik, ölçülebilir ve ulaşılabilir hedefler belirlemek, kısa süreli çözümler yerine uzun vadeli stratejiler belirlemek, yönetim ve personel hakkında doğru bilgilendirme yapmak, hedeflenen etki için gereken maddi kaynağı sağlamak, ödemeleri zamanında yapmak, yönetim ve karar değişikliklerinden kaynaklanan gecikmeler ve aksamalarda sorumluluğu üstlenmek şeklinde sıralanabilir.

Reklam Ajansları

Reklam ajansları, halkla ilişkilerde pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesinde, medya aracılığı ile yayınlanacak mesajların hazırlanması ve dağılmasını sağlayan, bağımsız ticari işletmelerdir.

Reklam ajansları, bilgi toplanması, reklam kampanyası için fikirlerin geliştirilmesi, kampanya planının oluşturulması ve uygulanması süreçlerinde müşteriyle yakından çalışmaktadır. Dolayısıyla reklam ajanslarının müşterilere karşı bazı sorumlulukları söz konusudur. Bunlar; pazar dinamiklerinin analiz edilmesi, rakipler tarafından yapılan reklam ve promosyon hareketlerinin marka üzerindeki etkisinin incelenmesi, önceki planlarda iyileştirilmesi gereken alanların belirlenmesi, etki yaratma potansiyeline sahip projelerin geliştirilmesi, markanın büyümesine katkı sağlayacak temel araştırmanın yapılması, hedef kitle ve tanıtım stratejilerinin geliştirilmesi, alanında uzman kişilerin katılımıyla iş planının hazırlanması, yaratıcı fikirlerin geliştirilmesi, nicel ve nitel faktörler ışığında alternatiflerin analiz edilmesi, çalışmanın zamanında tamamlanması, çalışmanın bütçe dâhilinde tamamlanması, reklamverenle doğru ve zamanında iletişim kurulmasıdır.

Çeşitli hizmetler sunan reklam ajansları, reklamverenler için birçok işlevi yerine getirmektedir. Bu işlevler şöyle sıralanabilir: müşteri çekmek, araştırma, planlama, yaratıcılık, medya seçimi, reklam bütçesi hazırlama, koordinasyon, satış promosyonu, halkla ilişkiler, reklam dışı işlevler

Reklam ajansları ile çalışmak, birçok avantaj sağlamaktadır. Reklam ajansları müşteri tabanını, satışını ve gelirini artırmak isteyen tüm işletmeler için stratejik bir ortaktır. Ajanslar reklam konusunda uzmanlaşmış kişilerden oluşan bir organizasyona sahiptir. Alanında uzman kişilerle çalışmak, onların deneyimlerinden faydalanmak hem zaman açısından hem de mali açıdan tasarruf sağlamaktadır.

Bir markanın pazarda yerleşmesini, bilinirliğinin artırılmasını ve kalıcı olmasını sağlamak, köklü işletmeler için bile karmaşık bir süreçtir. Dışarıdan bir göz olarak işletmelerin fark etmediği boşlukları ve ayrıntıları görebilen ajanslar, işletmelerin sunduğu mal veya hizmetin avantajlarının, diğer ürün ve hizmetlerden ayrılan yanlarının öne çıkarılmasında yardımcı olmaktadır. Ajansların medya mensuplarıyla irtibatta olmaları, stratejik ve hedefe yönelik bir medya planı geliştirmeleri noktasında avantaj sağlamaktadır.

Reklam ajansları şu şekilde sınıflandırılabilir: tam hizmet ajansları, yaratıcı butik ajanslar, kurum içi reklam ajansları, medya satın alma ajansları, modüler hizmet ajansları, uzman ajanslar, rolodeks ajanslar.

Bir reklam ajansı büyüklüğüne ve sunduğu hizmetin kapsamına bağlı olarak farklı işler üzerinde çalışan farklı bölümlere sahiptir. Bir reklam ajansının örgüt yapısı, genellikle yönetim kurulu altında bölümlenen müşteri ilişkileri bölümü, araştırma ekibi, yaratıcı ekip ve medya ekibinden oluşan departmanlardan oluşmaktadır.

Müşteri ilişkileri birimi, müşteriye reklam kampanyası planı hakkında bilgi veren birimdir. Müşterinin beklentilerinin karşılanması için ajans çalışmalarını koordine etmekte, kampanya planının zamanında uygulanıp uygulanmadığını takip etmektedir.

Araştırma bölümü, ürün değeri, pazar, rakipler ve tüketiciler hakkında bilgi toplayarak, stratejik bir kampanya planının hazırlanmasında gerekli olan verileri sağlamaktadır.

Yaratıcı birim, ürün veya hizmetin olumlu ve ayırıcı özelliklerini vurgulayan, tüketicilerin ürün veya hizmetten bekledikleri faydaya vurgu yapan, dikkat çeken, bilgilendirici ve akılda kalıcı reklam kampanyalarının hazırlanmasından sorumludur.

Medya

Medya bölümü, müşterinin onayı ile reklam kampanyasının uygulanma aşamasında, reklamların yayınlanması konusunda medya ile anlaşma yapan birimdir.

Reklam medyası, gazete, ilan panosu, radyo, televizyon, dergi, internet, açık hava reklam araçları, posta, kısa mesaj gibi çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Reklam kampanyalarında ürün veya hizmetin özellikleri, pazar ve rekabet koşulları, hedef kitlenin özellikleri ve bütçe etmenlerine bağlı olarak farklı ortamlar kullanılmaktadır.

Medya stratejisi geliştirmenin amacı, kampanya mesajının doğru zamanda doğru kişilere doğru kanalla ulaşmasını sağlamaktır. Bu bağlamda medya stratejisi, reklamın nerede, hangi medya türünde, ne zaman, ne kadar süreyle yer alacağını kapsamaktadır.

Medya stratejisi, kampanya türü, içeriği ve bütçesi ile paralel planlanmalı ve şu faktörler göz önünde bulundurulmalıdır: bin kişi başına maliyet, tıklanma başına maliyet, erişim, sıklık, süreklilik.