Fotoğrafçılığa Giriş
Günümüzde fotoğrafın adeta yemek, içmek ve barınmak kadar yaşamsal bir ihtiyaç hâline gelmesi, her anı kayda almak ve sosyal medya platformlarında paylaşma derdine düşülmesi bizleri kamera - görüntü bağımlısı bireyler hâline getirmiştir. Resmi olarak ilan edildiği tarihten bugüne kadar geçen 181 yıllık serüven her geçen gün teknolojinin daha da artan katkısıyla bizleri ona daha da bağımlı hâle getirmektedir.
Fotoğraf (ister devingen ister durağan görüntüler bağlamında kullanılsın), yaşantımızda ok adar çok sıklıkta yer almaktadır ki adeta temel insani değerlerden birine hâline gelmiştir. An’ın yaşanması ortadan kalkmış An’ın kaydedilmesi yaşam felsefesi olmuştur. En basit hâliyle bir örnek verecek olursak geçmişte çocuğunun mezuniyetinde coşku dolu duygularla tanıklık edilen anlar günümüzde akıllı iletişim araçlarıyla kaydedilir olmaktadır. Dolayısıyla bu kadar hayatımızın merkezinde yer alan fotoğrafa başlarken onun ne olduğunu bilmek, doğru bir şekilde onu kavramak için kendimize “benim için fotoğraf nedir?” sorusunu sorarak fotoğrafa başlamak; hangi marka fotoğraf makinasını almalıyım diye sorgulamaktan daha önemlidir. Bir başka deyişle fotoğrafın “ne” olduğunun öncelikli olarak kavranmasını gerektirdiği gibi fotoğraf çözümlenmesi ve/veya tecimsel içerikli fotoğraflar bağlamında görsel mesajları gerek kodlanmak gerekse okuyabilmek açısından oldukça önemlidir.
Işık ve yazı sözcüklerinin birleşiminden ortaya çıkan bir kelime olan fotoğrafın anlamsal olarak doğru biçimde kavranabilmesi için “Fotoğraf nedir?” sorusunu biçimsel ve içeriksel olarak nasıl tanımlandığını kavramamız gerekmektedir
Biçimsel olarak fotoğraf yazı ve ışık sözcüklerinin bileşiminden oluşmaktadır. Fotoğrafın temel özelliklerini şöyle sıralayabiliriz.
Fotoğraf görmektir, hissetmektir, karar vermektir, ışığı görmek, yorumlamak ve kullanmaktır, çerçevenin içini düzenlemektir, farklı bir bakış açısı geliştirmektir, kaydetmektir, anıları biriktirmektir, görüntü işlemektir, yayınlamaktır.
Fotoğraf, içerik olarak da ele alınabilir. Bu bağlamda fotoğrafa dair ortaya çıkan özellikler ise aşağıdaki gibi sıralamamız mümkündür.
Fotoğraf sanattır, haberdir, belgedir, çağdaş bir tarih anlatıcısıdır, propagandadır, tanıtım nesnesidir, tüketimi özendiricidir, “Reklam Fotoğrafçılığı” formatında bir tür ekme stratejisidir, sosyal iletişim ve paylaşım nesnesidir.
Fotoğraf anlamını kullanıcısından ve kullanıldığı taşıyıcı yüzeyden alan bir disiplindir. Bizler kullanım amacımıza göre fotoğrafın anlamının oluşmasına yön verebiliriz. Temel olarak biçimsel ve içeriksel göstergeler fotoğrafın ne olduğu, hangi bağlamda kullanıldığı ve ne anlama geldiğinin belirlenmesinde önemli faktörler olarak karşımıza çıkar. Dahası fotoğraf öğrenilebilen bir sanat disiplinidir. Öğrenmek için en iyi başlangıç da fotoğrafın tarihini, gelişmesini, öncülerini ve fotoğraf duayenlerini bilmeyi gerektirir. Bu bölümde fotoğrafın hem biçimsel hem de içeriksel olarak ne olduğu, milattan önce 400'lü yıllarda yaşamış olan Aristothâles'den günümüze önemli satırbaşlarıyla hangi aşamalardan geçtiğinden bahsettik. Sizler kendi içinizde fotoğrafın ne olduğunu düşünüp sorguladıktan sonra kendinize neden fotoğraf çekiyorum sorusunu da sormalısınız. Teknolojinin iphone, Samsung, Huawie gibi akıllı iletişim cihazları için geliştirdiği yeni objektif sistemleri günlük hayatımızda fotoğrafı sıradanlaştıran bir göstergeye dönüştürürken; aynasız fotoğraf makinaları ile küçülen, hafifleyen kolay taşınan ve çok fonksiyonlu kameralar ile Phase One gibi Japon - Amerikan - Çin ve Kore teknolojisine meydan okuyan teknolojiye sahip kameraların da yarının fotoğrafının nasıl şekilleneceğinin bir ön gösterimi olduğunu aklınızın bir köşesinde tutarak fotoğraf üretim sürecinizi belirlemelisiniz. Unutmayın ki önemli paralar vererek satın aldığınız bir cihaz, yarın fotoğraf tarihinin bir satır başı hâline gelebilir.