Nicel Araştırma Yöntemleri
Akademinin bilimsel bilgiyi üretmek için kullandığı çeşitli araştırma yöntemler bulunmaktadır. Temelini pozitivizm ve akılcılıktan alan, deneyselliği, test edilebilirliği ve rasyonalizmi odak noktasında tutan, araştırdığı gerçekliği sayılar ile ifade eden, açıklayan nicel araştırma yöntemleri akademinin kullandığı temel araştırma yöntemlerindendir.
Nicel Araştırmalar
Nicel araştırma yöntemleri ile ilgili birçok tanımlama yapılabilir. Bryman’a (2016) göre nicel araştırma yöntemleri, araştırmacıların ulaşmaya çalıştıkları verileri sayılar ile ifade eden, araştırma sürecine objektif yaklaşan, tümden gelimci yöntemlerdir. Nicel araştırmalar sayısal veriler üreten araştırmalardır. Araştırma yapılan konuda, toplanan verileri oranlar, yüzdeler, sıklıklar gibi sayılar ile açıklamak ister.
Nicel Araştırmaların Özellikleri
Nicel araştırmalar genellemeler ile sonuçları açıklamayı hedefler.
Nicel araştırmalar, önceden detaylı planlaması yapılan ve bu planlara araştırma esnasında bağlı kalınan araştırmalardır.
Nicel araştırmalarda araştırmacı araştırmanın dışında, yürütücü rolündedir.
Nicel araştırmalar farklı araştırmacılar tarafından yenilenebilir, elde edilen sonuçlar tekrar test edilebilir.
Nicel araştırma yöntemleri, tümdengelimci yaklaşım ile tasarlanan süreçlere dayanmakta ve olay ve olguların kendi aralarındaki nedensellik ilişkisini açıklamaktır.
Nicel araştırmalarda amaç, genellemeler yapmak, tahminlerde bulunmaktır .
Nicel Araştırmaların Avantaj Ve Dezavantajları
Nicel araştırmaların avantajlarından ilki, araştırmacılara farklı gruplar arasında karşılaştırma yapabilmeye olanak sağlamasıdır. Geniş katılımcı kitleleri ile çalışan nicel araştırma yöntemlerinde, araştırmacılar tarafından belirlenen kriterler temel alınarak katılımcılar arasında alt gruplamalar yapılabilir.
Nicel araştırmaların diğer bir avantajı araştırmacılara, büyük kitleleri (evrenleri) temsil ettiği düşünülen, bu temsiliyeti sağlayabilecek şekilde seçilmiş daha küçük katılımcı kitleleri (örneklemler) ile çalışarak genellemeler yapabilme olanağı sunmasıdır.
Nicel araştırmaların bir diğer avantajı araştırma bulgularının bilimselliği kanıtlanmış istatistiki testler yardımı ile elde edilebilmesidir.
Nicel araştırmalar kapsamında araştırmacılar birçok tutum ve davranışı ve bunların arasındaki ilişkileri geçerliliği ve güvenilirliği bilimsel olarak kanıtlanmış birçok analiz ile gözlemleyebilir, yorumlayabilir.
Nicel araştırmaların dezavantajlarına değinilecek olursa, bunların en önemlilerinden birisi geniş kitleleri (araştırma evrenlerini) temsil ettiği düşünülen katılımcıları (örneklemi) araştırmaya dahil edebilmek zordur.
Nicel araştırmalarda yoğunlukla ideal araştırma ortamını sağlamak zordur.
Nicel araştırmaların önemli bir diğer dezavantajı ise bu araştırmalar ile elde edilecek verilerin, araştırmacı tarafından araştırmaya dahil edilen veriler ile sınırlı olmasıdır.
Nicel Araştırmaların Aşamaları
Amaçları Belirleme
Araştırmacı niçin o araştırmayı yapmaktadır? Elde edeceği bulgular ne işine yarayacaktır? Hangi sorun ya da sorunlara çözüm üretilmek istenmektedir? Araştırma bu sorun / sorunlara mevcut çözüm yollarından farklı nasıl bir çözüm üretecektir? Bunlar ve benzeri sorular araştırmacının amaçlarını belirlemesine yardımcı olacaktır.
Alanyazın Taraması
Bu aşamada araştırmacılar, araştırma yapacağı konu/sorunu tanımaya, bu konu ya da sorun hakkında bilgi eksiği varsa bunları tamamlamaya, kendinden önce yapılan çalışmalara hakim olmaya çalışır.
Araştırmanın Tasarlanması
Nicel yöntemler üzerinden araştırmasını tasarlamak isteyen araştırmacı için bu basamakta bazı planlamalar yapması gerekmektedir. Varsayım, değişken ve hipotez bağlantısını kurgulayan araştırmacı araştırmasından elde edeceği bulguları kimlere (hangi evrene) genelleyeceğine, katılımcılarını (örneklemini) kimlerden nasıl oluşturacağına, hangi araçlar ile veri toplayacağına ve topladığı veriyi nasıl analiz edeceğine bu aşamada karar vermektedir.
Reklam Araştırmalarında Kullanılan Nicel Veri Toplama Teknikleri
Anket
Gündelik hayatta nicel yöntemler ile en çok özdeşlendirilen veri toplama tekniklerinden birisi olan anketler, özellikle geniş kitlelerden hızlı ve sistematik şekilde veri toplamaya imkan vermesinden dolayı sık sık araştırmacılar tarafından tercih edilmektedir.
Deney
Sosyal bilimlerin birçok alanında kullanılan deneyler, diğer nicel teknikler gibi sistematik ve planlı süreçlerdir. Araştırmacılar çoğunlukla deneyleri kendi tasarladıkları yapay ve kontrollü ortamlarda gerçekleştirirler. İncelenmek istenen tutum ve davranışlara ilişkin araştırmacılar tarafından senaryolar oluşturulur ve bu senaryolar katılımcılar tarafından deneyimlenir.
Yapılandırılmış Görüşme
Nicel araştırmalarda kullanılan bir diğer veri toplama tekniği olan yapılandırılmış görüşmenin temelinde araştırmacının, katılımcıları ile görüşmesi bulunmaktadır. Ancak bu görüşmeler kontrollü ve bazı noktaları ile sınırlandırılmış görüşmelerdir.
Yapılandırılmış Gözlem
Araştırmacının tutum ve davranışın meydana geldiği ortamı denetimli olarak, bir takım kurallar temelinde ve belirli prosedürler çerçevesinde incelediği veri toplama tekniği olan yapılandırılmış gözlemler yüksek kontrollü süreçlerdir.