Reklam Ajansının Tanımı ve İşlevleri
Müşteriler için farkındalık ve pazar yaratmak için reklam hizmetleri sunan bir firma, reklam ajansı olarak bilinir. Bu ajanslar, pazarlama, reklamcılık ve tüketici davranışları konusunda uzman bilgi ve becerilere sahip kişileri içerir. Bu kişiler, müşterileri için reklamlar oluşturmak adına yeteneklerini birleştirir. Bu nedenle, bir reklam ajansı, müşterilerinin mal ve hizmetlerini en etkili şekilde pazarlamak için medya reklamları geliştirmek, hazırlamak ve yerleştirmek üzere uzmanlaşmış bir kuruluştur.
Reklam Ajansının Evrimi
Reklam ajansları ise, 19. yüzyılın başlarında, gazeteler ve haber sayfaları için reklam alanı satan komisyoncular olarak kurulmuştur. 1960'ların sonlarında, medya satın alma faaliyetinin karakter olarak diğer ajans görevlerinden farklı olduğunu fark edilmiş ve yalnızca satın almaya odaklanacak medya planlama ajansları oluşturulmaya başlanmıştır. Uzun yıllar boyunca doğrudan pazarlama, ayrı bir reklam dalı olarak kabul edilmiş ve uzman ajanslar bunu ele almak için geliştirilmiştir. Doğrudan pazarlama, birçok şirketin pazarlamasında giderek daha önemli bir unsur haline geldiğinden ve entegre pazarlama açısından da rolü olduğundan, tam hizmet ajansları bu alandaki yeteneklerini de genişletmek üzere çalışmaktadırlar.
Reklam Ajansının Türleri
Pek çok farklı ajans türü vardır. Bunların herbirinin kendine göre bazı avantajları ve dezavantajları bulunur. Reklamveren için bu noktada belirleyici olan reklam bütçesi, ihtiyaçları ve çözüme ulaştırmak istediği pazarlama sorunsalıdır.
Reklam Ajansının İşlevleri
Bir reklam ajansının dört temel işlevi vardır: Reklam stratejisini planlamak, reklamları tasarlamak ve üretmek, reklamların yürütüleceği medyayı planlamak ve satın almak ve bu süreci müşteri ile birlikte yönetmek. Ayrıca bir reklam ajansı kendi iş destek işlevlerine (finans, personel, ilerleme/üretim, bilgi/kütüphane, ofis yönetimi, BT) sahip olacak ve başka pazarlama iletişimi biçimleri sunabilecektir. Bunlar halkla ilişkilerden, satış promosyonuna kadar uzanır ve daha büyük ajanslar genellikle bunları entegre bir iletişim modeline dönüştürmeye çalışır. Bu entegre olma çabası ise yeni ajans biçimlerinin ortaya çıkışını tetiklemiştir. Özellikle teknolojik değişiklikler, büyük ajanslar için uluslararası faaliyetlerin artan önemi ve ajansla ilgili farklı müşterilerin taleplerinin büyük ölçüde değiştiğinin kabul edilmesi tetikleyici nedenlerin başında gelir.
Günümüz Pazarında Reklam Ajanslarının Rolü
Günümüz ajanslarının iki ana bölümü vardır; yaratıcı (kreatif) birim ve prodüksiyon birimi. Yaratıcı birim ile prodüksiyon birimi birbirini tamamlar. Yeni ajans sisteminin geliştirilmesi ile reklam ajanslarının boyutu büyümüş, ajanslar daha çeşitli ve uzmanlaşmış hizmetler sunar hale gelmişlerdir. Denizaşırı müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için ve çok uluslu şirketler ortaya çıktıkça; reklam ajansları çok uluslu bir karakter kazanmıştır. Aynı zamanda zamanın ruhu, diğer bazı ajans biçimlerinin doğmasına neden olmuştur.
Sonuç olarak, günümüzde pek çok pazarlama stratejisi, sosyal medyada 'etkilileri' belirleyerek sıradan insanların tanıtım faaliyetlerinden faydalanıyor veya markaların / ürün veya hizmetlerin kültürel pratiklerin olağan biçimlerine katılmalarını sağlıyor: Etkinliklere ve festivallere sponsorluk yapmayı, ürünleri filmler ve televizyon şovlarını, müzik ve video paylaşımlarını veya trendleri, memleri veya hareketler başlatmayı buna örnek olarak gösterebiliriz. Reklam ajansının merkeziliği ortadan kalkmıştır çünkü reklamcılık bir anlamda kültürü bir bütün olarak kapsayacak şekilde genişlemiştir.