Ajans Kavramı ve Türleri

Ajans Kavramı

Ajanslar, farklı iş tanımları kapsamında faaliyet gösteren büro, acente anlamında kullanılan Fransızca Kökenli bir kavramdır.

Ajans Türleri

Kitap kapsamında ajans türleri reklam ajansları ve halkla ilişkiler ajansları olarak 2'ye ayrılmıştır.

Reklam Ajansları

Reklam ajanslarının, reklam kampanyalarının planlanması, yaratıcı uygulamalar yapılması, prodüksiyonların yapılarak reklam kampanyalarının uygulanması ve sonuçlarının bu kapsamda değerlendirilmesi gibi işlevleri söz konusudur

Reklam Ajanslarının Faaliyet Alanları

Kurumlar tercihlerine göre; çizgi altı reklamcılık ya da çizgi üstü reklamcılık konularından birini seçerek yalnızca ona yönelik hizmet sunmaları uzmanlaşmalarını sağlamaktadır.

1. Çizgi Altı Reklamcılık

Çizgi altı reklamcılık; komisyonsuz medya reklamları, kitle dışı medya reklamları gibi farklı kavramlarla da ifade edilebilmektedir.

2. Çizgi Üstü Reklamcılık

Komisyon karşılığında faaliyet gösteren ve yerleşik medyada yer alan reklam uygulamaları çizgi üstü reklamcılık olarak tanımlanmaktadır.

Reklam Ajansı Türleri

Sundukları hizmete göre reklam ajansı türleri; tam hizmet ajansı, butik ajans, modüler hizmet ajansı, kurum içi ajans, uzmanlaşmış ajans, rolodeks ajans ve dijital ajans olmak üzere sıralanmaktadır.

1. Tam Hizmet Ajansları

Tam hizmet ajansları, reklam stratejisi ve kampanya gibi reklamcılıkla ile ilgili bütün süreçleri takip etmekte ve ilgilenmektedir.

2.Butik Ajans

Reklamverene yalnızca yaratıcı hizmetler sunan reklam ajanslarıdır ve kreatif ajans, hot-shop agency, creativ boutique olarak da adlandırılmaktadır.

3. Modüler Hizmet Ajansı/Alakart Ajans

Modüler hizmet ajansı, reklamverene sağladığı hizmetlerin tamamından ziyade ihtiyacı olanları ayrı ayrı satın almasını sağlayan bir ajans türüdür.

4. Kurum içi Ajans/Reklam Birimleri

Kurum içi ajans reklamverenin işletmesi için kurduğu bir ajanstır. Bu tür ajanslar, işletme içindeki reklam departmanı gibi hareket ederler ve üst yönetime bağlı olarak faaliyetlerini göstermektedirler.

5. Uzmanlaşmış Ajans

Reklamcılığın bir ya da birkaç dalında uzmanlaşmış ajanslar uzman ajans olarak tanımlanmaktadır.

6. Rolodeks Ajans

Rolodeks ajanslar, freelance olarka metin yazarı, grafiker, medya planlamacı gibi görev yapan kişilerin ihtiyaç duyulduğunda ajansla proje bazlı çalışmalar yaptıkları bir ajans türüdür.

7. Dijital Ajanslar

Dijital ajanslar; web ajansları ve interaktif ajanslar olarak da adlandırılmaktadır. Reklamverenin dijital dünyadaki ihtiyaçlarına yönelik olarak hizmet verilmektedir.

Halkla İlişkiler Ajansı

Halkla ilişkiler ajansları, hizmet verdikleri kurumu, çevreye tanıtma görevini yapmanın yanı sıra kurumu ilgilendiren konularda toplumdaki kişi ve grupların niteliklerini, kurum hakkındaki düşüncelerini, kurumdan beklentilerini araştıran ve bu veriler doğrultusunda kurumun tanıtım faaliyetlerinde söz konusu verileri değerlendirerek faaliyette bulunulmasına yardımcı olan profesyonel şirketlerdir.

Halkla İlişkiler Ajansı Türleri

Hizmetleri kapsamında 4 tür halkla ilişkiler ajansından söz edilebilir. Bunlar; danışman ajanslar, tam zamanlı ajanslar, teknik bir konuda uzmanlaşmış ajanslar ve halkla ilişkiler ismini alan faakt halkla ilişkilere yabancı olan örgütler olarak sıralanmaktadır.

1. Danışman Ajanslar

Alanında uzmanlaşmış halkla ilişkiler ajanslarıdır. Gerektiğinde halkla ilişkiler uygulamalarının tümünü yapabildikleri gibi yalnızca önerilen konular üzerinde de çalışabilirler.

2. Tam Zamanlı Ajanslar

Tam zamanlı halkla ilişkiler ajansı, reklamcılıkta tam hizmet ajansı ile benzerlik göstermektedir. İnceleme, planlama ve uygulama çalışmalarının tümünü gerçekleştirirler.

3. Teknik Bir Konuda Uzmanlaşmış Ajanslar

Halkla ilişkiler ajanslarından bazıları, gösteri düzenleme faaliyetlerinde, işit – gör çevirilerinde ya da eğitim konularında uzmanlık elde etmiştir.

4. Halkla İlişkiler İsmini Alan Fakat Halkla İlişkilere Yabancı Olan Örgütler

Halkla ilişkiler kavramının güncel olması sebebi ile bazı kurumlar halkla ilişkiler uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmasa dahi kurumlarında halkla ilişkiler adını kullanan kurumlardır. Halkla ilişkiler ajanslarının faaliyetleri kapsamında avantaj ve dezavantajları söz konusudur.

Reklam Ajansı ve Halkla İlişkiler Ajansı Arasındaki Benzerlik ve Farklılıklar

Halkla ilişkiler hem de reklam ajansları birbirini tamamlayan iki kurum olarak nitelenedirilebilir. Bu nedenle birbirinden kesin çizgilerle ayrılamaz.